Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hlavně je to podvod
Tohle by si zaměstnavatel neměl ani dovolit Ti nabídnout…
A bylo by to pro tebe dost omezující… až do nástupu na mateřskou by sis nemohla vyrazit někam přes noc… dodržovat vycházky… dýl jak do šesti bys je neměla, takže každý den od šesti doma.
Navíc tě může zaměstnavatel pěkně vypéct. Ty mu někoho zaučíš a pak už nebudeš potřeba…
nešla bych do toho…
to že je to podvod už bylo řečeno ![]()
A proč bys měla jít na nemocenskou, když není třeba?
Nepotřebuje umístit v práci nějakou svoji milenku?
Ahoj, zaměstnavatel by po tobě neměl nic takového chtít…navíc neschopenku vystavuje lékař na základě nějakého důvodu. Pokud máš bezproblémové těhotenství, nevím, jakou diagnozu by ti dal…
Když máš neschopenku, záleží také na lékaři, jak dlouhé vycházky ti povolí. Max. délka vycházek je 6 hodin, můžeš si sam a zvolit od kdy do kdy jsou. Vycházky platí i o víkendech. KOntrola může přijít kdykoliv mimo čas vycházky.
Vím, že je to podvod, proto se mi to ani nelíbí.. Nechce se mi do toho jít..Mám hlavně strach, když to praskne (jsem strašně připos*aná z nekalostí, příčí se mi to)..
A omezení je pak druhá strana mince.. Mám rodiče přes půl republiky a představa, že za nimi ani nebudu moct jet se mi taky nelíbí..
Ani omylem bych na to nepřistoupila, zvláště, pokud nemáš opravdu důvod proč jít na nemocenskou. Zaměstnavateli oznam, že svůj zástup zaučíš před nástupem na mateřskou a hotovo.
Je to podvod. Proč se necháš tím, že to zaměstnavatel chce omezit 6h vycházkami (které nemůžeš mít 6h v kuse, právě kvůli takovým vychcánkům jako seš ty a tvůj zaměstnavatel) a taky omezit finančně (nemocenská je nižší než tvůj plat, pokud ti teda nedá něco ještě nějak bokem).
Pokud nemáš problémy, tak co bys jako na nemocenské dělala. PN vystavuje lékař, ne tvůj zaměstnavatel (pokud to není gynekolig, což asi ne).
Zaučovat můžeš normálně v pracovní době ![]()
Normální doktor nemocenskou bezdůvodně nenapíše, mně dokonce když mi trnuly nohy a doporučil mi je mít nahoře na otázku jak to mám dělat v práci, kde stojím, nebo chodím řekl, že si mám vzít neplacený volno ![]()
No hlavne bacha na to, ze bys pracovala v pracovni neschopnosti. Za to by te mohl zamestnavatel vyhodit, protoze neni duvod pro neschopenku, kdyz v dobe vychazek pracujes… Bohuzel jsem uz slysela i o tomto postupu ze strany zamestnavatele. Pokud nemas zdravotni problemy, neni duvod jit na neschopenku…
@Anonymní píše:
Ahojky, jdu si spíš pro radu nebo zkušenosti.
Jsem ve 3.měsíci a zaměstnavatel přišel s tím, abych šla fiktivně na nemocenskou (rizikové) a dál chodila v době vycházek do práce zaučovat zástup.
Jsme malá firma a je to čistě kvůli „úspoře financí“ z jeho strany.
Nikdy jsem nebyla ani na nemocenský, vůbec nevím, jak tohle chodí a jak je to s kontrolami, co když nestihnu včas dojet z práce domů, jak je to s víkendy nebo dá se zvolit čas, odkdy můžu mít vycházky? Třeba 12:00-18:00? apod.
Máte s tím někdo zkušenosti?
Moc děkuji.Omlouvám se za anonym, ale o mém těhotenství ještě okolí neví.
To smrdi prusvihem, kazdopadne bych milemu zamestnavateli rekla, ze ze strany lekare neni duvod nemocneskou napsat a pokud bych na ni nastoupila, tak zadna prace, zadne zaucovani, pekne byt doma a nazdar!! Lidi jsou fakt pekni vychcanci!
Ten spadnul na hlavu ne? Zaucovat muzes s klidem v praci, odmitla bych to.
@nozu píše:
No hlavne bacha na to, ze bys pracovala v pracovni neschopnosti. Za to by te mohl zamestnavatel vyhodit, protoze neni duvod pro neschopenku, kdyz v dobe vychazek pracujes… Bohuzel jsem uz slysela i o tomto postupu ze strany zamestnavatele. Pokud nemas zdravotni problemy, neni duvod jit na neschopenku…
To je nesmysl, zaměstnavatel ji za toto vyhodit nemůže.
Mohl by ji vyhodit, pokud by porušovala vycházky, tedy režim nemocného, takto ne.
Důvody pro výpověď jsou přesně specifikovány.
Zakladatelko, být Tebou, tak bych do toho nešla, je to podvod a mohla bys z toho mít akorát tak oplétačky.
Je to vychcané, ale i realita. Ona dostane peníze z úřadu dejme tomu na 5 měsíců (nemocenská) a on jí doplatí ze své kapsy zbytek, takže pro něj pohodička, ještě dojde do práce a ona mu zaučí novou ženskou.
Problémem jsou ty vycházky. Kamarádka má je v 7 měsíci s dvojčaty, rizikovka, dopoledne 9-12 a pak 14-17. Takže nepočítej s tím, že ti dá lékař vycházky 8-18.
Navíc toto je nutné dodržovat i o víkendech, takže žádné výlety za rodinkou na druhou stranu republiky v horizontu příštích 6 měsíců.
Jinak to má zaměstnavatel fikaně udělané.
Nepřistoupila bych na to. Navíc, na zaúčtování někoho je ve třetím měsíci brzo.
Ahojky, jdu si spíš pro radu nebo zkušenosti.
Jsem ve 3.měsíci a zaměstnavatel přišel s tím, abych šla fiktivně na nemocenskou (rizikové) a dál chodila v době vycházek do práce zaučovat zástup.
Jsme malá firma a je to čistě kvůli „úspoře financí“ z jeho strany.
Nikdy jsem nebyla ani na nemocenský, vůbec nevím, jak tohle chodí a jak je to s kontrolami, co když nestihnu včas dojet z práce domů, jak je to s víkendy nebo dá se zvolit čas, odkdy můžu mít vycházky? Třeba 12:00-18:00? apod.
Máte s tím někdo zkušenosti?
Moc děkuji.
Omlouvám se za anonym, ale o mém těhotenství ještě okolí neví.