Olmíci a modifikovaný škrob

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
831
6.8.12 13:30

Olmíci a modif.škrob

Kupujete dětem tento „jogurt“? Včera jsem ho po dlouhý době chtěla koupit a jenom tak sem koukla na složení a jedna složka byl modifikovaný škrob. Dřív to tam asi nebývalo, protože v poslední době si to hlídám. Bylo to napsané u vanilky a kakaa, u straciately to napsané nebylo. Nevíte co ten modifikovaný škrob vůbec je? Ale i tak „mouka“ v jogurtech nemá co dělat. Nakonec jsem koupila smetanového Pribináčka, je tam sice želatina, ale rozhodně je to menší zlo než modifikovaný škrob.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31594
6.8.12 13:34

Já dávám dětem jen věci s „čistým“ složením. Takže když jogurt, tak jogurt a ne jogurtovou buchtu :twisted:, když tvarohový dezert, tak vanilkovýho Lipánka - složení je tvaroh, smetana, cukr, vanilka, nic víc, pribiňák má spoustu „přídavků“ (a to jsem ho celkem ráda jedla sama :roll: )
Všechny dobrý mámy, kostíci a kdejaká jiná verbež u nás místo nemá, vyjímkou je občas monte :oops: hlavně proto, že chutná mě a část kelímků sním já, ale jinak na pravidelnou stravu jogurty, tvarohové jako mlsku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
6.8.12 13:35

Je to úplně obyčejný škrob, myslím, že se používá hlavně kukuřičný, také bývá uveden jako E1422. Je naprosto neškodný a je v úplně všech ochucených jogurtech (není v bílých). Je to z prostého důvodu, že jogurt by po přidání příchutě pustil vodu a vypadal by v kelímku nevábně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
6.8.12 13:36

Pribiňáky a jim podobný výrobky jsou mnohem větší blívajz než jogurt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101473
6.8.12 13:36

Já zatím kupuju pouze bílé, takže tohle řešit nemusím… ale je to škrob, který byl nějak fyzikálně nebo chemicky upraven a mají E čísla mezi cca 1404 - 1450, co jsem koukala, tak jsou na www.ecka.cz řazeny většinou jako 2

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
6.8.12 13:38
@Gladys píše:
Já dávám dětem jen věci s „čistým“ složením. Takže když jogurt, tak jogurt a ne jogurtovou buchtu :twisted:, když tvarohový dezert, tak vanilkovýho Lipánka - složení je tvaroh, smetana, cukr, vanilka, nic víc, pribiňák má spoustu „přídavků“ (a to jsem ho celkem ráda jedla sama :roll: )
Všechny dobrý mámy, kostíci a kdejaká jiná verbež u nás místo nemá, vyjímkou je občas monte :oops: hlavně proto, že chutná mě a část kelímků sním já, ale jinak na pravidelnou stravu jogurty, tvarohové jako mlsku

u nás taky podobná verbež místo nemá. Hezky napsáno :palec:
my kupujeme jen bílej Choceňák malýmu, sobě bílou bio Hollandii, a chlap dle chuti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101473
6.8.12 13:39

@Makinaa007 Tak úplně obyčejný není, to by neměl svoje číslo, ale škodlivé to není :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50122
6.8.12 13:40
@Gladys píše:
Všechny dobrý mámy, kostíci a kdejaká jiná verbež u nás místo nemá

Souhlas, u nás taky :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17013
6.8.12 13:40

Jinak s tím haněním té dobré mámy to je fakt děs, není tam nic špatného :zed: Není v ní nic špatného, jen to co v ostatních ovocných jogurtech :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
6.8.12 13:42

@j.a.n.i1 Ono má svoje číslo všechno, co se používá jako přísada. Třeba karamel nebo živočišné uhlí jako barvivo. Jako to, že éčka jsou jedy je fáma, kterou někdo dobře rozšířil. Všechna éčka jsou popsána v příslušném zákoně, tak kdo chce, může si to přečíst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
6.8.12 13:42

Jinak vytáhnuto z chemievjidle.cz:

modifikované škroby a geneticky modifikované potraviny jsou dvě různé, spolu nesouvisející věci. Je tam shodné jen to slůvko modifikované. Modifikované škroby jsou látky označované kódy E, např. E1401, E1402, E1403, atd… Na jejich konkrétní popis se můžete podívat na našich stránkách. Pro zlepšení vlastností škrobů se používá například kyseliny, zásady a jiné chemické látky. Geneticky modifikované potraviny, respektive rostliny, z kterých se vyrábějí mají v laboratoři upravený genetický kód. Dělá se to proto, aby tyto rostliny byly přirozeně imunní vůči některým škůdcům, plísním, apod. Tyto genetické úpravy vzbuzují mnoho diskusí a ikdyž to od výrobců těchto potravin samozřejmě slyšíme, není možné v dnešní době spolehlivě určit, zda a jaký dopad bude mít jejich konzumace na naše zdraví popřípadě jejich pěstování na přírodu a ekosystém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
6.8.12 13:45

Použily jste holky někdy při vaření nebo pečení výrobek prodávaný pod názvem Solamyl, Maizena či Gustin? Otrávily jste se? Určitě ne a takový nějaký škrob je v těch jogurtech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101473
6.8.12 13:47
@Makinaa007 píše:
@j.a.n.i1 Ono má svoje číslo všechno, co se používá jako přísada. Třeba karamel nebo živočišné uhlí jako barvivo. Jako to, že éčka jsou jedy je fáma, kterou někdo dobře rozšířil. Všechna éčka jsou popsána v příslušném zákoně, tak kdo chce, může si to přečíst.

To ano, ale pokud by to byl neupravený přírodní škrob, tak se nejedná o přísadu, ale o potravinu a jako takový by číslo neměl… což nic nemění na tom, že souhlasím s tím, že mnoho éček je zdraví prospěšných, pak takové normální a jen pár jich není zrovna ideálních.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101473
6.8.12 13:50
@Makinaa007 píše:
Použily jste holky někdy při vaření nebo pečení výrobek prodávaný pod názvem Solamyl, Maizena či Gustin? Otrávily jste se? Určitě ne a takový nějaký škrob je v těch jogurtech.

Na druhou stranu nevidím důvod, proč bych měla kupovat jogurt šizený škrobem, pokud mají nešizený…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bohemund
6.8.12 13:50

Neni ve všech jogurtech ochucených, Holondia a y podobne škrob nemají, cca od 11 kč nahoru

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí

3 batolecí mléko