Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak během těch 10 minut další dvě cigára. V krabičce už má jenom tři. Řekla jsem mu, že už mu žádný kupovat nebudu, zeptala jsem se ho, proč se zabíjí! Nikdy neměl pevnou vůli, ale tohle je fakt moc! ![]()
Vy byste mu ty cagarety nechali? Vždyť vykouří krabičku na posezení. Třesou se mu ruce, ale škrtá a škrtá! Připadá vám to normální, nebo je to příznak demence? Mluvím s ním o tom, za ráda bych u něj sedela, ale jakmile si zapálí, musím pryč.
Promluvila jsem s ním o tom, místo cigarety si teď vzal kousek koblihy. Pořád musí něco dělat s rukama, ach jo!
Naslouchala odmítá, takže málo slyší, z televize nic moc nemá, z povídání taky ne… No, je to těžké. A zase bere cigaro! Jdu se umýt, protože jsem nacichla jak z putyky, a je mi tak nějak beznadějně.
@Anonymní píše:
Vy byste mu ty cagarety nechali? Vždyť vykouří krabičku na posezení. Třesou se mu ruce, ale škrtá a škrtá! Připadá vám to normální, nebo je to příznak demence? Mluvím s ním o tom, za ráda bych u něj sedela, ale jakmile si zapálí, musím pryč.
kolik mu je? Nechceš ho uz nejak nechat dozit?
@Anonymní píše:
Bála bych se, že uhoří. Až mu cígo zapadne.
@Anonymní píše:
Třeba už vás má dost a chce konečně umřít. Nechápu žes ani po roce nepochopila, že mu nemáš do takových věcí co kecat. Tik máš spíš ty, protože to pořád dokola řešíš a řešíš. Starej se o svoje. Doufám že moje děti vnoučata takové nebudou.
Chudák děda bože…
Tak mu zaplať nějakou ošetřovatelku a nelez tam.
Mít takovou ženskou v bytě, tak asi taky jedu jednu za druhou.
A ano, kuřáci mají tu potřebu „pořád něco dělat s rukama.“ Proto všelijaké ty náplasti a žvýkačky nefungují, protože jim chybí ten pocit jak drží cigáro v ruce. A taky ten dým.
Je to extrémně silný zvyk, který se těžko odbourává mladým třicátníkům, natož 90 let starému chlapovi, který už má toho plnou pr…
Nech ho žít prosím tě…
Díky za názory! Kdo se tu do mě navázíte, tak pár detailů.
Děda žije sám. Pečovatelka nebo my z rodiny denně chodíme pomáhat, kontrolivat. Ohledně cigaret měl naprostou svobodu, jak vyplývá z mych původních příspěvku zde. Kecat jsem mu do toho začala, když začal kouřit v pokoji, prakticky v posteli. Přestal s tím, až když měl vypálenou díru.
Kdyby tam měl deset krabiček, věřím, že je vykouří v jednom tahu. Napadlo mě dávat mu cigarety třeba až po obědě.
Jako promiňte, ale člověk, co neví, co je za den a sotva chodi. Zajímalo by mě, co by, ste říkali, kdydy vás soused vám takhle zapálil být!
Cigarety mu dnes pochopitelně došly - pro představu - včera kolem poledne jsem mu donesla 40, a to většinu dne prospí. Takže nechat ho ukourit?
Napadlo mě dávat mu min a třeba až po jídle, protože je vyhubly už na kost a místo jídla kouří. Jsem naštvaná, protože se starame, aby měl aspoň tro hhu dobrý život, kdyz do domova nechce, a tady mě jebete!
@Anonymní píše:
Díky za názory! Kdo se tu do mě navázíte, tak pár detailů.
Děda žije sám. Pečovatelka nebo my z rodiny denně chodíme pomáhat, kontrolivat. Ohledně cigaret měl naprostou svobodu, jak vyplývá z mych původních příspěvku zde. Kecat jsem mu do toho začala, když začal kouřit v pokoji, prakticky v posteli. Přestal s tím, až když měl vypálenou díru.
Kdyby tam měl deset krabiček, věřím, že je vykouří v jednom tahu. Napadlo mě dávat mu cigarety třeba až po obědě.
Jako promiňte, ale člověk, co neví, co je za den a sotva chodi. Zajímalo by mě, co by, ste říkali, kdydy vás soused vám takhle zapálil být!
Cigarety mu dnes pochopitelně došly - pro představu - včera kolem poledne jsem mu donesla 40, a to většinu dne prospí. Takže nechat ho ukourit?
Napadlo mě dávat mu min a třeba až po jídle, protože je vyhubly už na kost a místo jídla kouří. Jsem naštvaná, protože se starame, aby měl aspoň tro hhu dobrý život, kdyz do domova nechce, a tady mě jebete!
My tě chápeme, že tě to štve.
Ale ty nedokážeš pochopit, že se snažíš hučet do starého člověka, který to má v paži.
Je dobrý důvod proč se říká, že se starýma lidma je to horší jak s dětma. Nevyřešíš nic, když se zabejčí, tak se zabejčí a kdyby ses pomátla, tak neuděláš vůbec nic.
Já chápu, že máš strach z toho, aby tam neuhořel. No tak mu prostě ty cigarety omezte. Nedávej mu krabičku do ruky, ale aby si o cigarety říkal. A místo toho aby jste mu je hned podávali, prodlužujte ten interval.
Kupte mu nějaké hlavolamy, nebo nějaké blbosti do rukou, aby zaměstnal prsty jinak než kouřením a jídlem. Nebo mu místo cigaret dávejte to jídlo, aby se vykrmil.
Třeba nutridrinky s brčkem - brčko je fajn náhrada na cumlání cigaret.
Nebo mu kup takovou tu elektronickou cigaretu, co vypadá jako cigareta.
Nebreč na emiminu a místo toho to nějak efektivně řeš - ale jinak než promlouvání si s někým, komu už celý svět může políbit řiť. Kor, když trpí demencí.
Ještě jedna připomínka: když děda kouří jednu za druhou (bohužel dnes dostal další cigarety a během asi 6 hodin, než jsem přišla, jich vykouřil 19), je oblblej. Chová se jinak. Je mi.lito, ale prostě to má vliv asi i na tu demencí. Kromě toho, že s tím jídlem je to bída. Ale kdyz nekouří, ji.
Jsem po roce zpátky. Mám volno, jsem u dědy. Buď spí, nebo sedí v obyvaku u televize a kouří. Kromě tedy jídla, ale tomu moc nedá. Strašně zhubnul. Má diagnostikovanou lehkou demencí. Nemůžu s ním být v pokoji, jakmile si zapálí. A to je skutečně jedná za druhou - interval mezi cigaretami tak 5 minut. Domlouvam mu, že je to moc. Během půl hodiny pět cigaret?! Mám mu sebrat krabičku, nekupovat atd.? Našla jsem tu už i propalenou díru do „bryndaku“. Mám pocit, že to dělá z nudy, z jakéhosi tiku.