Křest - jsem proti!

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
2182
26.2.12 22:03
kockodanka píše:
martext píše:
kockodanka píše:
Jeste jsem necetla celou diskusi, ale moc nechapu, proc jsi tak proti? Pro tveho muze a jeho rodinu je to vec zcela zasadni, pro tebe je zasadni jen ten pocit, ze jim nechces ustoupit. Jako pro ateistku je pro tebe krest prece jen politi hlavy vodou, nemusis u toho snad ani byt (mozna zalezi jak kde, nevim, jestli to plati vsude). Ale pro ne je proste dost stresujici myslenka, ze dite neni po duchovni strance „zaopatreno“.Ja nejsem krestanka, chlapovi je to fuk, pro tchyni je krest dost podstatny. Pokrtit dite dame, jestli se k tomu dokopeme (kdyby to zaridil nekdo za mne, uz se stalo). Nevim, proc bych mela mit namitky.
Tady nejde o muj pocit, ale o me deti!!!! Nechci aby meli s virou nic spolecneho!!! A uz nebudu znova psat proc. Kdyz nesnasite fetaky, nebo skiny, nebo treba pankace, tak taky nechcete aby vase dite bylo jednim z nich.
Tak to snad neni to samy, proboha :zed: to zni, jako ze jim ten krest straslive ublizi. A ja porad nechapu proc???

Proc to neni to same? je to urcite presvedceni!!!! Krest jim urcite fyzicky neublizi, ale nasledky budou… Uz tam budou patrit a to ja nedovolim. :poblion: :poblion: :poblion:

• načítám...
smurfka
26.2.12 22:08
martext píše:
kockodanka píše:
martext píše:
kockodanka píše:
Jeste jsem necetla celou diskusi, ale moc nechapu, proc jsi tak proti? Pro tveho muze a jeho rodinu je to vec zcela zasadni, pro tebe je zasadni jen ten pocit, ze jim nechces ustoupit. Jako pro ateistku je pro tebe krest prece jen politi hlavy vodou, nemusis u toho snad ani byt (mozna zalezi jak kde, nevim, jestli to plati vsude). Ale pro ne je proste dost stresujici myslenka, ze dite neni po duchovni strance „zaopatreno“.Ja nejsem krestanka, chlapovi je to fuk, pro tchyni je krest dost podstatny. Pokrtit dite dame, jestli se k tomu dokopeme (kdyby to zaridil nekdo za mne, uz se stalo). Nevim, proc bych mela mit namitky.
Tady nejde o muj pocit, ale o me deti!!!! Nechci aby meli s virou nic spolecneho!!! A uz nebudu znova psat proc. Kdyz nesnasite fetaky, nebo skiny, nebo treba pankace, tak taky nechcete aby vase dite bylo jednim z nich.
Tak to snad neni to samy, proboha :zed: to zni, jako ze jim ten krest straslive ublizi. A ja porad nechapu proc???
Proc to neni to same? je to urcite presvedceni!!!! Krest jim urcite fyzicky neublizi, ale nasledky budou… Uz tam budou patrit a to ja nedovolim. :poblion: :poblion: :poblion:

já myslím že o tom že budou pokřteni nemusí ani vědět..pamatovat si to nebudou a když je nebudete vést k víře, tak to ani nebudou vědět..Já tepr když jsem uvažovla o svatbě zjistovala jestli vůbec jsem pokřtěná nebo ne..

• Upravit
6096
26.2.12 22:09
martext píše:
kockodanka píše:

No, ale víru jim jaksi zakázat nemůžeš, pokud budou chtít být věřící..
A taky nechápu tu tvojí zaujatost vůči víře, máš k tomu nějaký důvod?

• načítám...
lucenka
26.2.12 22:10

nechápu proč když tak nesnášíš náboženství jsi si vzala chlapa z hodně nábožensky založené rodiny a předem jsi si s ním nedomluvila na křtu a výchově dětí. A chlap chce děti nechat pokřtít?

• Upravit
4960
26.2.12 22:10

Martext mě by asi nejvíc vadil ten nátlak, že to když tak udělají bez tebe :zed: Pro mě je to stejné jako kdyby mojemu dítěti beze mě někdo udělal obřízku :nevim:
A nechápu argument, vzala jsi si katolíka, tak co řešíš…a ten katolík nevěděl, že si bere nekatoličku??? Takže tolerance jen jedním směrem???
Moje tchýně měla taky tyto tendence, dokonce už vybrala i kmotra :roll: - u nás naštěstí muž rozhodl, že výběr víry necháme na synovi, ale muž mu večer čte z Bible pro děti :lol:
Pro ostatní: Nemám problém s vírou v Boha, ale s fanatismem!!!

• načítám...
26.2.12 22:11
Proc to neni to same? je to urcite presvedceni!!!! Krest jim urcite fyzicky neublizi, ale nasledky budou… Uz tam budou patrit a to ja nedovolim. :poblion: :poblion: :poblion:

Jaké následky? Nerýpu, jen se ptám, sami s křtem váháme. Já jsem pokřtěná, žádné následky teda nepociťuju ;) a prcka bych chtěla taky pokřtít.

• načítám...
23505
26.2.12 22:15
martext píše:
kockodanka píše:
martext píše:
kockodanka píše:

Nemusíš nic dovolovat, církevní svatbou už si tam taky, i jako nepokřtěná. Bůh tě spojil s tvým mužem.

• načítám...
2182
26.2.12 22:16

s chlapem jsem se brala po 3 letech spolecneho ziti a nikdy se u nas o vire nemluvilo, zaclo to az tim, kdyz jsem si naplanovala civilni snatek, tak manzel ´+tchyne prisli s navrhem na kostelovy snatek. tchyne zije daleko a ja nevedela, ze je az tak moc silna katolicka.

• načítám...
7479
26.2.12 22:18

Já jsem taky nevěřící, ale slíbit faráři, že budu své dítě vychovávat ve víře v Boha bych nedokázala. Naštěstí nemusím. Pokud tě ke křtinám donutí a ty pak před farářem řekneš NE, nebudu své děti vést k víře, myslím, že je nepokřtí :mrgreen:

• načítám...
2458
26.2.12 22:19

Nejsem věřící a ve víře se nevyznám, věřící neodsuzuji a baví mne je zkoumat(jejich přístup k životu) Zakladatelku chápu a myslím že celou tu věc myslí v tak že ona už jeden kompromis a pro ni dost zásadní udělala a očekává že její muž ji bude respektovat a taky svolí k ústupku, že chápe jak velký ústupek to pro ni byl. Všechny tady píšete že se vdala za katolíka a měla s tím počítat, ale on se přece taky oženil s ateistkou a měl s tím taky počítat. Nemyslím že byl problém v komunikaci před svatbou, asi byli oba dobře seznámeni s názory toho druhého, jen se možná špatně pochopili.
Tím chci říct že její manžel to s největší pravděpodobností vzal tak že když už se vdala v kostele tak křest bude samozřejmost. Zakladatelce radím manželovi vysvětlit jak moc pro tebe znamená ta věc s křtem a pokud bude stát při tobě tak tchýně už by to mohla pochopit, anebo jí to prostě společně vysvětlíte, chce to stát za svým protože křestem to nekončí, za pár let budou chtít svaté příjmání a já nevim co ještě. Doufám že to je srozumitelné, nějak mi to dneska nepálí, omlouvám se.

• načítám...
2182
26.2.12 22:22
Cassi píše:
Vy tady pořád píšete, že ona musí něco respektovat. Ale to je i naopak. Oni musí respektovat i ji. Její manžel si ji vzal s vědomím, že je nevěřící a určitě věděl o jejich názorech na církevní sňatek.
A ona je matka. Tak jako byla tchyně, která si nechala pokřtít své dítě. Měli by respektovat její názor. Stejně by jim vadilo, kdyby byla evangelička a dítě dala pokřtít ve své víře. Oni jsou netolerantní a nepřístupní.

casi, dekuji za tvuj prispevek, taky si myslim, ze pokud s tim nesouhlasim a pevne si za tim stojim a vim proc, rodina by to nemela dal rozpitvavat a udelat za tim tecku. Pokazde kdyz otom zacneme mluvit, behem par minut je hadka, takze kvuli krtu se pohadam s celou rodinou i manzelem :,(

• načítám...
2458
26.2.12 22:25
janine24 píše:

Nemusíš nic dovolovat, církevní svatbou už si tam taky, i jako nepokřtěná. Bůh tě spojil s tvým mužem.

Možná že zakladatelka má takovou averzi vůči víře právě kvůli takovýmto řečem.

• načítám...
2182
26.2.12 22:25
Temaho píše:
martext píše:
kockodanka píše:
A co když si oni v dospělosti sami tu cestu víry zvolí? ;)

bude mi to lito, ale az budou dospeli, budu to respektovat, jsem preci jejich maminka. Ale prave kdyz dite touto cestou neni vedeno, samo se tezko ze dne naden bude chtit stat katolikem, ne?

• načítám...
10482
26.2.12 22:27

nečetla jsem celou diskuzi, jen začátek.
křest dětí je věc obou rodičů, ne jen jednoho z nich, stejně jako nevěřící křtít nechce tak věřící chce. to je primární věc, kterou je třeba chápat.

dovolím si ale jednu poznámku. v okamžiku, kdy jsi souhlasila s církevní svatbou, jsi fakticky souhlasila se křtem budoucích dětí. ve formuláři a při přípravě totiž slibuješ budoucímu manželovi, že mu nebudeš bránit vychovávat děti ve víře, což obnáší i onen diskutovaný křest. takže onen dotazovaný souhlas jsi už sňatkem před bohem defacto dala. tuším, že při přípravě na křest, který musí rodiče absolvovat s farářem, opět dáváš k tomuto souhlas, a že je potřeba souhlasu obou rodičů. (my teprve budeme křtít)

i já jsem nevěřící manželka praktikujícího katolíka. ale zaráží mě onen odpor ke křtu a fakt, že jsi i přesto souhlasila s církevní svatbou.
my s manželem jsme si tyhle věci vyjasnili před svatbou, a vidím, že je to správné. farářem, který nás oddával, jsme k tomu byli i vyzváni, což vidím nebylo od věci.

po přečtení tvého příspěvku z druhé stránky, kde píšeš, že manžel je až „neznaboh“ :) mám dojem, že byste si o tom měli promluvit zejména spolu, a vyjasnit si, co oba k onomu názoru na křest vede, a co si od toho slibuje on, když děti i přes křest k víře asi nepovede.. křest „jen tak do foroty“ nebo aby „byla maminka spokojená“ i jako nevěřící odmítám, přijde mi to pokrytecké. křest není jen polití hlavičky, je to přijetí do společenství, a pokud v něm nesetrvají a dopředu se to ví, je to podle mého špatně.
možná, že na to máte vlastně stejný názor, a místo boje mezi sebou byste se měli postavit tchýni oba.

na druhou stranu, pokud manžel děti pokřtít chce, ty už jsi mu to vlastně odsouhlasila a slíbila mu podporu tím, že jsi si ho vzala v kostele.
jestli je nutný další souhlas matky, která si katolíka vzala v kostele a podepsala ony církevní formuláře, nevím, zjistím to zhruba za měsíc. :)

• načítám...
8097
26.2.12 22:27

To tady trošku motáte ne? Jak on si vzal ateisku, nevěřící atd… ano, to on so mohl vzít, ale mohli mít civilní sňatek a mohla by si krásně obhájit to co chce. Ale ona se ZAVÁZALA CÍRKEVNÍM SŇATKEM o to tu jde jako podstatné. Takže tu odpovědnost na sebe převzala. Stejně tak kdyby manžel přistoupil jen na civilní sňatek, převzal by na sebe odpovědnost toho že dítě nebude pokřtěné ani vychovávané k víře :think:

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný