Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Nyní radu nehledám, ale ráda bych přispěla svou, neb mi to už podruhé pomohlo.
Opět se mi v prsu utvořila zatvrdlina, ale tentokrát jsem věděla jak na ni. Poprvé jsem se trápila a vyzkoušela téměř všechno. A nepomohlo nic, trpěla jsem s hořícím prsem, malý už nechtěl pít a měla jsem horečku, tak jsem ještě zkusila sousedku, krerá je porodní asistentka a je zaměřena na takové to zdravotno. Tak mi dala všechny ty rady - a když viděla můj odevzdaný výraz, řekla: To jsi už asi všechno zkoušela, co? ![]()
Tak mi řekla ještě jednu co slyšela, ale nemá vyzkoušeno.
NA TOM MÍSTĚ, KDE CÍTÍTE ZATVRDLINU, UCPANÝ MLÉKOVOD, KDE TO PRSO TVRDNE, TAK PŘESNĚ NA TO MÍSTO BY MĚLA SMĚŘOVAT BRADIČKA MIMINKA PŘI KOJENÍ!
No, a mě se už po druhé ucpal v pravém prsu nahoře vlevo. Tak jak to provést? Mimi jsem položila na postel a nad ním jsem se v kleku nasměřovala teda tak, aby nad tím ucpaným místem měl zrovna bradičku. A nyní mi to pomohlo zase. Tak radu posílám dál, třeba se některé trpící kojící mamince bude hodit.
Už poprvé jsem tehdy pocítila úlevu, a pro jistotu jsem ho pak ještě z toho prsa dvakrát tak nakojila, nyní stačilo jednou. ![]()
Příspěvek upraven 18.10.13 v 13:35
@Mahja supeeeer děkuji za radu, ještě s tím problém nemám, poklad se mi narodí za chvíli, ale kdyby náhodou, tak budu vědět, děkuji
![]()
@martina.se píše:
@Mahjami pomáhalo navíc k tomu ještě teplo a masáž
No, mi právě z toho nic nepomáhalo, už jsem byla zoufalá. Jedině to, mi zabralo. ![]()
@HruštičkaT píše:
@Mahja supeeeer děkuji za radu, ještě s tím problém nemám, poklad se mi narodí za chvíli, ale kdyby náhodou, tak budu vědět, děkuji![]()
![]()
Není zač ![]()
Tehdy to byla pro mě rada k nezaplacení. Neb v mém okolí jsem znala maminky, kdy je pak zánět v prsu připravil o kojení.
On ten můj opičák pak to prso odmítal a nechtěl se přisát, tak to bylo trošku o nervy, ale nakonec se podařilo.
Já jsem to nakonec zkusila vymáčknout. Bolelo to jak
, ale pomohlo to.
@Mahja píše:
No, mi právě z toho nic nepomáhalo, už jsem byla zoufalá. Jedině to, mi zabralo.
@Mahja jj taky bych nerada přišla o mléko, tak teď už budu vědět, kdyby náhodou ![]()
Tak já mám ještě jednu radu, pokud nepomůže ani bradička miminka. Já jsem to nepotřebovala, ale mám to z první ruky od kamarádky. Pokud z nějakého důvodu nemáte miminko k dispozici, nebo nemá sílu mléko odsát i s nastavenou bradičkou, je potřeba poprosit tatínka. Je možné že se vám do toho nebude chtít, ale když prso bolí a hrozí zánětem, tak se třeba nedá nic dělat. Tatínek zvládne zatáhnout i víc než miminko a jakmile se ucpaný mlékovod uvolní, tak už zbytek zvládne i miminko, nebo odsávačka.
Jinak mně teda taky vždycky stačil trik s bradičkou ![]()
Dobrý den, ráda bych taky přispěla s radou. Víceméně souhlasím s tím, co je tu psané ostatníma maminkama. Měla jsem ucpaný mlékovod cca 7×, malému jsou teď 3 měsíce. Doporučuju před kojením nahřát (já si napouštím kyblík horkou vodou a tam si prso na pár minut v kleku naložím - zní to asi divně, ale je to pohodlnější než sprcha). Pak rozmasírovat (nebo i v době, kdy máte prso ve vodě směrem od bradavky k zatvrdlině (to bude bolet, ale musí se to překonat), no a pak malého přiložit bradičkou tam, kde je zavrdlina. To je opravdu asi to nejdůležitější. Občas to chce vymyslet nějakou krkolomnou polohu, ale jde to:). Někdy se to nepodaří hned první kojení a je potřeba počkat do druhého kojení, ale malý mi nakonec vždycky pomohl a prso uvolnil. Zkoušela jsem i odsávat pomocí tatínka, ale to nikdy kupodivu nepomohlo, myslím, že miminko má větší tah:). Jakmile při kojení ucítíte, že je mlékovod miminkem uvolněný, doporučuju odstavit a toto prso odstříkat a miminku moc tohoto mlíka nedávat napít, protože je takové nějaké zkažené (asi jak bylo v prsu dlouho) - má takovou slanonakyslou chuť a malý se mi po tom vždycky zhrozně pozvracel. Dokojím vždy z druhého prsu, další kojení chuť ještě trochu přertvává, takže primárně kojím z toho zdravého prsu a eventuelně z tohoto jen dokojím, pokud má ještě hlad. No ale to už jsou detaily, důležitá je ta bradička a nevzdávat to i přes tu nepříjemnou bolest. Úleva je to pak veliká:). Důlšžité je taky řádně po kojení odstříkavat prsa do poslední kapky - jako prevence. A taky nejpozději po 4 hodinách (např. v noci) odstříkat do uvolnění, pokud malý dýl spí. Hodně štěstí!
Mám bohužel bohaté zkušenosti s ucpanými mlékovody. Napíšu, co pomáhalo mně.
1. Řešit IHNED, co začneš cítít sebemenší problém (stačí malinká nahmataná bulka, pobolívání nebo píchání v prsu)! Někdy jsem byla jen taková schvácená - už jsem na sobě prostě poznala, že to na mě opět leze. Toto je strašně důležité, u mě rozhodovaly opravdu hodiny, zda se to rozjede do zánětu.
2. Před kojením prso lehce nahřát a promasírovat olejíčkem. Mně se osvědčil Dětský masážní olej od Saloos (buď s měsíčkem - ten je protizánětlivý a nebo bez měsíčku - ten je zase zahřívací). Jsou v modrém obalu tuším s kočkama. Pak nakojit.
3. Po kojení si dát naopak chladivé zábaly na olejem promazaná prsa. Mně se nejvíc osvědčila naředěná slivovice nebo Alpa. Pro tento případ jsem používala měsíčkový olej - je protizánětlivý.
4. Zdá se, že mi pomáhalo i užívání lecitinu. Běžně jedna tableta denně a když jsem měla pocit, že se mlékovody začínají ucpávat, dala jsem si 2 tablety naráz. Měly by podle některých zdrojů ředit mléko. U mě to pomáhalo.
5. Někdo doporučuje najít si na bradavce bílou tečku a propíchnout ji. Já si ji někdy našla, někdy ne, ale pokud jsem ty bradavky nějak víc trápila, rýpala se v tom, nejednou jsem si přivodila během pár hodin zánět se 40 horečkami. Jednou mi to ale pomohlo, úleva byla okamžitá.
6. Dočasně vynechat bylinky, které zvyšují laktaci, kojící čaje a podobné.
7. Nepřetěžovat se, necvičit, mít prostě klidový režim. Hlavně nenamáhat paže a prsní svaly, neběhat, neskákat (zkrátka nedělat aktivity, kde „prsa skáčou“ - pardon - nevím jak to líp popsat, snad pochopíte) ![]()
8. Při kojení nikdy nemít nekojené prso na pevno v podprsence. Raději vytáhnout obě prsa. Nenosit vůbec podprsenky s kosticemi a nic, co kdekoliv byť jen trošku tlačí.
9. Brada dítěte by při kojení měla směřovat k zatvrdlině, aby se co nejsnadněji vycucla.
Pokud jsem dodržela všechny tyto zásady, v 90% případů jsem měla do 2 dnů pokoj.
Držím palce. Vím, že to není žádný med. ![]()