Kurak deda

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
10.4.23 14:38

Jsem po roce zpátky. Mám volno, jsem u dědy. Buď spí, nebo sedí v obyvaku u televize a kouří. Kromě tedy jídla, ale tomu moc nedá. Strašně zhubnul. Má diagnostikovanou lehkou demencí. Nemůžu s ním být v pokoji, jakmile si zapálí. A to je skutečně jedná za druhou - interval mezi cigaretami tak 5 minut. Domlouvam mu, že je to moc. Během půl hodiny pět cigaret?! Mám mu sebrat krabičku, nekupovat atd.? Našla jsem tu už i propalenou díru do „bryndaku“. Mám pocit, že to dělá z nudy, z jakéhosi tiku.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.4.23 14:47

Tak během těch 10 minut další dvě cigára. V krabičce už má jenom tři. Řekla jsem mu, že už mu žádný kupovat nebudu, zeptala jsem se ho, proč se zabíjí! Nikdy neměl pevnou vůli, ale tohle je fakt moc! :cert:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.4.23 15:04

Vy byste mu ty cagarety nechali? Vždyť vykouří krabičku na posezení. Třesou se mu ruce, ale škrtá a škrtá! Připadá vám to normální, nebo je to příznak demence? Mluvím s ním o tom, za ráda bych u něj sedela, ale jakmile si zapálí, musím pryč.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.4.23 15:16

Promluvila jsem s ním o tom, místo cigarety si teď vzal kousek koblihy. Pořád musí něco dělat s rukama, ach jo! :( Naslouchala odmítá, takže málo slyší, z televize nic moc nemá, z povídání taky ne… No, je to těžké. A zase bere cigaro! Jdu se umýt, protože jsem nacichla jak z putyky, a je mi tak nějak beznadějně.

• Citovat
  • Upravit
106300
10.4.23 15:34
@Anonymní píše:
Vy byste mu ty cagarety nechali? Vždyť vykouří krabičku na posezení. Třesou se mu ruce, ale škrtá a škrtá! Připadá vám to normální, nebo je to příznak demence? Mluvím s ním o tom, za ráda bych u něj sedela, ale jakmile si zapálí, musím pryč.

kolik mu je? Nechceš ho uz nejak nechat dozit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
10.4.23 15:41
@Anonymní píše:
Vy byste mu ty cagarety nechali? Vždyť vykouří krabičku na posezení. Třesou se mu ruce, ale škrtá a škrtá! Připadá vám to normální, nebo je to příznak demence? Mluvím s ním o tom, za ráda bych u něj sedela, ale jakmile si zapálí, musím pryč.

Bála bych se, že uhoří. Až mu cígo zapadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2003
10.4.23 16:32
@Anonymní píše:

Třeba už vás má dost a chce konečně umřít. Nechápu žes ani po roce nepochopila, že mu nemáš do takových věcí co kecat. Tik máš spíš ty, protože to pořád dokola řešíš a řešíš. Starej se o svoje. Doufám že moje děti vnoučata takové nebudou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3913
10.4.23 17:17

Chudák děda bože…
Tak mu zaplať nějakou ošetřovatelku a nelez tam.
Mít takovou ženskou v bytě, tak asi taky jedu jednu za druhou.
A ano, kuřáci mají tu potřebu „pořád něco dělat s rukama.“ Proto všelijaké ty náplasti a žvýkačky nefungují, protože jim chybí ten pocit jak drží cigáro v ruce. A taky ten dým.
Je to extrémně silný zvyk, který se těžko odbourává mladým třicátníkům, natož 90 let starému chlapovi, který už má toho plnou pr…
Nech ho žít prosím tě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.23 17:28

Díky za názory! Kdo se tu do mě navázíte, tak pár detailů.
Děda žije sám. Pečovatelka nebo my z rodiny denně chodíme pomáhat, kontrolivat. Ohledně cigaret měl naprostou svobodu, jak vyplývá z mych původních příspěvku zde. Kecat jsem mu do toho začala, když začal kouřit v pokoji, prakticky v posteli. Přestal s tím, až když měl vypálenou díru.
Kdyby tam měl deset krabiček, věřím, že je vykouří v jednom tahu. Napadlo mě dávat mu cigarety třeba až po obědě.
Jako promiňte, ale člověk, co neví, co je za den a sotva chodi. Zajímalo by mě, co by, ste říkali, kdydy vás soused vám takhle zapálil být!
Cigarety mu dnes pochopitelně došly - pro představu - včera kolem poledne jsem mu donesla 40, a to většinu dne prospí. Takže nechat ho ukourit?
Napadlo mě dávat mu min a třeba až po jídle, protože je vyhubly už na kost a místo jídla kouří. Jsem naštvaná, protože se starame, aby měl aspoň tro hhu dobrý život, kdyz do domova nechce, a tady mě jebete!

• Citovat
  • Upravit
3913
10.4.23 18:25
@Anonymní píše:
Díky za názory! Kdo se tu do mě navázíte, tak pár detailů.
Děda žije sám. Pečovatelka nebo my z rodiny denně chodíme pomáhat, kontrolivat. Ohledně cigaret měl naprostou svobodu, jak vyplývá z mych původních příspěvku zde. Kecat jsem mu do toho začala, když začal kouřit v pokoji, prakticky v posteli. Přestal s tím, až když měl vypálenou díru.
Kdyby tam měl deset krabiček, věřím, že je vykouří v jednom tahu. Napadlo mě dávat mu cigarety třeba až po obědě.
Jako promiňte, ale člověk, co neví, co je za den a sotva chodi. Zajímalo by mě, co by, ste říkali, kdydy vás soused vám takhle zapálil být!
Cigarety mu dnes pochopitelně došly - pro představu - včera kolem poledne jsem mu donesla 40, a to většinu dne prospí. Takže nechat ho ukourit?
Napadlo mě dávat mu min a třeba až po jídle, protože je vyhubly už na kost a místo jídla kouří. Jsem naštvaná, protože se starame, aby měl aspoň tro hhu dobrý život, kdyz do domova nechce, a tady mě jebete!

My tě chápeme, že tě to štve.
Ale ty nedokážeš pochopit, že se snažíš hučet do starého člověka, který to má v paži.
Je dobrý důvod proč se říká, že se starýma lidma je to horší jak s dětma. Nevyřešíš nic, když se zabejčí, tak se zabejčí a kdyby ses pomátla, tak neuděláš vůbec nic.

Já chápu, že máš strach z toho, aby tam neuhořel. No tak mu prostě ty cigarety omezte. Nedávej mu krabičku do ruky, ale aby si o cigarety říkal. A místo toho aby jste mu je hned podávali, prodlužujte ten interval.
Kupte mu nějaké hlavolamy, nebo nějaké blbosti do rukou, aby zaměstnal prsty jinak než kouřením a jídlem. Nebo mu místo cigaret dávejte to jídlo, aby se vykrmil.
Třeba nutridrinky s brčkem - brčko je fajn náhrada na cumlání cigaret.
Nebo mu kup takovou tu elektronickou cigaretu, co vypadá jako cigareta.

Nebreč na emiminu a místo toho to nějak efektivně řeš - ale jinak než promlouvání si s někým, komu už celý svět může políbit řiť. Kor, když trpí demencí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.23 19:22

@LilyJane
Super, dík! :palec:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.4.23 20:28

Ještě jedna připomínka: když děda kouří jednu za druhou (bohužel dnes dostal další cigarety a během asi 6 hodin, než jsem přišla, jich vykouřil 19), je oblblej. Chová se jinak. Je mi.lito, ale prostě to má vliv asi i na tu demencí. Kromě toho, že s tím jídlem je to bída. Ale kdyz nekouří, ji.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová