Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, potřebovala bych poradit. Dneska odpoledne se na dvorcích objevily červené pupínky. Googlila jsem su to, a našla jsem že se jedná o kvasinkový zánět. Maličký má i vzadu na jazyku bílý povlak. Obvoďákovi budu volat hned zítra ráno. Mám normálně dál kojit? Malý je kojený, ale z velké části i na dokrmech UM. Popřípadě máte s tím zkušenosti? Jaká je léčba? Může to nějak ohrozit miminko? Jsou mu teprve 2 týdny.. ![]()
Kojit muzes, kojit se da vzdy, i kdyz to muze byt neprijemne..na kvasinky pri kojeni se pouziva gencialka a ty si muzes koupit fungicidin mast a dat na bradavky…zavolej zitra pediatrovi, ale kojeni bych kvuli tomu nevzdavala, max treba par dni odsavat..
Na kvasinkovou infekci mi pomohl Canesten, mazala jsem v tenke vrstve. Ale jeste predtim jsem prevarila male mnozstvi vody a nakapala do ni 30-40 kapek citrovitalu a otrela s tim bradavku, na to ten Canesten a vetrat bradavku. Dal je treba upravit stravu, hodne zeleniny minimum cukru, ktery vyzivuje ty bestie -kvasinky. Ja jsem i tak kojila, ale bylo to velmi narocne, ostra, rezava bolest hned pri prisati. Byla to obří bolest az jsem mela slzy v ocich a takhle hrozne jsem trpela cca 4 dny nez se to zaclo postupne pomalu zlepsovat. Maly nastesti nic nechytl. Divala jsem se mu do pusinky, mel tam take bily povlal, ale nastesti to bylo z mlecka, konzultovala jsem to s pediatrickou pro jistotu. Jo na bolest jsem si davala paralen, aspon nejaka uleva (ikdyz mala). Kvasinky jsem chytla pravdepodobne z odsavacky…
Preji at jste brzy zdravy ![]()
Nepoužívat jednorázové vložky do podprsenky, místo toho bavlněnou jemnou látku, si nastříhat, často měnit a vyvařovat.
Hodně větrat, pokud to jde, chodit nahoře bez. Černý čaj namočit kapesník přiložit a nechat cca 5 minut působit. Jemně osušit namazat bepanthenem. Před kojením opláchnout teplou vodou.
Omezit sladké na minimum.