Kravské mléko a dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
81479
9.8.12 09:19
@Mafina5 píše:
Složení sunaru (nebo jiných UM) a kravského mléka je v podstatě totožné. Mírně se liší jen v množství bílkovin a tuků. V UM je méně bílkovin a více tuků. U Mléka od 12 měsíců se složení již liší jen v bílkovinách, množství tuku je stejné jako u plnotučného mléka. Pro malinká miminka by tak kravské mléko mohlo znamenat větší nápor na ledviny, neb je tam více těch bílkovin, ale pro roční dítě už je to v podstatě jedno. Takže jde jen o marketing, který udržuje průmysl, který vysušuje kravské mléko, aby do něj přisypal chymicky vyrobené vitamíny, a trochu chemie pro lepší rozpouštění a trochu chemie proti hrudkování… To já tedy nehodlám podporovat, takže asi tak od roka kupuji čerstvé mléko z automatu a pasteruji doma, nebo kupuji čerstvé mléko v obchodě. V každém případě plnotučné. Potvrdila mi to i naše dětská lékařka.
Včera jsem viděla reklamu, jak pro dítě je nejlepší, aby pilo do tří let Nutrilon. No opravdu vymývání mozků :cert: Marketing ve firmě zaměřené na produkty pro děti bych prostě dělat nemohla :-(

Souhlasím.
K zakladatelce - sama jsem občas dávala od roka. v ti měsících bych se z toho nehroutila. od m normálně lékaři doporučují začít vařik z KM- např. kaše. Dítě, které odmítá UM má často jako náhradu 2× denně jogurt. Ten se mu sice lépe tráví, ale ve výsledku je na tom se zátěží bílkovinami stejně, ostatní živiny složení stejné jako kravské mléko. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115
9.8.12 09:27

Jasně, jogurt dávám už od půl roku, jakýkoliv. Tvarohový jsem začla až teď. Vše dle rad DR…další kamarádka má zase DR. která vyloženě zakazovala do rokudítěte jogurty a když už, tak kolem 10 měsíce jen bílý…mě naše DR. řekla, že můžu jakýkoliv, jahodu, meruňku, borůvky..cokoliv. Malé to nevadí, tak proč ne. Samozřejmě jsem zavedla v půlroce příkrmy, nesolené..teď už jí všechno, omáčky, špenát, květák..co jíme my, dávám i jí, moc nesolím. Zase nechci aby byla nějaký cimprlicha pak nad vším ohrnovala nos…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
9.8.12 09:29

Já uvidím, jak na tom bude naše malá s mlíkem a UM, ale kamarádky běžně dávají dětem kravské mléko (jedna spolu s kozím) od cca jednoho roku a nikdy dětem nic nebylo. I sestřenka dávala malému KM dřív jak v roce a je mu 8 let a nic mu není. V Německu se běžně dává KM ve školce od roku (i dřív) a nikomu to divné nepřijde… Nevydím žádný důvod v tom, pokud dítě jí jiné příkrmy, proč mu cpát další tuky v Sunaru, který, až na množství bílkovin, má stejné složení jako KM…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3932
9.8.12 09:42

V deseti měsících bych ještě s pitím kravského počkala, na vaření, ale ano. Já se teda rozhodně neřídím tím, že UM nejlépe do 3 let. Po roce věku sem synovi začla dávat kravské mléko ke svačině, teď ve 14 měsících občas nahradím i ranní UM kravským. Na noc chci zachovat ještě nějaký čas UM. Všechny potraviny snáší bez reakce, stravu má pestrou, tak častější pití umělé výživy s,,přidanou hodnotou" jako vitamíny a spol nejsou u nás nutné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
9.8.12 13:17
@Kallistó píše:
Jj, přesně tak, „prošlé datum spotřeby“ přeci znamená „ještě k snědku“, to jako nechápete? 8o

pozor, po prošlém datu spotřeby, tj. kde je „spotřebujte do“ se prodávat potravina nesmí. smí se prodávat věci s prošlou dobou min. trvanlivosti, musí být ale řádně označené.. z legislativy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1937
9.8.12 13:19
@Nataša píše:
pozor, po prošlém datu spotřeby, tj. kde je „spotřebujte do“ se prodávat potravina nesmí. smí se prodávat věci s prošlou dobou min. trvanlivosti, musí být ale řádně označené.. z legislativy..

já to myslela jako vtip ale :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
9.8.12 20:17
@Kallistó píše:
já to myslela jako vtip ale :mrgreen:

si sedím na vedení :D :pankac:

ale co někdo myslí jako fór, jiný nemusí :mrgreen:

(a se záměnou těch dat se setkávám dnes a denně, se špatným značením a tak, a holt mé povolání se ve mě nezapře ani tady :mrgreen: :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10799
10.8.12 05:47

Souhlasím s Mafinou a Natašou.

Dávám KM na pití od roka věku. Ale myslím, že ani v 10ti m by se nic nestalo :nevim: Nedělám to kvůli šetření, ale z přesvědčení, že je to pro moje děti lepší.

Mně trochu vadí, že se kravský mlíko a např. tvaroh prezentuje málem jako jed pro kojence (takový to okřídlený „…až od roka věku“). Přitom malý množství KM je OK už daleko dřív, třeba od půl roku (třeba na uvaření kaše apod.).. jde jen o to, aby to dítě nemělo jako hlavní zdroj mlíka (aby ho nepilo třeba litr denně).
S tvarohem to samý, vždycky se směju, když nějaká maminka píše, jak je možný, že se prodává přesnídávka s tvarohem s popiskem 6m, nebo že se bojí namazat chleba s lučinou, když je to přece ten „ledviny zatěžující tvaroh“. Ano, tvaroh má vysoký obsah bílkovin, podobný jako třeba libové maso. A jde jen o to, nedat dítěti 200gr tvarohu k svačině (stejně jako mu nedám 200gr masa :lol:)… pár lžiček v přesnídávce, pokrmu, nebo namazaný na chleba je podle mě úplně OK.

V Čechách se podle mě výživa kojenců neuvěřitelným způsobem řeší :nevim: Mně je hodně blízký tento článek http://www.evalabusova.cz/…y/vyziva.php (je to zřejmě překlad z angličtiny, tak se nelekněte té arašídové pomazánky :mrgreen:) nebo podobně řečeno totéž zde http://www.babycenter.com/…_10320504.bc. Při krmení dcery se tím řídím, a musím říct, že je to nesmírně osvobozující (než u každýho druhu zeleniny vyhledávat, v kolikátým měsíci se to asi tak může miminu dát, jako jsem to dělala u kluků).

Mimochodem tyhle diskuse o kravským mlíku jsou vždycky úplně stejný 1. skupina se ozve, že dává UM do tří let, protože chce pro dítě to nejlepší a nehodlá na tom šetřit, 2. skupina napíše že dává od roka KM protože nehodlá naletět na UMMarketing a 3. skupina dodá, že kravský mlíko není dobrý pro nikoho, protože je přece pro telátka a pro lidi je hrozně nezdravé :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1937
10.8.12 07:40

@Nataša, to je moje chyba, měla jsem tam dát alespoň vytlemeného smajla :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
10.8.12 07:59

Jak napsala @Elik, jsou tři skupiny lidí, každý tvrdí o KM něco jiného a samosebou svému názoru i věří. Bych řekla, neřešte tolik kraviny - viz KM od 10.měsíce a nebo až od roku - a řiďte se selským rozumem, né?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12262
10.8.12 08:21
@Elik píše: Mimochodem tyhle diskuse o kravským mlíku jsou vždycky úplně stejný 1. skupina se ozve, že dává UM do tří let, protože chce pro dítě to nejlepší a nehodlá na tom šetřit, 2. skupina napíše že dává od roka KM protože nehodlá naletět na UMMarketing a 3. skupina dodá, že kravský mlíko není dobrý pro nikoho, protože je přece pro telátka a pro lidi je hrozně nezdravé :lol:
:lol: :lol: přesně:-)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
10.8.12 09:24
@Elik píše:
Souhlasím s Mafinou a Natašou.

Dávám KM na pití od roka věku. Ale myslím, že ani v 10ti m by se nic nestalo :nevim: Nedělám to kvůli šetření, ale z přesvědčení, že je to pro moje děti lepší.

Mně trochu vadí, že se kravský mlíko a např. tvaroh prezentuje málem jako jed pro kojence (takový to okřídlený „…až od roka věku“). Přitom malý množství KM je OK už daleko dřív, třeba od půl roku (třeba na uvaření kaše apod.).. jde jen o to, aby to dítě nemělo jako hlavní zdroj mlíka (aby ho nepilo třeba litr denně).
S tvarohem to samý, vždycky se směju, když nějaká maminka píše, jak je možný, že se prodává přesnídávka s tvarohem s popiskem 6m, nebo že se bojí namazat chleba s lučinou, když je to přece ten „ledviny zatěžující tvaroh“. Ano, tvaroh má vysoký obsah bílkovin, podobný jako třeba libové maso. A jde jen o to, nedat dítěti 200gr tvarohu k svačině (stejně jako mu nedám 200gr masa :lol:)… pár lžiček v přesnídávce, pokrmu, nebo namazaný na chleba je podle mě úplně OK.

V Čechách se podle mě výživa kojenců neuvěřitelným způsobem řeší :nevim: Mně je hodně blízký tento článek http://www.evalabusova.cz/…y/vyziva.php (je to zřejmě překlad z angličtiny, tak se nelekněte té arašídové pomazánky :mrgreen:) nebo podobně řečeno totéž zde http://www.babycenter.com/…_10320504.bc. Při krmení dcery se tím řídím, a musím říct, že je to nesmírně osvobozující (než u každýho druhu zeleniny vyhledávat, v kolikátým měsíci se to asi tak může miminu dát, jako jsem to dělala u kluků).

Mimochodem tyhle diskuse o kravským mlíku jsou vždycky úplně stejný 1. skupina se ozve, že dává UM do tří let, protože chce pro dítě to nejlepší a nehodlá na tom šetřit, 2. skupina napíše že dává od roka KM protože nehodlá naletět na UMMarketing a 3. skupina dodá, že kravský mlíko není dobrý pro nikoho, protože je přece pro telátka a pro lidi je hrozně nezdravé :lol:
:potlesk: mluvíš mi z duše! naprosto souhlasím a lépe bych to nenapsala. :kytka:

ani já nechápu ono magické „až od roka věku“, které je pro některé (spoustu) potraviny používáno.
Já dávala na pití staršímu KM od těch 18m, protože k tomu chuťově dospěl, ale do jídla jsem ho šoupla někdy v 7m (špenát), tehdy se lepek dával v 9m, já dala hnedka po 6m, apod.
a u druhého dítěte už neřeším ani sůl (já stejně skoro nesolím, ale mám už za to, že trocha soli nezabije ani kojence, stejně jako ona trocha tvarohu, apod. ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21911
10.8.12 13:07

Ja jsem malou jeste pre 2 tydny kojla (21 mesicu) a sama se odstavila a ani UM a ani kravske nechte a nechtela nikdy. Zkousim to porad dokola uz dkouho, ale proste nechce :nevim: Predevcirem a vcera vypila 30 ml UM s cerealnim napojem pro deti k snidani, to jsem byla hodne prekvapena a dnes uz to zase nechtela.Kdyz zkusim kravske tak se normalne rozbreci, takze nabidnu, nechce, odnesu bez komentare, nutit ji nebudu ani za nic. Miluje tvrdy syr, na ten si chodi do lednice, tedy chodi, pribehne k lednici a zacne volat " prosim syr", takze basti platkovy syr ( nejradeji ma goudu) a jogurty ji taky rada a tak mliko neresim.Jsem stejneho nazoru jako ty co psaly, ze mleko nesvedci lidskemu organismu. Podotykam, ze male mnozstvi treba k kave, jogurty, obcas puding a tak jsou ok, jen holt ne denne pit litr a tak ;) Ja mleko miluji a priznam se, ze si obcas dam s naramnou chuti hrnek mleka a nejradeji k bramborakum :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
10.8.12 13:36

Popravdě, když jsem závodně dělala atletiku, museli jsme denně ten litr mléka vypít jako doplněk stravy a pitného režimu. Dělala jsem to takhle přes 5 let a nemám trvalé následky. Takže bych neřekla, že má mléko negativní účinky na lidský organismus. Kdyby mělo, tak tady nikdo nejsme, protože dřív nebyla UM a děti dostávaly mlíko naprostě běžně. Mi spíš přijde, že teď někdo na chytrou krabici napíše něco o vitamínech, dodá k tomu „pro děti“ a je z toho hit roku podpořený řádně reklamou. By jsme možná vymřeli, kdyby nebylo UM…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21911
10.8.12 13:52

Tak to taky zrovna nei, ze zijeme a nic nam neni kdyz jsme vsichni pili kravske…Znam lidi kteri kolem 50 let dostali intoleranci na kravskou bilkovinu a taky zili a mysleli si, ze jim nic z toho neni. Kravske neublizi viditelne hned, ale az za nekolik let, je dokonce dokazane, ze prilis casne podavani kravskeho mleka ma urcitou zasluhu na onemocneni diabetes melitus.Jen se toho hned nechytejte, ze ne kazdy ma cukrovku tak to nemuze byt tim.Muze,jen je nekdo odolnejsi a nekdo mene. Takze ne kazdemu muze to kravske zpusobit pozdeji potuze, ale spoute ano ;) Bez UM bychom jiste nevymreli, ale budme radi za to, ze ho mame, je proste vhodnejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí