Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahojky můžete mi poradit
chtěla bych se naučit dělat kuřecí vývar- prostě dobrou polévku, ale vždycky když ji udělám, má nasládlou chut a vůbec nevoní jako kuřecí…Dělám jí tak že ořezy z kuřete dám vařit spolu se zeleninou, (mrkev, hrášek atd) a po uvaření přidám např. nudličky. Ale příjde mi, že to je vždycky sladký tou zeleninou, mrkví???
Jak to děláte vy?? nebo dáváte bujon???nebo přecedíte?? ![]()
Vařit sice neumím, ale sladkou chuť polévky většinou dělá moc mrkve.
Tak já dělám kuřecí polívku z krků. Napřed tam nějakou dobu vyvařím samotné krky, potom přidám nakrájenou mrkev, petržel, celer, povařím až je zelenina měkká. Krky vytáhnu, oberu maso, dám do vývaru, zeleninu tam nastrouhám, přidám nudle a je to. Max dosolíš
a nebo trochu vegety, ale tu já nepoužívám.
Ahoj, na vývar dávám kuřecí ořezy a zeleninu, ale té zeleniny ne moc - kousek mrkve, cibule, pórku, celeru atd., všeho dohromady tak hrst, ale nekrájím to, dávám to celé. Dám to do vyvařovacího košíčku s kořením (bobkový list, nové koření, celý pepř). Vývar se musí „táhnout“, na nízkou teplotu (žádné bublání) třeba klidně 3 hodiny. Pak tu zeleninu vyhodím a dám tam novou (nastrouhanou nebo nakrájenou na kousky) kterou už povařím jen krátce, než změkne… Takže souhlasím s tím, že příliš sladkou ji máš asi od tý mrkve a příliš slabou od toho, že to asi děláš moc krátce.
Jiřina
Tak, uber mrkev, přidej kuřete:-) Dávám vařit nejdřív kuře, bobkovej list, nový koření, cibule napůl, trocha soli, pepře. Pro silnější vývar se dává maso do studené vody, pro dobrý maso zase do vroucí. Zeleninu přidávám až když se maso chvíli vaří, mrkev, celer, petržel, libeček. Vařím celé max hodinu. Kuře nepotřebuje podle mě tolik co hovězí.
Příspěvek upraven 28.11.12 v 09:53
Tak ja delam kureci z kridel, biskupa a odrezku kuze z kurete a mam dve verze, jedna naprosto jednoducha a rychla a druha delsi, ale super mnam mnam ![]()
jednoducha verze:
delsi slozitejsi verze:
Zkus to kuře dat na 30 minut péct do trouby a pak teprve vařit ve vode. Já dávám mrkev, celer, kořenovou petrzel, celou cibuli a 2 strouzky česneku. Par kulicek pepre a bobkovy list. Vařím několik hodin na mírném plameni. Pak oberu maso a mrkev a celer na krajim a zbytek zeleniny vyhodim. Dosolim a přidám petrzelku (mám namrazenou) a připadne těstoviny nebo jinou zavarku. Moje babicka vždycky uvarila nudle zvlášť a pak je dala rovnou do talíře a zalila polivkou
Tak když není čas tak křídla z kuřete osmahnu na másle, přidám mrkev, celer, petržel, celou cibuli (neloupanou), pepř a nové koření, zaliju vodou a vařím v tlakáči. Za půl hodiny je hotovo. Zeleninu potom vyhodím a do polévky dám čerstvou + zavářku.
Když je čas, tak vařím normálně pomalu jak se správně má, ale ingredience neměním.
Doporučuji všechny kosti opéct v troubě na sucho (200°C 30 minut - na mé troubě), potom dát do hrnce, dolít vodou - spíš jen tak tak a nechat „táhnout“ - rozhodně by se to nemělo vařit. Sbírat pěnu - bílkoviny - která zapříčiní to, že vývar není čirý. Sladký je od mrkve. Zkus uvařit čistý vývar bez zeleniny a potom až zeleninu přidat (můžeš ji uvařit zvlášť).
Do vývaru se obyčejně může dát mrkev, celer, kořenová petržel, celá cibule i se slupkou (pro barvu), stroužek česneku atd - v případě, že vaříš vývar spolu se zeleninou.
Vývar se vždy dělá do studené vody. „Vařím“ ho přibližně 4 hodiny.
Bujon rozhodně nedávej, tím ten vývar zkazíš!!
Kuřecí odřezky, skelety, křídla, pár žaludků, dvě vepřové kosti jednu velkou nebo dvě menší mrkve, jednu petržel, kousek celeru, celou umytou cibuli, dva oloupané stroužky česneku, 3 nová koření, 6 celých pepřů. Vše zavřu do tlakového hrnce a vařím dle návodu pro daný druh masa. Sůl dávám dle zvyklosti celé rodiny. Pro malé děti vůbec.
Pokud to máš sladké, tak dáváš moc mrkve a hrášku.
Já dávám dvě mrkve na plný velký tlakový hrnec. Ale to je pak polévky i do mrazáku. Na středně naplněný hrnec, což je na maso tak dva skelety, 10 křídel, nějaké odřezky, nžaludky nebo srdce a dvě vepřové kosti dávám jen jednu větší mrkve. Pokud máš ty mega mrkve, co prodávají v obchodě, tak možná tak tu menší půlku.
Když je sezona, tak do toho někdy hodím i libeček, nebo růžičkovou kapustu.
Příspěvek upraven 28.11.12 v 10:24
Holky bujón do polévky?
Normálně dám vařit kuřecí, k tomu jednu mrkev, jednu rozkrojenou cibuli, kořenovou zeleninu kdo má rád. K tomu koření- bobek, nové koř a celý pepř. Po uvaření přecedím, vedle v hrnci lehce na másle zpěním zeleninu do polévky a zaliju vývarem, sladká není a je bez hnusných bujónů. Dát bujon, není pak zytečné dělat vývar? ![]()
@Žirafátko takže obíráš pěnu pryč??
Všem moc děkuji, vaří se, tak uvidím ![]()
Pokud mas nasladlou mas asi moc mrkve nebo pastinaku… uber zeleninku a pridej masicko