Kvašená zelenina - máte osvědčený recept?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
mandarinkapomeranc
Ukecaná baba ;) 1300 příspěvků 28.12.18 15:46
Kvašená zelenina

Máte někdo osvědčený recept? Byla mně doporučena kvašená zelenina - prý má nejvíc vitamínů, bojuji pořád s imunitou. Nevím ale jak na přípravu. Nemám žádný hrnec na kvašení? Na internetu jsem se dočetla, že se prosolí zelí + zelenina, zatíží ve skleněné, či keremické nádobě a dá se na 5 dnů kvasit…poradíte některá zkušená?

Reakce:
Mrs.bloud
Kecalka 244 příspěvků 28.12.18 16:29

Zkus kucharka pro dceru nebo apetit online

https://www.apetitonline.cz/…elenina.html
http://vyzva.kucharkaprodceru.cz/…-vyzva-2018/

A jinak diky za tip na posileni imunity:-)

Káťa19
Echt Kelišová 8304 příspěvků 19 inzerátů 28.12.18 16:44

@mandarinkapo­meranc tady by měly být i nějaké recepty http://umodrekocky.blog.cz/…ntibiotikach

mandarinkapomeranc
Ukecaná baba ;) 1300 příspěvků 28.12.18 16:52

@Mrs.bloud @Káťa19
Holky, díky za recepty, jen se zeptám, dělaly jste už někdy? Máte zkušenost?

Káťa19
Echt Kelišová 8304 příspěvků 19 inzerátů 28.12.18 17:36

@mandarinkapo­meranc nedělala :oops: ale už se chystám delší dobu, te´d jsem ale těhotná, takže to musím odložit :?

Ou
Kelišová 5879 příspěvků 28.12.18 17:47

Svař 1 l vody s 20 g soli, přidej do toho 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření a půl lžičky pepře. Nech to vychladnou.

Vezmi květák, rozeber ho na růžičky. Oloupej dva stroužky česneku nakrájej na plátky, stejně tak nakrájej na plátky jednu cibuli.

Vezmi 5 litrový ziplockový sáček, dej do něj květák, česnek a cibuli a zalij vychladlým lákem, vymačkej veškerý vzduch, zavři sáček, dej pro jistotu do nějaké mísy a nech týden v pokojové teplotě. Průběžně ochutnávej. Až bude tak akorát kyselí, přendej ho do lednice.

Nebo vezmi 1 mrkev, 1 menší čevenou řepu a 1 kedlubnu. Nastrouhej je, přijdej 2 podrcené stroužky česneku a celé to zvaž. V celkové váhy vypočítej 2% - tolik k tomu přidej soli. Celé to našťouchej do nějaké zavařovačky (mělo by toho být okolo 500g, takže se ti to vejde do normální sklenice o objemu 0.7 L), na vrch dej malý ziplockový sáček s trochou vody, který to zatíží a až zelenina pustí šťávu, tak zajisití, aby všechno bylo pod hladinou vody - tím se zabrání plesnivění.

Opět- nech to tak týden v teple, průběžně ochutnávej a pak to přesuň do lednice.

Spoustu dalších osvědčených receptů na téměř cokoliov najdeš tady https://www.zkvaseno.cz/…ferment.html

A rozhodně chceš knížku Síla přírodní fermentace https://www.grada.cz/…entace-8253/

stonožka12
Zasloužilá kecalka 512 příspěvků 3 inzeráty 28.12.18 18:01

Já jsem letos na kvašenou zeleninu koupila lahev od Tescomy, třeba tady:
https://www.tescoma.cz/search?…
Pro začátečníky je ideální, kvasím normálně v paneláku a není to vůbec cítit, což u jiných nádob byl problém. Osvědčilo se mi nakrouhat zelí a mrkev, zalít vystydlou vodou svařenou předem se solí, po týdnu je zkvašeno a je to ňam! Piju teda i potom tu šťávu. Na imunitu určitě výborné.

Káťa19
Echt Kelišová 8304 příspěvků 19 inzerátů 28.12.18 19:23

@stonožka12 to je super, mají tam i nějaký recept :palec:
 https://www.tescoma.cz/…-novy-rozmer

stonožka12
Zasloužilá kecalka 512 příspěvků 3 inzeráty 28.12.18 19:35

@Káťa19 Přesně podle toho receptu na pickles to dělám, akorát není potřeba to nechat kvasit 3 týdny, ale týden bohatě stačí. Ale možná záleží na použité zelenině.

Mrs.bloud
Kecalka 244 příspěvků 09.01.19 19:29

@mandarinkapo­meranc Ahoj, nedelala, bohuzel, nestihla jsem v sezonenakoupit zeleninu a nechci to delat ze sklenikove, skladovane, nebio. Ale mela jsem mensi zasobu od znamych, akorat dojidam posledni okurku a prave premyslim, jak dal, protoze muzu potvrdit, ze u me zlepseni imunity tak, ze od zacatku chripkove sezony pouze jedna chripka a jeden zanet mocaku, coz u me je teda neuveritelne. Ale jedla jsem i imunoglukany a take jsem zacala delat klicky. To jsem ti prave take chtela doporucit. Mozna to bude jeste na vitaminy lepsi nez to kvaseni, ale samozrejme v zime je idealni oboji. Zatim jsem delala jen mungo a cocku a oboji skvele. Mungo navic klici do tri dni, v cockou to je na dyl. @Káťa19 Proc odkladas v tehotenstvi? Nedoporucuje se?

mandarinkapomeranc
Ukecaná baba ;) 1300 příspěvků 09.01.19 19:59

@Mrs.bloud
A jak se nechává naklíčít? neznám, jinak děkuji za rady!

Káťa19
Echt Kelišová 8304 příspěvků 19 inzerátů 09.01.19 20:05

@Mrs.bloud nejak me vsechno nadyma, tak nevim, pak pri kojeni to nepujde urcite. No musim se hecnout a vyzkouset

Mrs.bloud
Kecalka 244 příspěvků 10.01.19 20:49

@Káťa19 Aha, ja myslela, jestli se tam nemuzou vyskytnout nektere nevhodne bakterie, jako napriklad v plesnivych syrech a podobne. Toho bych se trosku bala, jako treba i domaciho jogurtu a tak / v tehotenstvi. :srdce: @mandarinkapo­meranc To je jednoduche. Zkus treba to mungo. Napred na sest-osm hodin namocis do vody, pak vodu slejes a mungo proplachnes. A pak je vice postupu, ja protoze nemam zadny specialni pomucky, tak proste dam na vetsi kovove si sito velikosti polevkove talire a ten talir dam pod nej, naleju tam trosku vody, aby dolni cast zrna byla ponorena a necham tak. Kazdy den aspon dvakrat vsechno proplachnes studenou vodou a zase nechas trosku vody, aby zrno zustalo vlhke a nezavadlo. Nechavam to v kuchyni, kde je vcelku tma. No a pak to vsechno muzes jist od chvile kdy se udelaji 3mm vyhonky az 4cm. Nejprve jsem snesla treba lzicku dve denne, ted snim talir:-) Dobry je to posypat na chleba namazany lucinou, nebo pridat do salatu a nebo nakonci vhodis do polivky. Ted jsem zkousela cocku a taky lahudka, ono ti to casem zacne chutnat, telo vi, co je dobry. Jinak si chci ted vyrobit sklenici na kliceni, navod najdes na netu, tu metodu s petkou bych nezkousela, plasty skodi. Jinak ted jsem cetla, ze napriklad u ovsa nektere vitaminy se znasobi o 500procent a hrnek takto nakliceneho ovca odpovida 6ti sklenickam vymackaneho pomerance, jako masakr. Zkus to probadat, na netu je hromada postupu, chce to ozkouset, naklicit muzes prakticky vsechno. :srdce:

Váš příspěvek
Reklama

Poslední články

Rozhovor: Jak přirozeně otěhotnět nebo připravit tělo na IVF

Na Lenku Malcher se mimo jiné obrací ženy, kterým se nedaří otěhotnět. Věnuje... číst dále >

Články z Expres.cz

Mám méně fanoušků, protože jsem gay, stěžuje si Kovy. Jako vážně?

Karel Kovář (22) alias Kovy patří mezi nejznámější české youtubery. Jeho... číst dále >

Bílé a Krainové smazali kolena. Je taková retuš ještě etická?

V novém čísle časopisu Harper's Bazaar pro únor 2019 je i několikastránkový... číst dále >

Články z Ona Dnes

Kvůli šikaně jsem začala boxovat, říká šampionka Martina Ptáčková

Než se světová šampionka v kickoboxu, Martina Ptáčková (21), naučila rány... číst dále >

Příběh Šárky: Máma na mě přepsala byt, švagrová je vzteky bez sebe

S bráchou jsme vyrůstali jen s mámou. Otec nás opustil asi rok po bratrově... číst dále >