Kurz Pracovník v sociálních službách

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5077
4.4.11 14:42

No je DOMOV a domov. Vše je o lidech, kteří tam dělají a snaží se a hlavně o penězích.
Pokud jsou peníze, může se přijímat kvalitní pracovitý personál a může se věnovat osobní dokumentaci, individuálním plánům a volnočasovým aktivitám s klienty. Pokud peníze nejsou, nejsou ani lidi a není ani čas a chuť dělat výše zmíněné věci. Prostě to nejde. Ve chvíli, kdy je jedna sestra na 45klientů a neví kam dřív, k ruce má 2 nebo 3 pečovatele, tak se není čemu divit. A taky samožřejmě záleží na zdrav.stavu klientů.
Je pravda, že všeobecně ta kvalita domovů pro seniory stoupá a je zde snaha nabízet víc než jen dožití na svém lůžku, naštěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
4.4.11 15:02
Laaja píše:
No je DOMOV a domov. Vše je o lidech, kteří tam dělají a snaží se a hlavně o penězích.
Pokud jsou peníze, může se přijímat kvalitní pracovitý personál a může se věnovat osobní dokumentaci, individuálním plánům a volnočasovým aktivitám s klienty. Pokud peníze nejsou, nejsou ani lidi a není ani čas a chuť dělat výše zmíněné věci. naštěstí.
Částečně máš určitě pravdu, ono to u nás s tím počtem personálu není o mnoho lepší. Ale třeba vést dokumentaci a dělat individuální plány dnes musí každý, to je dáno zákonem. Neznám to v jiných domovech, ale neumím si představit, že by to ještě někde nedělali. To by pak hrozilo neprojití inspekcí a sankce proti zařízení. Je ale fakt, že stát po zařízeních chce stále více povinností, ale peníze na to automaticky nedá. To je ale na dlouhou a mnohdy neradostnou debatu :-( Jinak u nás je to třeba tak, že na patro, kde je cca 50 klientů je opravdu jen jedna sestra, k tomu pečovatelky (počet se liší na denní, noční, víkendy) + jeden pracovník na organizaci volnočasových aktivit (ten musí mít na rozdíl od pečovatelek vyšší vzdělání - min. maturitu + kurz prac. v soc. službách).
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
4.4.11 16:59

Ekaterino, mrkněte sem http://www.tribune.cz/…dravotnictvi
Zdravotnický asistent opravdu podle zákona nemusí mít kurz pracovníka v sociálních službách, ale ÚSP ho přesto vyžadují. Nejen, že ZA vlastně vykonává daleko míň náročnou činnost, než na kterou se ve škole připravoval, ale přesto mu vedení většiny ÚSP hážou klasky pod nohy v podobě nutnosti toho kurzu.
No jenže jak se bránit, buď tu práci vezmeš a uděláš si kurz a nebo nech být a vezmeme další zájemce. Je to prostě zbytečná buzerace. Máte nějakou radu jak se bránit a přitom si u případnýho zaměstnavatele nezabouchnout dveře? A vůbec, jak postupovat, pokud zaměstnavatel nevyplácí alespoň tu minimální zaručenou mzdu? Těch, co na pozici přímé obslužné péče mají něco málo nad 8 000 Kč je fakt hodně. Možná proto taky málokdo vydrží, co jsem slyšela alespoň tady u nás…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vendysben
22.10.11 15:09

Dobrý den. 18.10.2011 jsem dokončil kurz ,,Pracovník v sociálních službách´´, zaměření na Přímou obslužnost u lůžka. Kurz pořádala firma BFZ z Chebu, ve Strakonicích. S kurzem jsem byl nadmíru spokojen, měli jsme učitelky z oboru, velice příjemné a na úrovni. Dostávali jsme jak tištěné materiály, tak jsme si psali poznámky.Kurz trval 200 vyučovacích hodin.

• Citovat
  • Upravit
MartyS 109
17.9.12 22:44

Co vše mohu jako PVSS vykonávat ?

Zdravím,
Jsem absolvent střední zdravotnické školy. Chvíli jsem pracoval jako ošetřovatel v nemocnici na LDN. Z důvodu špatného autobusového spojení jsem musel dát výpověď. Šel jsem si hledat práci do bližšího DD a tam mi bylo řečeno, že potřebuju mít právě kurz Pracovníka v soc. službách. - Což je na hlavu když mám za sebou 4 roky zdravky s maturitou, ale což… Zajímá mě, jaké povolání budu moci s tímto kurzem vykonávat? Mým snem je pracovat s mladistvými. Kousek od mého bydliště je dětský domov. Chtěl bych tam pracovat. Budu moci, když budu mít tento kurz? :dance:

• Citovat
  • Upravit
2616
17.9.12 22:57

Najdi si zákon o sociálních službách (stránky MPSV), tam by mělo být vše. Jde o to, že tento zákon určiuje, co musíš mít za vzdělání (a pokud je nemáš, pak ten kurz) na pozici Sociální pracovník nebo Pracovník v sociálních službách (je v tom totiž rozdíl).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
anonymka_111
17.9.12 23:22

Pracovník v sociálních službách je pracovník, který se stará o pohodlí klientů, zákl. hyg. návyky, pečovatel.. Já nevím, prostě poskytuje kklientovi všeobecnou pomoc při běžných věcech. Stýká se přímo s klienty v nějakém zařízení, domovy důchodců, domovy speciální péče.. atp.
Soc. pracovník je člověk, který je vzděláván spíše v tom směru psychologie, zdravověda - teoreticky (ikdyž také hodně praxe), jeho náplní práce by mělo být obstarávání „papírování“. Pomáhá klietovi vyřizovat styky s úřady, soudy, pracuje v terénu - dohled nad chodem v rodinách (soc. slabé rodiny, apod.). Je to někdy trochu kancelářská práce, každopádně hodně důležitá, úplně stejně jako práce pracovníka v sociálních službách :-)

• Citovat
  • Upravit
2616
17.9.12 23:41
@anonymka111 píše:
Pracovník v sociálních službách je pracovník, který se stará o pohodlí klientů, zákl. hyg. návyky, pečovatel.. Já nevím, prostě poskytuje kklientovi všeobecnou pomoc při běžných věcech. Stýká se přímo s klienty v nějakém zařízení, domovy důchodců, domovy speciální péče.. atp.
Soc. pracovník je člověk, který je vzděláván spíše v tom směru psychologie, zdravověda - teoreticky (ikdyž také hodně praxe), jeho náplní práce by mělo být obstarávání „papírování“. Pomáhá klietovi vyřizovat styky s úřady, soudy, pracuje v terénu - dohled nad chodem v rodinách (soc. slabé rodiny, apod.). Je to někdy trochu kancelářská práce, každopádně hodně důležitá, úplně stejně jako práce pracovníka v sociálních službách :-)

záleží na typu služby a cílové skupině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
anonymka_111
17.9.12 23:42

@TýnkaK To je pravda :-)

• Citovat
  • Upravit
2616
17.9.12 23:44
@anonymka111 píše:
@TýnkaK To je pravda :-)

Třeba já pracuju jako streetworker s toxíky a prostitutkami, je to sociální služba a tam by tvůj popis vážně neseděl. Přesná definice je v tom zákoně. Jde o to, že SP má větší kompetence i plat, než PvSS. Taky nároky na vzdělání jsou jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19811
18.9.12 08:30

@Martys 109 Mně to na hlavu přijde. Manželka si udělala roční kurs na zdravce na kvalifikaci ošetřovatelka a pak dělala obojí - nejdřív pečovatelku v DD, pak ošetřovatelku a teď opět ošetřovatelku v nemocnici.
Zeptej se ve více DD v okolí. Ale zase to dojíždění… Manželka jezdí do práce autíčkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19811
18.9.12 08:34
@Martys 109 píše:
Mým snem je pracovat s mladistvými. Kousek od mého bydliště je dětský domov. Chtěl bych tam pracovat. Budu moci, když budu mít tento kurz? :dance:

Tak se tam na to zeptej, kurňa!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1553
18.9.12 11:50

Já myslím, že na mladistvé tento kurz nestačí. Mám ho též i sanitářský kurz, ale k dětem je to málo. S tímto jsem mohla pracovat se starými, dlouhodobě nemocnými nebo s lidmi s nějakým postižením. Ale s dětmi ne-e.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MartyS 109
25.9.12 14:24
@TýnkaK píše:
Třeba já pracuju jako streetworker s toxíky a prostitutkami, je to sociální služba a tam by tvůj popis vážně neseděl. Přesná definice je v tom zákoně. Jde o to, že SP má větší kompetence i plat, než PvSS. Taky nároky na vzdělání jsou jiné.

Vy pracujete jako street worker? To by mě též hodně bavilo :) A jaký kurz, či školu na to máte? Dokonce jsem se dozvěděl, že existuje kurz výchovné nepedagogické činnosti a to by bylo mému srdci snad nejblíž, jenže tento kurz mi bez příslibu zaměstnání nedají. No zkrátka chtěl bych pracovat s lidmi i s těmi,,problémovými'' Vím, že jim mohu lecos dát a otočit jejich život o 180°, vyvést je z utrpení do radosti a štěstí. V nemocnici jsem mnoha staým lidem vrátil radost a probudil jsem v nich chuť žít. Jenže staří lidé tento svět nezmění. Lásku je třeba probouzet v těch mladých a to je mým snem :kytka:

• Citovat
  • Upravit
MartyS 109
25.9.12 14:26

@eumedon Kurňa, už jsem se ptal a mají tam plno :,(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení