Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, prosím o radu kojící maminky: mám druhé miminko, ale u prvního nám kojení moc nevyšlo, takže jsem „nováček“… Malá má 3 týdny, snažím se kojit, co to jde, ale mám pocit, že moc nepapá - když ji zvážím, vychází mi to, že si vytáhne tak 30-40, někdy možná ani to ne. V noci spí docela dlouho, stane se, že od desáté se do rána do 8 vzbudí jen 2× a to si vždycky potáhne maličko a hned usne (možná jen trošku na žízeň).
Je mi jasné, že by měla pít víc, takhle ani moc nepřibírá, ale nechci kojení vzdávat a stále doufám, že se to zlepší. Jestli jste to taky tak měli - jak dlouho trvalo, než jste se rozkojili víc, příp. do kdy to mám zkoušet abych současně malou netrápila hlady? Bojím se, že nám dr. na příští poradně (30.10.) řekne, že máme začít s UM…
Hlavně neblbni s vážením a přikládej co nejčastěji. Kde je poptávka, přizpůsobí se i nabídka
Můžeš jí zkusit budit - lehce štípat do nohou, omývat obličej mokrou žinkou.
Nesleduj vahy, sleduj mimco ^_^ kdyz ti usne vecer, tak zkus trosku lechtat na nozkach nebo ja malou taham za ousko (nezne
) Ma uz 4 mesice, ale usina uz jen co prso vidi ![]()
@Bambulka12 přikládat co 2 hodky i ve spaní přes den, vždy se chytla a v noci pila většinou 3 krát až čtyřikrát u prvního jsem malého nechavala spát a odrovnala si tak kojení ![]()
https://www.emimino.cz/…rankovani/8/?…
Mela jsem. podobny problem, kukni…Ja se rozkojila az ve tretim mesici, ted budeme mit pul roku a krasne kojim. Bojovala jsem jako lev, mela doma laktacni atd. Mala si vzala take ta 40 z prsa, po mesici prestala pribyvat, hnali nas do nemocnice. Zacla jsem prikrmovat odsatym mlekem, jednu dobu i Nutrilon, z nervu jsem nemela svoje…Pak jsem koupila el. odsavacku od Aventu a ficelo to, odsavala jsem po kazdem kojeni i mezi kojenim, brala homeo, pila litry kojicich caju, nahrivala prsa…za dva tydny super, mlika moc. Jen mala sala furt neefektivne. Takze jsem odsavala. Po 3.m jako kdyz utne, mala zacala sat krasne, od te doby neodsavam. Nektera miminka prej potrebuji „vyspet a zesilit“. I kdyz tedy nase porodni vaha 3,7kg je dost, tak proste se musela naucit pit.
@Bambulka12 ale ty ji hlady trápíš! Ona moc nepije nejspíš i proto, že nemá sílu sát.. Proto ti taky v noci spí, aby nabrala sílu alespoň spánkem, když nemá to, coby mít měla na načerpání energie ![]()
Tenhle kojící fanatismus vážně nechápu ![]()
Ano, taky jsem to tam měla, dokonce u více dětí, ale jsem asi soudná, nakojila jsem a dokrmila UM. U poslední jsem se naplno rozkojila až po třech měsících.
Ale v životě bych kojení nevyvyšovala nad zájem a potřeby dítěte. Když nemám, nemám. Jsou alternativy.
Proboha dej jí flašku a nakrm ji. Je mi jí líto. ![]()
Nekoukej na jednotlivé vážení před a po kojení. Ale musíš si udělat týdenní průměr. Nebo minimálně několika denní. Pokud u doktorky na kontrole nebude že opravdu mimčo zhublo tak bych se nestresovala že pije málo. Během noci bych asi budila.
@Olion novorozenec má v prvnícvh měsících života přibírat kolem 1kg měsíčně. I víc. Ne stagnovat ![]()
Já bych teda takové ostré soudy nevynášela. K doktorce můžeš jít na převážení klidně dřív.. Třeba přibírá a ty stresuješ zbytečně ![]()
Zkus pískavici - řecké seno. Prý to moc pomáhá.
A určitě to nevzdávej, pokud malá netrpí žloutenkou, tak ji na krmení nebuď. Nebude Ti to nic platné, stejně znovu usne. Až bude chtít, vzbudí se. A nestresuj, stačí přikládat podle potřeby a laktace se rozjede.
![]()
@Bambulka12 přidávám se k ostatním, co radí přikládat po 2 hodinách a to hlavně v noci, kdy je mlíčko výživnější, budit „štípáním“,potahováním za ouško, šimrat po tváři, mně se budily děti při přebalování, to taky zabíralo, střídej prsa i při jednom kojení a a sorry-nenech si radit od @berry4 to můžeš jen pokazit…,zkus "horkou linku kojení-telefon 569 472 284,602 374 062,605 483 581,to je poradna v Havl. Brodě, tam ti poradí…,držím palce, nevzdávej to a hlavně se netrap, že to nedokážeš, uvidíš, že to půjde… ![]()
Syn si nebyl nikdy schopen vytahnout vice jak 30ml (ano vazila jsem) kolikrat jsem kojila I hodinu a on si vytahl 10ml. Prikladat co dve hodiny bylo docela namahave kdyz se kojilo tak dlouho… Zkousela jsem to tri tydny. On rval hlady a ja snim. Pak jsem zacala odsavat. Prvnich 11 tydnu byl na odsatem MM a dokrmu UM pak jsem prestala odsavat a byl plne na UM.
Kdyz se na to divam zpetne mela jsem mu hned strcit flasku a ne trapit jeho i sebe…
Jestli chces zavolej MUDr a bezte na prevazeni drive. My prvni 3tydny chodili na prevazeni 2× tydne protoze nepribiral. Vidim to jak @berry4 v posledni dobe je kojeni nadevse a stava se z toho fanatismus. Vim jak jsem se Diky okoli citila jaka ta spatna nekojici ![]()
Bych po dokojení vytáhla odsávačku a chvíli prso stimulovala. Já měla problém, že mi dítě pilo od 6 týdnů málo, ač mléko bylo, chtěl hladovkařit:-) Nechtěl ani flašku.
@Sibyla0 Souhlas - ze začátku je třeba spouštěcí efekt hlavně o hormonech, a ty jsou přímo úměrné tvé náladě/únavě/stresu/strachu/vyspání, čím klidnější se budeš cítit ty, tím lépe pro všechny.
Při přisátí je možné dráždit mimi bradavkou, aby otevřela pusu co nejvíce - jestli umíš angl. pak tu jsou videa http://www.dojcenie.eu/…it-dojcenie/ … tím se snad zkazit moc nedá (na slovenske mamila.sk najdeš více) nebo napiš
Prospívání se prý zjišťuje počůranými plenami. Pokud vážení, pak stačí 1× za 24 hod - protože k večeru děti vypijou méně na zvážení, ale více tučnější mléko po kterém se přibírá.
Pokud tvoje malá cvič svůj sací reflex na tvém prsu, pak by se zlepšovat měla.
Zjišťovat si o kojení není o tom trápit dítě hlady
.
Děti se mohou rozkokojovat postupně a není to vždy o množstvím mlíka který na ráz vypijí. Ale nepíšeš tu bližší info… proc si nekojila prvni a jak se to vyvíjelo, jak bylo tentokrat v porodnici, jak vlastně kojíš (střídáš?, stlačuješ?, jak dlouho? jak často?… to slovo na d…
), (občas tu ty články někoho vyděsí, ale nevím, že by to někdo pospal lépe)
Docela tu mívám k častýmkojením „vykecávací“ tak to tam najdeš a nebo se ptej konkrétněji ![]()
Příspěvek upraven 18.10.13 v 17:59
BTW. to že dáš UM automaticky neznamená, že skončíte s kojením. Pokud se ti podaří to rozjet, můžeš si pak odsát do zásoby a dokrmovat vlastím mlékem… Já to dělala tak u staršího, že ráno jsem odstříkala, kdy jsem měla melouny a večer dokrmila tím ranním mlékem, protože pil jak duha.