Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dobrý večer,
jdu si pro radu. Už cca 2h mě pobolívá prso(podotýkám, že stále kojím).Přišlo mi, že mám trošku zduřelou žlázu až menší bouličku, nechala jsem malého, aby vytáhnul co šlo, úleva malá. A teď jsem si pod horkou sprchou chtěla odstříkat a odstříkával jsem krev dohromady s mlékem. ![]()
Nevíte někdo, co to může být?
děkuju
Dekuju, takze klasicke rady typu masaz pod horkou vodou, odstrikavat, popr. tvarohove zabaly? Zanet me samozrejme taky napadnul, ale zmatla me ta krev.
@Honey83 Ne.. Nahřívat jedině před kojením, jinak chladit
Teplo zánět podporuje!!! Tvaroh nebo cokoliv studeného. No a asi k doktorce, ta krev se mi moc nezdá. Já tam šla s něčím jiným a zmínila jsem se, že mě divně bolí prso a že tam mám flek (bez teploty, bez horečky) a hned jsem vyfasovala antibiotika.
A bradavky popraskane nemas? Malicka mi zvracela v prvnich tydnech spoustu krve a bylo to z ragadek - prasklinek na bradavkach.
JInak i zanet to muze byt, ale me takto boli i prso, kdyz se mi nalije a neulevim mu hned, tak poboliva i pul dne. KAzdopadne bych odstrikavala prso do ulevy a boulicku rozmasirovala.
No mě taky napadlo, jestli to není z ragád..moc si nedovedu představit, jak by se do mlékovodu dostala krev ![]()
@LadyTommy
nn, bradavku jsem otirala papir. kapsenikem, abych zjistila, jestli to prave neni z ni, popr. nemam trhlinku. A zadna krev nebyla, ani me ta bradavka neboli.
Boli me to jako by od te " vnitrni ryhy",kde zacina prso.Ona tam prave uplna boulivka nebyla, prislo mi to jako vice zdurela zlaza.
@Honey83 me to taky nebolelo a krev jsem nevidela, az kdyz mala zacala zvracet, tak jsem vydesene volala na pohotovost. Ani viditelna prasklina nebyla, spis kdyz jsem se fakt dobre podivala, tak jsem videla jen takove drobne tecky.
Holky bradavky jsou opravdu uplne ciste, zadna trhlinka.Ted jsem si je trosku promnula ( abych se timhle nedostala k jinymu tematu
) a ani kapka krve. Zmacknu cele prso, a vystrikne mleko s krvi.
Ahoj, pokud je to zánět tak doporučuji lihové obklady-je to lepší než chladit tvarohem. Před kojením nahřát, nakojit, natřít vrstvou krému a dát hadřík namočený do lihu a nechat chvilku (dávat dle potřeby). Mě se tak během jednoho dne povedlo vyléčit zánět.
Ahoj dámy, mám dotaz k tématu. Asi před čtyřmi dny jsem měla lehčí retenci, kterou se mi podařilo s malým rozkojit, ale od té doby mě šíleně bolí bradavka a kojení je nesnesitelné. Dnes odpoledne mi dokonce syn odblinknul mléko s krví. Nejdřív jsem se dost lekla, ale pak mi došlo, že mám asi ragádu. Sice nemám krev ani na vložečce a po stisku bradavky taky krev nestříkala, ale synovo sání je přecejen jiný tah
Problém je v tom, že nevím, jak se toho zbavit. Na ragády se doporučuje větrat a hlavně dát bradavce klid a nekojit z ní, ale bojím se toho, že mi zase to prso zatvrdne a odsávačkou to prostě neroztahám. Zkoušela jsem to minule a vůbec to nešlo. Malý tu zatvrdlinu kojením vytáhl až na druhý den a to byla bolest, že jsem málem učurnula. Tehdy se asi stala i ta prasklina. Jak se toho co nejrychleji zbavit aniž bych omezila kojení?
@Faya hydrogelové náplasti? vlastní zkušenost zatím nemám, ale je to hojně doporučováno laktační ligou..nebo avent krém na bradavky-rychle hojí, nemusí se umývat před kojením..
Vyborny je krem od Medely - Purelan. jinak zkus vynechat aspon jedno kojeni, je to divne, ale i to pomuze.
Me praskla bradavka..celkem dost. Ale kojila jsem i pres ni.. Pomahal mi bepanten a vetrani a nejvic pomaha materske mleko. Potirej si to jim a do dvou dnu to mas ok. ![]()
Děkuju za rady. Zkusila jsem větrat a přes noc víc kojit z toho druhého prsa. Sice to pořád ještě není OK, ale do dvou dnů se to rapidně zlepšilo a už nekrvácím ![]()