Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ráda bych se naučila vařit kvalitní a poctivé krémové polévky, poradíte jak na to?
Můžete dát recepty a rady? Co třeba nikdy nedělat, jaké jsou základní chyby?
Je možné např. uvařit krémovou polévku, aniž použiju smetanu? Smím mixovat, nebo jen pasírovat?
Polévky pro dospělé, ne dětské polévky. Díky moc ![]()
Jednoduše
Já dávám do hrnce zeleninu - mrkev, cuketu, cibuli, česnek, bramboru, zaleju trochou vody, aby byla zelenina jakž takž ponorena a později přidám trochu brokolice. Uvarim domekka, pak rozmixuji a dochutim praskovym zazvorem, troskou soli a pepřem. Smetanu nepridavam.
Nejsem odborník, dělám to takhle už dlouho a chutná nám ![]()
Já smetanu používám, většinou jen mixuju, pak okouknu na lžíci, jestli je to hladké a když se nedaří úplně domixovat, tak pasíruju. Kostičky bujonu ani nedávám vždycky, ale mám je tam psané.
Vichyssoise (Pórková)
3 lžíce másla na osmažení + 1 lžíce na dokončení, 3 pórky - bílá a světle zelená část (trochu světle zelené části uchovejte na ozdobu), 2–3 brambory oloupané a nakrájené na kousky, 1,2 l zeleninového vývaru, sůl na dochucení, 200 ml smetany ke šlehání, opečená bageta k podávání
Pórky zbavte poškozených a vnějších listů, rozkrojte je podélně a dobře propláchněte – zvlášť v místech, kde se listy začínají oddělovat –, aby v nich nezůstal žádný písek. Pak je osušte a nakrájejte na půlkolečka. Máslo rozehřejte v hrnci a osmažte pórek – asi dvě tři minuty, ale jen tak, aby příliš nechytil barvu. Přidejte brambory a rovněž krátce osmahněte. Zalijte vývarem, lehce osolte, uveďte do varu a na mírném plameni vařte asi dvacet minut. Polévku pak (po částech) rozmixujte, aby vznikl krém. Prošlehejte ho se smetanou a ještě krátce asi pět minut spolu prohřejte. Do horké polévky zašlehejte kousek studeného másla, bude ještě krémovější. Podávejte posypané pórkem.
Žampiónová polévka krémová
7 dcl vody, 500 gr žampiónů, 5 dcl smetany 12%, 1 středně velká cibule, 3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, drcený kmín, kostička slepičího a houbového bujonu
Cibuli nakrájíme najemno, žampióny na plátky. Na lžíci másla se lžící oleje orestujeme 2/3 žampiónů zaprášíme moukou. Zalijeme vodou, přidáme kostičky bujonu a za stálého míchání vaříme 15 minut. Rozmixujeme. Pak přilijeme smetanu. Dochutíme solí, pepřem a kmínem. Zbylou třetinu žampiónů orestujeme na zbylém másle, osolíme a opepříme. Přidáme do polévky.
Brokolicová polévka
1 brokolice asi 500 gr, 1 cibule, 2 cm silný plátek másla, 2 plné lžíce hladké mouky,1 kelímek smetany 12%, 2 brambory, sůl, pepř, muškátový květ
V hrnci necháme na másle zesklovatět pokrájenou cibuli, zasypeme ji hladkou moukou a uděláme zlatavou jíšku. Poté jíšku zalijeme vodou, přidáme omytou, na růžičky rozdělenou brokolici a brambory. Vaříme asi 15 minut, dokud není brokolice měkká. Osolíme, opeříme, přidáme muškátový květ. Poté polévku v hrnci tyčovým mixérem rozmixujeme, přecedím do druhého hrnce (nikdy to nevymixuju úplně do hladka) a přidáme smetanu.
Hrášková se smetanou
Ingredience
350 g zeleného hrášku ( i mražený), 2 střední brambory, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 kelímek smetany, sůl, mletý pepř, 2 rohlíky
Postup
Na másle osmahneme najemno pokrájenou cibuli dozlatova. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, zalijeme vývarem nebo vodou (asi 1,2 l), osolíme, opepříme a vaříme. Až jsou brambory skoro měkké, přisypeme hrášek a ještě 5 minut povaříme.
Stáhneme z plotny a ponorným mixérem rozmixujeme dohladka, případně necháme pár hrášků celých. Vrátíme na plotnu, vmícháme smetanu a necháme přejít varem.
Na talíři posypeme opečenými kostičkami rohlíku.
Příspěvek upraven 15.05.15 v 09:04
Já vařim porkovou krémovou polevku bez smetany. Usmažim porek trochu zaleju horkým vývarem přidam na jemno nakrájený brambor. A dusim než je brambora měkká. Pak přidám jížku a všechno rozmixuju
Já je taky nezahušťuju smetanou, vrazím do ní tyčový mixer a zelenina to sama zahustí - výborná teď na podzim je dýňová polévka ![]()
@danyk > jeee ta žampionová vypadá luxusně
hned zítra udělám ![]()
Na tu dýňovou polévku máte někdo osvědčený/vyzkoušený recept?
@Zuzve je hromada,,zaručených super " receptů, já jí dělám takhle - na kousky si nakrájej oloupanou dýni a dej ji vařit - osolit a zlehka opepřit. Mezitím v hrnci zlehka zatáhnout cibuli. Až bude dýně měkká, přidat k cibuli a zalít vývarem - používám většinou kuřecí nebo zeleninový. A nakonec rozmixovat, dochutit troškou muškátového oříšku a česnekem. Někdy podávám i s krutonky - jak kdy ![]()
Holky a kde se dá ta dýně koupit? Normálně třeba v Tescu? Já se omlouvám, ale v životě jsem to nejedla ![]()
@SarkaLo píše:
@Jessie8951 já ji běžně kupuju v Albertu
Jako v sáčku?
Omlouvám se ![]()
ahojte,mě již teď běží mixér-vrčí.dělám krémovou polévku,dala sem doní:mléko,brambory,fenikl,hlávkovej salát,a mixuju to odteďka.když mi běží mixér múžu se od něj na chvíli vzdálit a mám chodit kontrolovat zda je polévka rozmixována?