Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Celkem mě fascinuje, jak tu většina radí jen manipulace a vydíračky typu: Nebudeme tam chodit, když kouří, nebudeme tam brát děti, budeme na něj větrat, nebudeme se o něj starat… Vždyť si ani zakladatelka s ním normálně nepromluvila a neřekla mu, že jim to vadí a nepožádala, jestli by to omezil, když jsou tam na návštěvě.
@ZuzaM píše:
Celkem mě fascinuje, jak tu většina radí jen manipulace a vydíračky typu: Nebudeme tam chodit, když kouří, nebudeme tam brát děti, budeme na něj větrat, nebudeme se o něj starat… Vždyť si ani zakladatelka s ním normálně nepromluvila a neřekla mu, že jim to vadí a nepožádala, jestli by to omezil, když jsou tam na návštěvě.
Děda se asi léta neomezoval a na stáří taky nebude. Normální je, než si kuřák v místnosti zapálí, zeptat se, zda to někomu nebude vadit. I u sebe doma. Nebo by aspoň mělo být. Když jsou přítomné děti a třeba astmatici.
@Alriga takže když dáš komukoliv hlídat dítě, může s ním podle tvé logiky zacházet podle sebe? Protože kdo se stará, ten diktuje? Tudíž klidně alergikovi mohu nacpat jeho alergeny, protože já chci a s tebou nesouhlasm?
A upřímně při dvou návštěvách týdně, kdy je i čas sedět s dítětem v obýváku, to na velký úklid nevidím.
Skutečně jsem si vždycky myslela, že ve své domácnosti si určují pravidla já. Ty snad ne?
@inkakřivák píše:
@Alriga takže když dáš komukoliv hlídat dítě, může s ním podle tvé logiky zacházet podle sebe? Protože kdo se stará, ten diktuje? Tudíž klidně alergikovi mohu nacpat jeho alergeny, protože já chci a s tebou nesouhlasm?
A upřímně při dvou návštěvách týdně, kdy je i čas sedět s dítětem v obýváku, to na velký úklid nevidím.
Skutečně jsem si vždycky myslela, že ve své domácnosti si určují pravidla já. Ty snad ne?
Dítě sedí a čeká, když nemůže do školky. Děda. mu koupil pastelky.
@Alriga píše: . Ja s tebou souhlasim. Pokud bych od někoho potrebovala a chtela pomoci, tak bych i to rádio vypnula na tu dobu, kdy by tam dotyčný byl. Pokud nic nechci, tak platí výhradně moje pravidla.
A když bude požadovat ne vypnout rádio, ale třeba vytápět na 15 stupňů? Protože mu to vyhovuje a mě vadí? Ne, můj dům, moje pravidla. Ať chodí umývat nádobí, když děda spí a nebude ji kouřit pod nos. Nebo když kouří v pokoji, může umývat koupelnu.
@inkakřivák píše:
To ano. Ale poprosit dědu, aby před dětmi nekouřil, není projev sobectví zakladatelky.
Jinak tam chodí víc lidí a všem to kouření vadí. Promluvit si, právě resím, jakým způsobem. Delší dobu například říkáme dědovi, aby si umýval ruce po záchodě, převlékla se po umytí do cisteho a další chuťovky. Říkáme mu to ve víc lidech a v klidu, slušně.
@Anonymní píše:
Jinak tam chodí víc lidí a všem to kouření vadí. Promluvit si, právě resím, jakým způsobem. Delší dobu například říkáme dědovi, aby si umýval ruce po záchodě, převlékla se po umytí do cisteho a další chuťovky. Říkáme mu to ve víc lidech a v klidu, slušně.
To jsem si u starších mužů všimla. Že si zásadně nemyjí ruce po WC. Přitom to umí dítě ve školce…
@Anonymní píše:
Dítě sedí a čeká, když nemůže do školky. Děda. mu koupil pastelky.
No vidíš, a teď si představ, že by se děda rozhodl, když na ně dohlíží, že je pro ně zdravý panák rumu a cigáro. Hlídá, pomáhá, tak má právo, ne?
@inkakřivák píše:
No, my jsme se v rodine starali a staráme o vice seniorů. Vsichni byli vzdy za pomoc vděční, rozumné pozadavky a řešení vzdy respektují. Na vsem jsme se vzdy domluvili a vychazime si vstric navzajem. Takze ja se uplne neumim do takove situace vžít. Nicméně bych se na dedu zjratka víceméně vyprdla.
K tomu dítěti : nekomu, kdo by porusoval pravidla natolik, ze by ohrozil zdravi dítěte, bych je zkratka nesverila. Nikdy jsem v takové situaci nebyla. Jedna babicka, pravda, kdysi kourila, ale nikdy s vnoucaty.
@Russet před dětmi to chápu. Ale nechápu to přesvědčení, že mám právo mu poroučet, jak má žít. Dožil se dev adesatky i bez rád moudrých. No tak si užil. Co se bude omezovat na těch pár let, co má před sebou?
@inkakřivák píše:
@Russet před dětmi to chápu. Ale nechápu to přesvědčení, že mám právo mu poroučet, jak má žít. Dožil se dev adesatky i bez rád moudrých. No tak si užil. Co se bude omezovat na těch pár let, co má před sebou?
Jistě máš pravdu. Pokud nechce, aby mu někdo pomahal a jde ciste o návštěvy, pak je to jeho věc. Pokud by pomoc chtěl a vítal, pak by se měl na dobu nejnutnější také vstřícně chovat. To je můj postoj. ![]()
@inkakřivák píše:
Kouření bych mu nezakazovala. Ostatně, dožil se úctyhodného stáří. Ale on by měl projevit trochu vůle (jestli je toho schopen) a nekouřit návštěvě pod nos. I tomu, kdo mu přišel uklidit.
Je ve svém, je mu téměř devadesát. Nechte ho v klidu dožít. Max bych ho slušně poprosila, zda by se mohl pokusit nekouřit alespoň v přítomnosti dětí a vysvětlila proč.