Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Já to taky měla vždycky takový sladký a nakonec jsem okoukala od mámy že ona tu mrkev do toho vaří zvlášt no a super. A libeček je do toho výbornej.
Já dělám kuřecí vývar ze dvou skeletů(odřežu kůži), aby nebyla moc mastná. Dám celou mrkev, petrželku, plátek celeru, nať z petržele a libečku, a trochu mražené zeleniny do polévky, asi hrst. 1,5 l vody a vařím v tlakáči hodinu a půl. Ještě se mi nestalo, aby byl sladký. Maso pak oberu a nudle vařím zvlášť, dám na talíř a zaliju polévkou, posypu petrželkou a dám našprtaný česnek. Cibuli jsem nedávala nikdy, tak vyzkouším.
Ja delam ze slepice. Je lepsi nez z kurete. Sladkou chut dela vetsinou mrkev, kdyz je ji moc.
Kromě mrkve je sladký i ten hrášek, proto je celá polévka sladká…zkus hodit do polévky i 2-3 stroužky česneku, je to mňamka ![]()
@Eugiinka píše:
Ahojky můžete mi poraditchtěla bych se naučit dělat kuřecí vývar- prostě dobrou polévku, ale vždycky když ji udělám, má nasládlou chut a vůbec nevoní jako kuřecí…Dělám jí tak že ořezy z kuřete dám vařit spolu se zeleninou, (mrkev, hrášek atd) a po uvaření přidám např. nudličky. Ale příjde mi, že to je vždycky sladký tou zeleninou, mrkví???
Jak to děláte vy?? nebo dáváte bujon???nebo přecedíte??
Tak já dám maso nebo kosti do studený vody, cibuli, česnek, mrkev, celer, petržel, sůl, pár kuliček novýho koření, přivedu k varu a táhnu(hódně pomalý var) min. hoďku, ale čím dýl tím líp
Pak přecedím, maso oberu, zelču najemno nakrájím,(cibuli a česnek a koření vyhoď)šoupnu zpět do vývaru. Obvykle přidám nudle, chvilku zavařím a vypnu.Jo a nakonec trocha pažitky nebo petrželky
Nepoužívám magi ani bujóny
Nedávej tak moc vody, když bude vývar silný, vždycky ho můžeš doředit vodou
![]()
Chtěl bych bych i já přispět do debaty o vývarech.
Upozorňuji, že nejsem žádný profi kuchař, jsem elektrikář, mám své tři děti, a před čtrnácti dny jsem se stal dědečkem, ale to jen tak na okraj.
U vývaru záleží na tom, z jakého masa bude.
1.-kuřecí vývar:
Jestli Vám někdo nepodaruje kuře z vlastního chovu, tak vše co koupíte v obchodě,
je podřadné kvality a bohužel bez masoxu se neobejdete,(aby to mělo šmak, Jak říká
p. Burian, v pohádce,„Byl jednou jeden Král“)
Postup je jednoduchý.
Drůbka, krky, nebo cokoliv z kuřete koupíte, můžete dát do vody,(aby to bylo minimálně ze dvou třetin zakryto vodou, dejte vařit naplno a v okamžiku, kdy se
začne voda vařit, je třeba ji utlumit, na pomalé vaření.
V Žádném případě, nezakrývat pokličkou-vývar se zakalí a už to není ono.
Pokud chcete mít jen vývar, tak po 45-min. vaření vyndejte veškeré kuřecí maso, můžete hodit nějakou koř. zeleninu,(asi půlku větší cibule, čtvrtku celeru, petželovou nať, a dvě větší mrkve.
Nechte ještě 30 min probublat na mírném ohni, deset minut před koncem dejte dvě
kostky nějakého kval. masoxu,(např. Knorr-zlatý bujón)a vypněte.
Polévka se stane sladkou, poze v případě, že nakrájíte kořenovou zeleninu
na malé kousky, pokud ji necháte celou, nebo rozkrájíte pouze na půl,(nebo čtvrt)
bude vývar v pohodě. Nakonec dosolit a možná trochu pepře.
Jelikož musím na odpolední směnu, další, napíšu jindy.