Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Prcíček píše:
No vyslehas slehacku a pridas bud zakysanku nebo jogurt a zelatinu. Pomer si nepamatuju( delame ho hlavne v lete) ale mam za to 1:1
Díky, to vypadá dobře
@Tiger-lily píše:
Nějaký krém s jogurtem třeba někdo neděláte? Možná sháním nemožné, ale chtěla bych, aby ten krém nebyl moc tučný a sladký a bylo ho hodně
S jogurtem neznám, ale se zakysanou smetanou, od Yoplait se dá použít i nízkotučná (je dost hustá), rozmíchat s moučkovým cukrem a opatrně k ní přímíchávat vyšlehanou šlehačku se ztužovačem. Osladit se to dá dle chuti.
Pak dělávám „třepací“ krém, ale ten je ze šlehačky, mandarinkového kompotu a Créme Olé, takže vzhledem ke smetaně taky nic nízkotučného ![]()
Ty máslový a pudinkový krémy u nás nikomu nejedou. dělávám krém ze smetany a čokolády. svařim vysokoprocentní smetanu - tak dvě (kupuju kunín 40%) do toho zašlehám kvalitní tak 70% čokoládu (rozpuštěnou ve vodní lázni), nechám vystydnout, dám na noc do lednice a druhej den vyšlehám s dalšíma dvěma až třema smetanama! dělávám to i z bílý čokolády a jsou prostě mňam! a kdyby někdo chtěl říct, že se nehodí pod potahovou hmotu, tak hodí - mě se vždy dorty povedou, ať dělám jen pomazaný krémem nebo potahovaný ![]()
@Tiger-lily píše:
Díky, to vypadá dobře
ono at tam das co tam das to to zkazit nemuzes:-)
@dvojmatka píše:
Ty máslový a pudinkový krémy u nás nikomu nejedou. dělávám krém ze smetany a čokolády. svařim vysokoprocentní smetanu - tak dvě (kupuju kunín 40%) do toho zašlehám kvalitní tak 70% čokoládu (rozpuštěnou ve vodní lázni), nechám vystydnout, dám na noc do lednice a druhej den vyšlehám s dalšíma dvěma až třema smetanama! dělávám to i z bílý čokolády a jsou prostě mňam! a kdyby někdo chtěl říct, že se nehodí pod potahovou hmotu, tak hodí - mě se vždy dorty povedou, ať dělám jen pomazaný krémem nebo potahovaný
Takze udelas tento slehac krem, promazes s nim dort a pite potahnes marcip nebo fondanem?
@Prcíček píše:
Takze udelas tento slehac krem, promazes s nim dort a pite potahnes marcip nebo fondanem?
ano. buď to to jen namatlám na dort a osázim ovocem a nebo potahuju fondantem ![]()
@dvojmatka píše:
Ty máslový a pudinkový krémy u nás nikomu nejedou. dělávám krém ze smetany a čokolády. svařim vysokoprocentní smetanu - tak dvě (kupuju kunín 40%) do toho zašlehám kvalitní tak 70% čokoládu (rozpuštěnou ve vodní lázni), nechám vystydnout, dám na noc do lednice a druhej den vyšlehám s dalšíma dvěma až třema smetanama! dělávám to i z bílý čokolády a jsou prostě mňam! a kdyby někdo chtěl říct, že se nehodí pod potahovou hmotu, tak hodí - mě se vždy dorty povedou, ať dělám jen pomazaný krémem nebo potahovaný
Tak ono se to povede, ale musíš hned servírovat, protože jinak potahovka teče, to už mám taky vyzkoušeno. Jak rychle, záleží na tloušťce potažení, ale taky jsem to měla rozteklý do rána.
Jinak tu čokoládu můžeš rozpustit přímo v té smetaně, na mírném plameni rozpustíš a pak jen necháš svařit. Vzhledem k tomu, že čokoládou tomu přidáš tuk, tak u tohohle ani 40% smetana být nemusí, stačí 30% a vyšlehá se to na hustý krém i tak. Moc dobré je to i s ledovýma kaštanama - 1 smetana: 1kaštany, má to zas jinou chuť.
Jen tu netučnost to moc nesplňuje ![]()
@kadlina
Nemusí být vyloženě netučný, jen aby tam nebylo cítit to máslo. V čokoládě je ten tuk dobře skrytý. A co je ten třepací krém?
Máslové krémy se u nás doma nejí. Nejoblíbenější jsou nepečenédorty, s těmi vždy uspěji
Pokud však potřebuji krém na řezy nebo do dortu… Vyšlehat smetanu na šlehání se ztužovačem dohusta, opatrně zašlehat cukr a tvaroh. Je to velmi lehké a svěží.
Ale ten krém ze smetany a čokolády vypadá skvěle (dvojmatka
) ![]()
@kadlina píše:
Tak ono se to povede, ale musíš hned servírovat, protože jinak potahovka teče, to už mám taky vyzkoušeno. Jak rychle, záleží na tloušťce potažení, ale taky jsem to měla rozteklý do rána.
Jinak tu čokoládu můžeš rozpustit přímo v té smetaně, na mírném plameni rozpustíš a pak jen necháš svařit. Vzhledem k tomu, že čokoládou tomu přidáš tuk, tak u tohohle ani 40% smetana být nemusí, stačí 30% a vyšlehá se to na hustý krém i tak. Moc dobré je to i s ledovýma kaštanama - 1 smetana: 1kaštany, má to zas jinou chuť.
Jen tu netučnost to moc nesplňuje
tučný to určitě je
ale i přesto to všichni hrozně chválí, že je to lehký, že to není hutnej krém ![]()
a je fakt, že u nás se hned servíruje a hend sežere, takže roztejkání se nekoná…asi na svatební, patrovej dort bych si to nelajzla ![]()
@Tiger-lily píše:
@dvojmatka Přidáš i ztužovač šlehačky nebo to drží?
nepřidávám, drží to do dost…ale není to na takový to zdobení, kdy pytlíkem děláš ty ozdobný „hovínka“ nebo jak to nazvat…je to na to, dort pomazat a posázet ovocem nebo právě potáhnout… ![]()
@Ukulina píše:
@dvojmatka To je jako pařížská šlehačka, ne?
i tak tomu někdo říká
E. Ridi dělal něco podobnýho, jen do toho přidával ještě glukozu a trochu másla a nazýval to ganache
tož si můžeš vybrat ![]()
@dvojmatka Ok, je to ono.
My ji používáme i na zdobení - ty krucánky, drží bez ztužovače.