Křtiny dítěte

Napsat příspěvek
Velikost písma:
461
30.7.15 10:06

@drevko Půjde, neboj. všechno jde, když se chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5230
30.7.15 10:08
@sromulenka píše:
@Ali-Ali tohle je už úkol kmotra, ten by správně měl vést to dítko cestou víry. Rodiče nemusí. Takže, když si najdou věřícího kmotra… neměl by pak být problém. Jde to - máme zkušenost v okolí. A proč by ateisté neměli pokřtít své dítě? Naopak u mě mají plus :lol:

To je pěkná blbost, kmotr jim v tom má pouze pomáhat. Hlavní je na rodičích, děti se vedou k víře především příkladem rodičů, což ti těžko zajistí kmotr, kterej s nima nežije.
Zakladatelko, já bych z těchhle tradičních důvodů dítě nekřtila, evidentně to pro vás tím křtem končí, což je špatně. Jako možná najdete kněze, který vám vyjde vstříc, ale podle mě to není správný. Je to jako bych nechala syna obřezat, protože se mi líbí židovský obřady a dědeček by si to přál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5230
30.7.15 10:10

@drevko @sromulenka Tady je popsáno, co všechno u křtu slibuješ a k čemu se zavazuješ http://www.liturgie.cz/…k-za-krokem/ Není to jen, že farář poleje dítě vodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
30.7.15 10:11

Zatím o tom jenom přemýšlíme. Děkuji všem za vaše rady a názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
30.7.15 10:12

@Temaho
děkuji za info, určitě na to kukneme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9659
30.7.15 10:21

@drevko určitě si domluv schůzku s knězem kostela, ve kterém chcete dítko křtít. On vám vše vysvětlí. I mezi kněžími může být v této situaci malinko odlišný přístup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kotatko77
30.7.15 10:25

Proč to tak řešíte. Já syna nechám pokřtít teď taky. Pokřtění s partnerm jsme, ale partner věří nevěří. Do kostela nechodí. Já chodím jak kdy, ale když je prázdný. Věřím si po svém. Věřím v Boha, Ježíše, Marii, svatý, anděly, ale třeba Bible mi přijde z poloviny blbost. Mše mě nudí, mluví se tam často nesmysly. Jediný dobrý farář byl jednou u rodičů ve městě. Na mši mluvil ze života, a dávalo to smysl.

Tady farář mi na žádost o křest řekl, jak to chcete. Říkám, co nejkratší, žádné čtení z BIble, ale to co máte na srdci vy a rád by jste řekl, něco ze života. V kostele bude řada nevěřících a nechci, aby to někdo zlehčoval. V Bibli tolik nevěřím a Bůh nás má rád všechny, tak chci aby syn byl pokřtěný. Nejlépe, když to bude od srdce. Farář souhlasil a byl moooooc milý.

Na otázku, že chci ale vědět, jak se dívá, že věřím, jsem pokřtěná, ale věřím si svou cestou a nemám ráda diktát k církve. Na mše nechodím a nebudu. Jeden farář, když jsem měla nádor mi v kostele, kde jsem se modlila něco řekl a tím u mě církev skončila. Řekl, že to akceptuje, protože víra je v člověku, ne v tom co nařizuje církev. Bůh má rád všechny, dokonce i vrahy a takovou spodinu, a proč, protože nerozlišuje. Jak se to pak s tím člověkem děje po smrti, zjistíme až umřeme.

Bůh nikdy neřekl, že správný věřící je takový a makový…takže asi tak.

Proč křtím syna? Protože věřím, a proč přes církev, no protože to jinak nejde…nemůžeme si stoupnout na louku a volat do nebe, Bože, tak teď našeho syna společně pokřtíme ju? :mrgreen:

:) :)
  • Citovat
  • Upravit
461
30.7.15 10:42

@Temaho jak jsem psala náš kněz to chtěl takto. Co místo, to jiný farář. Když rodiče nejsou věřící, dobrý farář se s nimi domluví a nehrotí to tak moc. Věřící to zase hrotí až moc. - že? Myslíš, že nevěřící rodiče se budou k něčemu zavazovat? Po křtu?…Jak jsem psala, jde to! Absolvujete s knězem pár sezení, proběhnou křtiny a všichni budou spokojeni. A pokud rodiče budou či nebudou chtít vést dítě cestou víry, to už je jejich věc. Nikdo nic zbytečně neřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8179
@Anonymní píše:
Proč křtím syna? Protože věřím, a proč přes církev, no protože to jinak nejde…nemůžeme si stoupnout na louku a volat do nebe, Bože, tak teď našeho syna společně pokřtíme ju? :mrgreen::) :)

Ale to klidně můžeš, mohla sis klidně syna pokřtít u potoka nebo vodou z kohoutku, ve vašem případě by to mělo úplně stejnou váhu.
Ne nedělám si srandu, křtít se nemusí jen svěcenou vodou a ten kdo křtí nemusí být kněz. Fakt o tom něco vím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
@Anonymní píše:
Proč to tak řešíte. Já syna nechám pokřtít teď taky. Pokřtění s partnerm jsme, ale partner věří nevěří. Do kostela nechodí. Já chodím jak kdy, ale když je prázdný. Věřím si po svém. Věřím v Boha, Ježíše, Marii, svatý, anděly, ale třeba Bible mi přijde z poloviny blbost. Mše mě nudí, mluví se tam často nesmysly. Jediný dobrý farář byl jednou u rodičů ve městě. Na mši mluvil ze života, a dávalo to smysl.

Tady farář mi na žádost o křest řekl, jak to chcete. Říkám, co nejkratší, žádné čtení z BIble, ale to co máte na srdci vy a rád by jste řekl, něco ze života. V kostele bude řada nevěřících a nechci, aby to někdo zlehčoval. V Bibli tolik nevěřím a Bůh nás má rád všechny, tak chci aby syn byl pokřtěný. Nejlépe, když to bude od srdce. Farář souhlasil a byl moooooc milý.

Na otázku, že chci ale vědět, jak se dívá, že věřím, jsem pokřtěná, ale věřím si svou cestou a nemám ráda diktát k církve. Na mše nechodím a nebudu. Jeden farář, když jsem měla nádor mi v kostele, kde jsem se modlila něco řekl a tím u mě církev skončila. Řekl, že to akceptuje, protože víra je v člověku, ne v tom co nařizuje církev. Bůh má rád všechny, dokonce i vrahy a takovou spodinu, a proč, protože nerozlišuje. Jak se to pak s tím člověkem děje po smrti, zjistíme až umřeme.

Bůh nikdy neřekl, že správný věřící je takový a makový…takže asi tak.

Proč křtím syna? Protože věřím, a proč přes církev, no protože to jinak nejde…nemůžeme si stoupnout na louku a volat do nebe, Bože, tak teď našeho syna společně pokřtíme ju? :mrgreen:

:) :)

tak máš ten přístup celkem rozvolněný, tak proč by to nešlo na louce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8179
30.7.15 10:45

Drevko - pokud je to jen kvůli dědečkovu přání a chcete jeho památku takto uctít, tak tomu rozumím líp, jinak obecně nerozumím tomu, proč se někdy lidi zavazují k něčemu, co nehodlají dodržet už v té chvíli kdy to slibují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
30.7.15 11:03
@sromulenka píše:
@Ali-Ali tohle je už úkol kmotra, ten by správně měl vést to dítko cestou víry. Rodiče nemusí. Takže, když si najdou věřícího kmotra… neměl by pak být problém. Jde to - máme zkušenost v okolí. A proč by ateisté neměli pokřtít své dítě? Naopak u mě mají plus :lol:

ne, to neni jen o kmotrovi. maji ho vest predevsim rodice, kmotr mel pomahat a byt „patronem“. my sice nejsme v katolicke cirkvi, takze soudim, ze se to lisi, ale zaklad bude stejny - rodice rikaji, ze oni dite privadeji a oni ho povedou k vire.
pokud tomu vsemu nekdo neveri, tak by si u krtu pripadal prapodivne a byla by to docela saskarna.

mi je v podstate uplne jedno, kdo v co veri neveri, k vire taky papir a instutuci nepotrebuju. ale pokud nekdo nema ani zakladni myslenku viry jako takove, tak je krteni ditete opravdu mimo. k cemu ho privadis? slibujes, ze ho povedes k cemu? nechas ho polit vodou proc?

k ucteni dedecka muzete dite po nem pojmenovat, ale krest je hlavne veci budouciho zivota ditete. uved si, ze pokud ho pokrtite, tak ho jakoby na cely zivot zapisujete k urcite cirkvi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5230
30.7.15 11:07
@sromulenka píše:
@Temaho jak jsem psala náš kněz to chtěl takto. Co místo, to jiný farář. Když rodiče nejsou věřící, dobrý farář se s nimi domluví a nehrotí to tak moc. Věřící to zase hrotí až moc. - že? Myslíš, že nevěřící rodiče se budou k něčemu zavazovat? Po křtu?…Jak jsem psala, jde to! Absolvujete s knězem pár sezení, proběhnou křtiny a všichni budou spokojeni. A pokud rodiče budou či nebudou chtít vést dítě cestou víry, to už je jejich věc. Nikdo nic zbytečně neřeší.

Rodiče se teda zavazují, při křtu musí odpovědět na tuhle otázku:

„Nyní celebrant osloví rodiče těmito anebo podobnými slovy:
Chcete, aby bylo vaše dítě pokřtěno. Tím na sebe berete
povinnost, že ho vychováte ve víře v Pána Ježíše, že ho budete
učit milovat Boha a bližního, jak nám to Pán Ježíš
přikázal. Jste si této povinnosti vědomi?
Rodiče:
 Ano.“

Jde o to, že to prostě není jen bezduché polití vodou, tedy pro nevěřící ano, ale pak mi příjde křest dětí nevěřících rdoičů jako výsměch.
A když si chci žít víru po svém, tak nechápu proč k tomu potřebuji křest.
To jak se k tomu staví někteří kněží je věc jiná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kotatko77
30.7.15 11:47

@Temaho PRotože křest je jen jeden, nebudu se křtít u židů, když jsem pokřtěná u katolíků.

Výsměch tvrdí ti co věří, chodí do kostele a myslí si, že jsou více věřící a něco více než ti co nechodí a věří…

Bůh nic nenakazuje, jen lidé, a dle této diskuze je to i vidět. Naštěstí farář u nás je skvělý i jako člověk, nic nenakazuje, naopak je šťastný, že věříme, v Boha a jakým způsobem, a že nechodíme do kostela je naše věc a nedělá to z nás horší věřící než z vás ostatních.

@suricata protože k tomu patří kostel. Křest bez faráře není oficiální. Jako se lidi neberou na louce bez faráře či oddávajícího z úřadu :zed:

• Citovat
  • Upravit
3451
30.7.15 11:58
@Anonymní píše:
@Temaho PRotože křest je jen jeden, nebudu se křtít u židů, když jsem pokřtěná u katolíků.

Výsměch tvrdí ti co věří, chodí do kostele a myslí si, že jsou více věřící a něco více než ti co nechodí a věří…

Bůh nic nenakazuje, jen lidé, a dle této diskuze je to i vidět. Naštěstí farář u nás je skvělý i jako člověk, nic nenakazuje, naopak je šťastný, že věříme, v Boha a jakým způsobem, a že nechodíme do kostela je naše věc a nedělá to z nás horší věřící než z vás ostatních.

@suricata protože k tomu patří kostel. Křest bez faráře není oficiální. Jako se lidi neberou na louce bez faráře či oddávajícího z úřadu :zed:

ty si pěknej pokrytec :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová