Krmení UM lahvičkou - poloha atd.

58
30.5.06 09:55

Krmení UM lahvičkou - poloha atd.

dobrý den všem maminkám.

potřebovala bych poradit příp. se podělit o zkušenosti s krmením lahvičkou v podstatě od narození. rodila jsem císařem (poloha KP, 4,16 kg, 52 cm) malá nechtěla v porodnici sát, mně se začalo ztrácet MM, takže už z porodnice jsme odcházeli s dokrmem. zkoušela jsem to doma ještě do 5 týdnů (kojení, odstříkávání, UM injekční stříkačkou přes malíček), ale MM bylo čím dál méně a malá zhubla, takže jsme od 5 týdnů na UM (Nutrilon HA - jsem astmatik). hrozně mě to mrzelo, čekali jsme na mimčo 10 let …

cca od 7 týdnů začala malá při jídle „zlobit“. do poslední chvíle (přebaluji před jídlem) se směje, je v pohodě, ale jakmile ji položím a vezmu do ruky lahvičku, začne plakat (spíš křičet). přicucne se k lahvičce, párkrát nasaje, odtrhne se, pláče a zase. nejdřív jen u toho večerního, takže jsem to připisovala večerní únavě a uvolnění po nahromadění zážitků po celém dni, ale teď už to začala dělat i přes den. ne vždycky, ale u většiny krmení. zkoušela jsem změnu polohy, jiné místo krmení, jiná osoba krmení, krmit dřív, před přebalováním - stále stejné. krmím jí tak, že ji mám na klíně čelem ke mně, položenou v kojícím polštáři, aby měla hlavičku výš. zkoušela jsem takovou tu klasickou polohu bokem ke mně, hlavičku na paži, ale tu úplně nesnáší - hned se začne kroutit a plakat.

nyní jsou nám 3 měsíce. jinak je zdravá, strašně hodná, komunikativní, od narození v noci spinká. přes den skoro nepláče. pouze to krmení. přibývá jak má. nakonec vysaje, kolik potřebuje, ale jsou to „nervy“.

takže bych se chtěla zeptat

• máte někdo podobnou zkušenost? v jaké poloze krmíte lahvičkou?

a ještě - když takhle staré mimčo krmíte lahvičkou, teče nějaké mlíčko mimo? (malá UM koutkem pusinky trochu cintá :-)) nebo si někdy nasaje mlíčko, nespolkne a hned nasaje další dávku a ta, co má v pusince, je katapultována pochopitelně ven).

• a nabízíte u krmení UM mimču čajíček? a pokud ano - kolik za den vypije? nabídla jsem čajánek fenyklový a moc velký úspěch nesklidil :-).

omlouvám se, že je to tolik otázek, ale absolutně postrádám informace o krmení lahvičkou. ani na inetu nic není. všude spousta článků o kojení, ale jakmile nekojíte, připadáte si jako vyvrhel :-(

díky za všechny odpovědi, hezký den
Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Missorka
30.5.06 10:07

Re: Krmení UM lahvičkou - poloha atd.

Lucko,

za prvé - kašli na všechny kojopropagační řeči, udělalas co mohla a nevyšlo to. Svět se točí dál a ty jsi pořád pro svoji holčičku ta nejlepší máma. :-)

Mám podobnou zkušenost s dcerou. Můj osobní závěr je, že prostě není mlíková, do dneška mlíko moc nemusí.

Val nejlíp pila, když jsem si ji položila na postel, sedla si k ní, hlavičku měla podloženou polštářkem.

Jakou používáš lahvičku? Nestálo by za to, pouvažovat nad změnou?

To, že dítě při pití „cintá“ je normální, s tím si hlavu nedělej…

Já jsem čaj nedávala, i tak pila málo, nechtěla jsem to řešit ještě čajem.

Kašli na tabulky, zkus do ní dostat co to jde, ona hlady neumře, neboj (vím, v jakém jsi stresu, zažila jsem to), ale pokud je jinak spokojená, trošku se zklidni, ona tvoji nervozitu dobře cítí a pak je to začarovanej kruh - ty znervózňuješ ji a ona tebe…

V noci pije a jak?

Hlavně se drž, bude líp! :-)

• Citovat
  • Upravit
944
30.5.06 10:10

jj

Ahoj pupiku :)

Hynka krmím na polštáři, který mám položený na klíně tak jako na šikmo, aby měl hlavičku také výš. Na ruce ho neudržím a jinak jsem to ani nezkoušela, tohle nám vyhovuje.

Někdy se u jídla také vzteká, ale je to víceméně podmíněno celkovou denní náladou. Napadlo mě - zkoušela jsi třeba vyměnit savičku? Hyňa například nesnáší savičky od Aventu, takové ty úzké, používáme MAM, protože jsou pravým opakem :) Taky jestli třeba nemá moc malou nebo moc velkou dírku v savičce.

Při pití bryndá jak čuník, bryndák nestačí, musím mu dávat kolem krku plínu. Necintá jen když je pořádně vyhladovělý, to poctivě polyká každé sousto.

Taky mě ještě napadlo, že co když jí ten Nutrilon prostě nechutná… zkoušeli jste i jiné mlíčko?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
30.5.06 10:58

ahoj, Péťo a Václavko,

MOC děkuji za odpověď. povzbudily jste mě :D .

asi jsem si myslela, že bude všechno v pohodě. na mimčo jsme čekali, jak už jsem psala, 10 let. povedlo se až na 5. pokus IVF. už jsme ani nedoufali. a když jsem tomu uvěřila, objevil se hematom, krvácení, nemocnice, odešla 1/3 plodu- doktoři mi dali 60 %, že se udrží. zhubla jsem 10 kg. a když jsme se z toho dostali, pozitivní screening, amniocentéza. potom KP a vysoká váha plodu, takže císař a na závěr jsem přišla o MM. to jenom pro dokreslení situace.

s tou nervozitou je na tom tedy hodně pravdy, Péťo. před každým krmením už mě mrazí, ale snažím se, aby to ze mě necítila. ale někdy je to těžké. manžel má takové povolání, že je hodně pryč. máme hypotéku a mateřská stojí za … (nevím, jestli máte zkušenosti, ale před těhotenstvím jsem byla OSVČ a od začátku jsem na neschopence).

lahvičku máme od začátku AVENT. savičku nejdřív 1, 2 a teď 3. myslím, že jí vyhovuje. zkoušela jsem i bílé pítko, ale tím se zalikala, tak ještě počkáme.

s tou plínou kolem krku je to přesný - bryndáček jsem rovnou šoupla do skříně :) .

v porodnici jí dali sunar HA, ale po tom začala blindit, tak jsem prošla diskuse a zkusila nutrilon a myslím, že je ok. alespoň po něm tedy neblinká.

večer jíme po koupání tak kolem 19 hod., potom usne a kolem 22 hod. jí vzbudím. nabaští se v polospánku, který jí ovšem, jak mi včera předvedla, nebrání v popisovaném výstupu. a potom pokračuje ve spánku a budí se cca kolem 5 hod.

teď začnu zkoušet polohu na posteli se zvednutou hlavičkou.

ještě jednou strašně díky za povzbuzení a rady, krásný den :D
Lucka a Barunka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22315
30.5.06 11:09

Ahoj Lucko

Ja jsem hodne brecela, kdyz mne neslo kojeni........mliko bylo, ale asi malo a malej kazde kojeni orval.......takze jsem dokrmovala a nakonec kojeni vzdala uplne.......

Taky se nam stavalo, ze vecerni mlicko bojkotoval, cucnul parkrat a pak rev.......mela jsem ho v naruci, zkousela ruzne polohy

No a nakonec jsem prisla na to ze nejlepsi je ho polozit na zem a dat mu papat...... nechytat ho vubec, jenom drzet flasku.......
kdyz odmita i tohle, tak ho vemu na balon, ja si sednu a houpu a malej basti.......

Ale i ted se stane, ze kdyz je hodne unaveny vecer, tak nechce pit.,.......to ho uspim, a asi pohodke spanku mu tu flasku vrazim to tlamicky on ve spani papa.......a do rana je klid.

K

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
30.5.06 11:12

Lucko, hlavně dej vědět… :-)

Pokud ti už to mlíčko pila, tak bych jiné nezkoušela, vyděržaj pioněr! :-)

Val byla na zabití - jediný kdy pila ukázkově bylo ve spánku… S pediatrem jsme žertem uvažovali, že ji hodíme tak na tři neděle do narkózy (ale z mé strany to velká nadsázka nebyla, byla jsem dost zoufalá…)

• Citovat
  • Upravit
1376
30.5.06 11:56

Pupic, chcela som ta povzbudit, ze si urcite spravila vsetko co sa dalo a ze si pre dcerku ta naj maminka!!
Gratulujem k uspechu, a k vytrvalosti, ze ste snazenicko nevzdali, aj ked cesta k babetku bola komplikovana.
A teraz k tomu papaniu.
Syn z Aventu pil len kasu okolo 11m kedy bol vecer unaveny a nedokazal papat lyzickou. Nam pomohlo zvascit dierku. Avent ma tie savicky dost namahave na sanie, mozno by som skusila nejake ine flasky, z ktorych to lepsie teci (nemusi sa tak narobit).
Toto blbnutie pri jedle zvyknu robit okolo 3-4m aj kojene deti, ja som musela zacat kojit v sere vypnut TV, radio, proste uplne ticho a klud, aby ho nic nerozptylovalo.
Sice som nezazila problem s UM (syn ho odmietal a aj odmieta), ale zazili sme si svoje s jeho nejedenim (prikrmov), to bolo nieco strasne, skoro kazde krmenie som plakala (aj ked som si tiez vravela nenutit a nestrasovat, ale nedalo sa) :-(
takze troska sa tiez viem vcitit, ake to je :-(
ZAcal jest az teraz od 18 normalym sposobom.
Kazdy sposob ci kojenie ci Um ma svoje vyhody a nevyhody, skus sa pozerat na tie vyhody :wink: . Mala je spokojna, kludna, nebudi sa a to je podstatne.
Drzte sa a prajem aby sa problem podarilo vyriesit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9262
30.5.06 12:30

Ahoj,

také mi malá stávkuje u krmení. Klasicky mi jí u mě na klíně podložená polštářem, ale často večer nechce flašku ani vidět. Přitom hlad má. Řeším to tak, že jí položím k sobě do postele hlavičku podloženou polštářem a držím jen flašku - to si většinou vezme. Vypadá to nějak takhle. 

Teda tady zrovna usla při jídle, ale ty podložené zádíčka abys viděla.

A nedělej si hlavu z nekojení taky se nám nedařilo kojit a to jsme neměli tolik problémů jako vy, prostě nebylo. :( Ono to někdy s tou propagací kojení trošku přehání. Jak se pak cítíme my. :wink: A když budeš ještě něco chtít vědět tak klidně napiš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
803
30.5.06 12:57

Lucko,

co se týče kojení, tak na to se fakt vykašli a buď v klidu. Když si vzpomenu na sebe, tak propagace kojení mě akorát vynervovala, takže když docházelo mlíko, prořvala jsem skoro týden a na pohodě mi to vůbec nedodalo. V dnešní době je kojení trochu zprofanované a laktační ligy si, podle mě, vůbec neuvědomují, co to dokáže udělat s psychikou maminky, které kojení nejde.

Přikrmujeme od 2,5 měsíců. Také používáme Nutrilon HA /nyní už dvojku/. Krmím Aventem, protože se mi zdá, že má savičky uzpůsobené tak, že to mimču neteče všude kolem. Dlouho jsem používala č.2 a nakonec jsem do toho udělala ještě jednu dírku. Kaši papáme z obyč. lahvičky a dírku do savičky jsem akorát zvětšila. Plínu na krmení používáme taky, prootže prďola kolikrát vcucne víc a nebo se jen zakucká.

Poloha - krmím stejným způsobem jako když jsem kojila /akorát nepoužívám kojopolštář/. Hlavinku má v ohbu paže a jednu ručinku pod mým podpažím a druhou mu držím svojí rukou /jéžiš, to je ale blbej popis :roll: / Prostě poloha jako při koju akorát je víc v sedě. Ručky přidržuju proto, abychom spolu moc nebojovali. Jinak se kroutí hlavně proto, že ho třeba bolí bříško anebo, že potřebuje tlačit - a tlačí právě hlavně při krmení. Zkoušela jsem krmit v lehátku, ale nevyhovuje to ani mě ani jemu. I zeleninu dávám ve stejné poloze jako když pije UM.

Nevím, jestli jsem ti v něčem poradila, ale aspoň další zkušenost :wink:

Klára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
30.5.06 19:09

ahoj,

všem Vám STRAŠNĚ MOC děkuju :D ! za Vaše zkušenosti, rady, povzbuzení i čas, který jste odpovědím věnovaly! opravdu jste mi moc pomohly. už tím povzbuzením, dost mě to zklidnilo 8) .

nevím, jestli je to náhoda, ale dnešní krmení proběhla absolutně v klidu 8O . změnila jsem polohu - krmím Barunku na posteli, hlavičku má podepřenou kojícím polštářem a pouze držím lahvičku. taky jsem jí přestala vnucovat čajíček.

tak mi držte palce, aby to vydrželo. já se ozvu.

hezký večer a zdravé a hodné dětičky.
Lucka a Barunka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
30.5.06 19:15

Držím palečky a kojopropagandu už neřeš. Svět na tom nestojí :wink: Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
601
31.5.06 14:41

Pupiku,

taky ti držím palce, ať se polštář ujme :-)

Mně Míša v poslední době taky dělá u krmení cirkus, doteď jsme krmili v křesle na kojopolštáři, hlavičku měl výš, nemusela jsem ho ani držet, jenže v poslední době už nemívá pěstičky způsobně na hrudníčku, ale mlátí do lahve, savičku pouští a zase se přisává… No hrůza. Vím, že má hlad, tak se snažím vytrvat, ale přes den si tu dávku vypije většinou na několikrát. Čaj taky moc nedávám, protože i tak vypije mlíka málo (hluboko pod doporučením tabulek, na což ovšem kašlu, protože nevypadá, že by strádal :-) ) Jako by mu to mlíko přestalo chutnat od doby, co jí příkrmy - jí je krásně lžičkou, obzvlášť po kašičkách by se umlátil. V noci rozespalý vypije všechno a bez problémů, ale přes den je to hrůza. Řeším to buď tak, že ho nechám „vyhladovět“ (prostě jí po víc než třech hodinách - zhruba po čtyřech) a taky ho krmím vleže na posteli a ručičky mu přitom držím. Tak to celkem jde…

Jinak savičku jsem používala od Aventu č. 2 dlouho - určitě do 4. měsíců, protože se mi zdálo, že je tak akorát a z té trojky právě bryndal.
A bryndáčky máme taky zatím v šuplíku - plína to jistí i při příkrmech (ty jíme na polohovacím lehátku).

A na to nekojení se taky úplně vykašli - Skotik má právdu - mě ta propagace taky tím víc znervózněla. Nejdůležitější je zdravé dítě - a to ty i přes ty peripetie s otěhotněním a v těhotenství máš :-)))
Mně když jsem se pro nekojení trápila, moc pomohla diskuse tady na emiminu, myslím, že byla v tématu „kojení“ - od té doby jsem už úplně v pohodě :-))) - Ještě že tu jsme :-))

Moc zdraví a úspěšné krmení přeje

Monika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
2.6.06 13:19

ahoj,

děkuji za všechny další příspěvky! v podstatě v každém je něco, co se nás týká.

řekla bych, že se to trochu zlepšilo. určitě má na tom svůj díl změna polohy. na tu čelem ke mně už byla dlouhá :) . taky se snažím „jenom držet lahvičku“. a na Barunku platí ještě jeden „fígl“. do poslední chvíle jí nechám v pusince dudlíček, který v nestřeženém okamžiku :lol: vyměním za flaštičku.

velmi mně pomohlo, že nejsem sama, kdo nekojí a že hodně z Vás prožívalo to, co já. hodně jsem se kvůli tomu nabrečela :( . teď už na to kašlu. 8) hlavně, že jsme zdravé a spokojené.

sice to sem asi nepatří, určitě si k tomu najdu příslušnou diskuzi, ale kdy jste začly nebo začnete u mimča krmeného UM (příp. UM HA) s příkrmy? od ukončeného 4. nebo 6. měsíce?

všem krásný víkend a pevnou ruku ve volební místnosti.
 Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
2.6.06 13:24

… a ještě foto jak se Barunka tváří, když vidí v mojí ruce lahvičku a mlíčko už nechce …

neumím vložit fotku, tak pouze odkaz na MMB, kde máme fotoalbum

http://www.mimibazar.cz/…nne_foto.php?…

ahoj
Lucka a Barunka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
2.6.06 13:29

Lucko - krásně distingovaný výraz, holt dáma se pozná, u nás je úplně jiný škleb. Máte krásné miminko v krásných oblečkách :lol: E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí