Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Daisy86 píše:
To už záleží, ideální je i biřmování, ale pokud nikdo v okolí biřmovaný není, dovolí kněz často jen pokřtěného
U dospělých je křest a biřmování součástí jednoho obřadu.
@Anonymní píše:
@kavenka a jestli se můžu zeptat… když budu chtít být kmotrou tak budu muset pokračovat i dále nebo stačí jen křest? 😊Jinak moc všem děkuji za odpovědi
Chodíš někam současné době do kostela? Nebo víš, která farnost je vaše? Na internetu zpravidla mají uvedené informace ke křtu dospělých. Předchází mu tzv. katechumenát, který trvá zhruba rok a půl. Přijetí do kstechumenátu je slavnostní událost v katedrále někdy na podzim. Potom následují přípravná setkávání na faře, většinou jednou týdně, objasňování věcí, které souvisejí s vírou a církví, a potom další Velikonoce křest. Je to opravdu dlouhodobá záležitost, která má prověřit pevnost rozhodnutí.
@Jeremi píše:
Chodíš někam současné době do kostela? Nebo víš, která farnost je vaše? Na internetu zpravidla mají uvedené informace ke křtu dospělých. Předchází mu tzv. katechumenát, který trvá zhruba rok a půl. Přijetí do kstechumenátu je slavnostní událost v katedrále někdy na podzim. Potom následují přípravná setkávání na faře, většinou jednou týdně, objasňování věcí, které souvisejí s vírou a církví, a potom další Velikonoce křest. Je to opravdu dlouhodobá záležitost, která má prověřit pevnost rozhodnutí.
rozhodně to není pro nějaké rychlokvašky.
a nechat se pokřtit, že se mu to líbí.
Já jsem se nechala pokrtit před pár lety. Cca rok jsem chodila jednou tydne na různá setkání, jak hromadná, tak individualni. Farář chtěl vědět, proč se chci nechat pokrtit, co o tom vím, co to pro mě znamená… To vše se celý rok řešilo na tech setkáních. Taky se četlo z Bible, farář k tomu přidal výklad, zpívalo se, modlilo, vysvětlovalo… Někdo se pak nechal pokrtit, někdo si to rozmyslel, někdo pokračoval dál a nechal se pokrtit později…
Pokud se chceš nechat pokrtit jen kvůli svatbě v kostele nebo kvůli tomu, že chceš někomu jít za kmotru…Tak to jsou dost blbý důvody. Člověk se má krtit proto, že v to věří a je to pro něj důležité z toho duchovního hlediska. Ne aby mohl mít obřad na hezkém místě…
Jestli jsi věřící a chceš to zpečetit křtem, přihlásit se ke Kristu atd.., tak si vyhledej nejbližšího kněze a vezmi od něj instrukce (může tě připravit sám), nebo využij katechismu nějaké větší farnosti, kde se třeba může připravovat více dospělých dohromady.
Ale nedělej to jen kvůli tomu, abys mohla být kmotrou. To je hloupý důvod.
Já jsem vždy věřila a byla jsem i k víře nějakým způsobem vedena ale do kostela jsme na mše nechodili
krom půlnoční a krom mše za zemřelé ☺️️
Takže takhle k tomu vztah mám ☺️️
@ropucha 02 píše:
Křest dospělého by snad prý měl povolit biskup, ale je možné, že už je to jinak.
jsou cirkve, ktere zas tolik nelpi na pravidlech, vsak je to nekolik staleti stara zalezitost
@matkabagristy píše:
jsou cirkve, ktere zas tolik nelpi na pravidlech, vsak je to nekolik staleti stara zalezitost
To je pravda. Ale vybírat si církev podle toho, kde se snáz doberu křtu, taky není nejlepší nápad.