Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat zda mohu pokřtít své dítě, když rodiče jsou ateisté a jeden z nich není vůbec křtěný.
Děkuji za odpověď
A proč ho teda chceš křtít?
Jinak to dost záleží na knězi, každej se k tomu staví jinak.
Proc by ateiste meli krtit sve dite?? ![]()
pokud tim myslis, ze rodice jsou verici, ale nejsou v zadne cirkvi a nejsou sami pokrteni, pak zalezi na pristupu. ale pokud jsou doslova ateiste-neverici, tak tezko, protoze u krtu mimo jine slibujes, ze dite povedes cestou viry a hlavne tezko vest dite ke krtu, pokud v zadny neveris ![]()
Ano můžeš, jde o domluvě s farářem. Když jeden s rodičů není pokřťený, může se nechat pokřtít spolu s dítětem. Zřejmě budete muset absolvovat 3× sezení. Ale to je vše o domluvě a pravidlech konkrétního faráře. Ale jde to ![]()
@sromulenka
chces mi rict, ze kdyz prijdes k farari a reknes, ze ani jeden z rodicu neni verici, tak ti pokrti dite? to bych se docela divila. muze tolerovat, ze nejsou pokrteni, ze nejsou cleny cirkve, ale ne ze vubec neveri v Boha.
Doufam, ze je dost moudrych fararu, kteri takove dite nepokrti.
Proc to nenechate na tom diteti, pokrtit se muze nechat kdykoli.
@Ali-Ali píše:
@sromulenka
chces mi rict, ze kdyz prijdes k farari a reknes, ze ani jeden z rodicu neni verici, tak ti pokrti dite? to bych se docela divila. muze tolerovat, ze nejsou pokrteni, ze nejsou cleny cirkve, ale ne ze vubec neveri v Boha.
Záleží na faráři, nejspíš jim udělá přednášku aby je k víře přivedl a bude chtít, aby se také nechali pokřtít.
@Temaho @Ali-Ali No protože je to přece táááák in.
Jsem ateista, manžel taky svatbu v kostele a křtiny považuji za něco pro ateisty zapovězeného. Křtinama se rodič zavazuje k tomu, že povede dítě k víře, což asi ateista nebude dělat že…
Chtěli bychom malé pokřtít kvůli jeho zesnulému dědečkovi. On by si to přál. Možná to je pro některé nepochopitelné, ale tím bychom chtěli i uctít památku.
Takže si myslíte, že to nepůjde jo?
@lleennttiillkkaa
svatbu jsem neměla v kostele a nechci dítě pokřtít, abych byla in. Takový pokrytec nejsem, ale děkuji za vaši odezvu.
@boball můžou a nemusí.
Naši známí byli ve stejné situaci. S farářem byla dobrá domluva. I když oni nebyli věřící, měli svatbu v kostele a dítě jim také pokřtili. Dnes už to není tak utažené. Všechno jde, když natrefíš na dobrého faráře, jako ti naši známí.
@Ali-Ali tohle je už úkol kmotra, ten by správně měl vést to dítko cestou víry. Rodiče nemusí. Takže, když si najdou věřícího kmotra… neměl by pak být problém. Jde to - máme zkušenost v okolí. A proč by ateisté neměli pokřtít své dítě? Naopak u mě mají plus ![]()