Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
jsem už zoufalá z usínání naší malé holčičky. Od konce třetího měsíce je usínání boj.
Malá je ospalá, začnou se jí klížit víčka. A pak celá ztuhne, nohy křečovitě k bříšku, rukama si trhá vlásky a ouška, záda prohnutá a křičí. Ne pláč, ale vřískot. Někdy pomůže dudlík, ale jen na maličkou chvíli, než přijde další jakoby záchvat. Poslední dobou jí musím držet ruce vší silou a ona štípe a škrábe. Tohle trvá tak čtvrt hodiny a pak uvolnění a usíná. V polospánku ji přenesu do postýlky a tam už spí krásně. Prospí v podstatě celou noc.
Jinak je malá naprosto spokojené pohodové usměvavé miminko. Dokonce když ji uprostřed toho řádění třeba zvednu, tak se probudí a povídá a směje se.
Už nevím co dál, tohle se opakuje přes den, večer i v noci, dokonce i v kočárku. Zkoušela jsem uspávat na polštáři, kolíbat i nechat odeznít samo (výsledek - opravdu natržené ouško). Ze zavinutí se vykroutí. Bříško ji nebolí, nemůže ji bolet permanentně. Navíc tohle dělá bez ohledu na to, že těsně před spaním měla plnou plenku.
Postupně je silnější, pereme se víc a víc. Teď mám navíc strach, že až jí narostou zoubky, pokouše se. Nevíte co s tím? Jsem vděčná za jakoukoliv radu.
Díky,
Nimu
Ahoj,
tak moje děti taky jako miminka v určitém období usínaly v záchvatu vzteku - propínání do luku, kopání nohama, škubání vlasů..Je to normální, dítě je unavené, třeba někdy přetažené, nemůže usnout, protože zážitků na tak malého človíčka je moc a on je musí nějak zpracovat.
Dudlík ani jiná utěšovátka většinou nepomůžou, moje děti po takovém záchvatu usínaly najednou, z ničeho nic.
Hlavně starší dovedl tak křičet i čtvrt hodiny, potom najednou usnul, když položila do postýlky, tak spal.
Mladší nekřičela tak dlouho, ale zase intenzivně štípala, škrábala, rvala si vlasy, to dělá doteď, když je unavená.
Nijak mě to neděsilo, protože jsem o tom četla a taky mám 3 sourozence, zvlášť tu nejmladší si pamatuju, dělala to taky.
Myslím, že to, co popisuješ, je normální, je to období a přejde to.
Kdyby se Ti to ale nějak nezdálo nebo pro klid duše se poraď s dětskou lékařkou.
Tak se nauč líp zavinovat. Dobře je to popsané v knize Nejšťasnější miminko v okolí. Jestli takhle řádí, že je přetažená, tak bych nezapínala přes den tv ani rádio, snažila se jí ušetřit nových a nových podnětů, prostě aby nebyla předrážděná. A taky dávat spát dostatečně brzo.
Čauky, taky zažíváme to, co posuješ. Začalo to taky někdy kolem 4. měsíce a teď je mu 6,5 měsíce. Prostě téměř každý usínání je vždycky boj - vždycky jsem už nešťastná, protože pokaždý „zabere“ něco jinýho a já vždycky zkouším celou plejádu „hmatů“ ![]()
Kňourá - pláče - šmudlá se, jsem si jistá, že je už ospinkanej, tak ho vezmu (případně ještě přebalim) a jdu s ním do mojí postele a tam to začne. Má zavřený oči, chce usnout, ale kope šíleně nohama a co pár vteřin výbuch vzteku, propínání se, plácání rukama. Chvilku mě chce u sebe a choulit se mi k prsům, během pár vteřin do mě třískne a jakoby mě nechce (to se bojim i dejchat, abych ho zas nerozčílila
), zkouším dokolečka prso, dudlík, přitisknout, nechat být, dát mu ruku na šmudlání, dát mu plínku na šmudlání, chvilku peřinu chce, chvilku nechce … pokaždý se mu zalíbí něco jinýho. Večer jsem nekompromisní a už ho neberu ven, ale přes den, když takhle řádí už nějakou dobu, tak ho vytahnu z postele a to je pak zase veselej, sleduje, směje se … ale jen na chvilku. Řekla bych, že je to vztek a únava - je přetaženej a nejde mu usnout, podrážděnost.
Zkrátka usínání je u nás fakt peklo a už nevím, co vyzkoušet. Jako určitě by dřív usnul u mě v náruči, ale to je past, protože na to si rád zvykne a když ho dávám pak z ruky na postel, tak se v 99% probudí a následuje to známé rodeo.
Jak lasicka píše o tom zavinování, tak výtah z tý knížky i s obrázkama je tady: http://i-vet.blog.cz/…inko-v-okoli
U nás tedy nezabíralo - ještě víc se vztekal.
No jsem ti neporadila, co?
Některý miminka jsou prostě větší vztekloušci a když jsou unavený, tak se jim nic nezavděčí a neví, co chtějí.
Tak snad jen dostatek trpělivosti a fyzických sil na krocení divé zvěře ![]()
Holky, to jste mne uklidnily, že v tom nejsme samy. ![]()
No já to dříve moc neřešila, protože mrňous pila z lahvičky před usnutím a já to přikládala tomu. V porodnici mi řekli, že to miminka mají spojené. Prostě jedním koncem dovnitř a už se to v nich celé sune na druhý konec ven
. No ale teď jsme zavedli příkrmy a ona začala odmítat lahev. Prý se lžičkou se dá dělat větší nepořádek a tak vůbec.
Takže jedeme v kaši a „kroucení“ je asi opravdu únava a nahromaděné nezpracované podněty za celý den.
Rampepurno, přesně jak píšeš. Taky zkouším co jde. Kupodivu nejvíc se mi poslední dny osvědčuje dát do postýlky a nerozptylovat. Žádný konejšení, žádný mazlení. Případně trochu napít vody anebo dát spát na bříško - máme monitor dechu.
Jo a pak jsem si taky všimla, že ooobr řev a tyjátr je vždy, když se na ukládání podílí tatínek
Kačí si tatínka už pěkně omotala kolem prstu a ví, že on ji z postýlky vyndá. …a odnese ke mně, že miminku se ještě nechce spát, že se chce bavit. ![]()
Lasičko, zavinování jsem zkoušela. Mám tu knížku, co jsi uváděla. Ale to bych jí musela svázat řetězem, aby se nekroutila.. Ale máš pravdu v tom, že jsem jí teď pouštěla cd s hudbou a ono se to zhoršilo. Na televizi se nekoukáme. Tak asi fakt to chce klid a méně vzruchů. ![]()
No hlavně, že z toho vyroste. Já už málem googlovala epilepsii. ![]()
Hodně duševní síly a ať z toho ty děti rychle vyrostou.
Nimu
Nimuel, já jsem se kolikrát přesvědčila, že lepší je negooglovat
Myšleno v dobrém ![]()
Co se týče zavinování, starší zavinovačku nesnášel, bylo to snad ještě horší než bez ní. Nevím, jestli to bylo tím, že bylo léto a velké teplo.
Mladší naopak spala v zavinovačce snad do půl roku. Byla drobís, do té větší se vlezla. Ze začátku jsem ji zavinovala pevněji, i plenku přes ručičky, potom stačilo jen svázat, postupně už chtěla ruce na volno.
Uklidnilo ji to a cítila se tak příjemně.
Knížku žádnou jsem neměla. Udělala jsem to u každého dítěte tak, jak mi to přišlo nejvhodnější a jak bylo dítě spokojenější.
Nimuel píše:
Jo a pak jsem si taky všimla, že ooobr řev a tyjátr je vždy, když se na ukládání podílí tatínekKačí si tatínka už pěkně omotala kolem prstu a ví, že on ji z postýlky vyndá. …a odnese ke mně, že miminku se ještě nechce spát, že se chce bavit.
Tatínka k uspávání ne!
U nás je to také tak, i když už jsme věkově jinde oproti vám. Tatínek jak je s malým míň (resp. pořád v práci), tak je víc cíťa (pocit dluhu?). Všechno umí, ke všemu se má (koupání, přebalování, krmení…), ale uspávat ho nenechávám, naopak. Vždy řeknu: Táta už jde pápá, dobrou noc… a normálně ho vyhodím z pokoje, protože to je ještě tam úsměv, tam pohlazení, mrknutí, ještě jednou se nakloní nad postýlku a malej už vstává a natahuje ruce, protože ví, že by tátu i ukecal, aby ho vzal z postýlky… Když by maličkej, tak to bylo stejně. ![]()
Jinak unás Karp fungoval perfektně. Hlavně se nesmíte bát utáhnout to zavinování opravdu na fest. Ručičkám to nevadí, nožičky necháváte volné, takže k žádnému „poškození“ nemůže dojít…
@Nimuel píše:
Ahoj,
jsem už zoufalá z usínání naší malé holčičky. Od konce třetího měsíce je usínání boj.Malá je ospalá, začnou se jí klížit víčka. A pak celá ztuhne, nohy křečovitě k bříšku, rukama si trhá vlásky a ouška, záda prohnutá a křičí. Ne pláč, ale vřískot. Někdy pomůže dudlík, ale jen na maličkou chvíli, než přijde další jakoby záchvat. Poslední dobou jí musím držet ruce vší silou a ona štípe a škrábe. Tohle trvá tak čtvrt hodiny a pak uvolnění a usíná. V polospánku ji přenesu do postýlky a tam už spí krásně. Prospí v podstatě celou noc.
Jinak je malá naprosto spokojené pohodové usměvavé miminko. Dokonce když ji uprostřed toho řádění třeba zvednu, tak se probudí a povídá a směje se.
Už nevím co dál, tohle se opakuje přes den, večer i v noci, dokonce i v kočárku. Zkoušela jsem uspávat na polštáři, kolíbat i nechat odeznít samo (výsledek - opravdu natržené ouško). Ze zavinutí se vykroutí. Bříško ji nebolí, nemůže ji bolet permanentně. Navíc tohle dělá bez ohledu na to, že těsně před spaním měla plnou plenku.
Postupně je silnější, pereme se víc a víc. Teď mám navíc strach, že až jí narostou zoubky, pokouše se. Nevíte co s tím? Jsem vděčná za jakoukoliv radu.
Díky,
Nimu
Zdravím Vás,
chci se zeptat, jak jste dopadli s Vaší malou holčičkou?
Pozoruji u té naší to samé. Před každým usínáním je jakoby v křeči a škube si bud vlásky nebo triko pod krkem. Ted je jí 8 měsíců a už nějakou dobu to trvá. Poslala vás doktorka na nějaké vyšetření? Nebo to samo odeznělo?
Budu ráda za každou informaci, protože se o tu naší malou princeznu bojím.
Děkuji Vám za odpověď
Markéta
Malé je taky 8 měsíců, a taky to už chvíli trvá. Mě zabrala plínka „hraboška“. Rve si plínku a ne ouška ani vlásky… Má ji od malinka. Jen večerní usínání je v klidu - to se totiž tulíme a usíná mi v náručí u telky. Takovej rituál. Ale mě to neva, ba naopak. Je to milý ![]()