Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zalezi na tom, jak to ktery ortoped znaci. Nase Zuzi mela ve 3 tydnech II A, pry dobry nalez odpovidajici veku, v 8 tydnech taky II A, pry opet odpovidajici veku (stale jen preventivni plina navic, zadne opatreni), a ve 4 mesicich kycle ukazkove I A a vyrazeni z evidence ![]()
Nas ortoped totiz kazdemu mimcu mladsimu 4m dava preventivne plinu navic, kdyz nejsou dovivinuta jaderka (coz v tomhle veku nejsou skoro nikdy) a proto pise II A temer kazdemu ![]()
My máme také nález I.B a II.A, doktor nám doporučil široké balení, ale vím, že někteří se stejným nálezem dostávají i třmeny, tak nevím, co si myslet ![]()
…tak maminka si může pozorovat miminko taky doma a zjistit případný nepoměr ve výskytu rýh ve faldících na nožičkách v oblasti u třísel.U zdravých nožiček jsou tyto rýhy osově souměrné na obou nožičkách a také lze s nožičkama vytvořit trojúhelník, když se dají chodidla k sobě - to u kyčlí s nepříznivým vývojem nelze, nebo ztuha.Někde jsem četla, že léčba širokým balením je účinná pouze v prvním měsíci života
…tím ale nechci fušovat doktorum do řemesla, oni určo ví, co a jak
U nás se vyfasuje preventivní plena na ortopedi, jak na běžícím pásu. Při nálezu Ia a Ib jsem jí klukovi nedávala. Taky jsem ho pevně nezavinovala - to není na kyčle dobré.
Já to značení kyčlí kdysi hledala a našla. Tady výsledek: http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…
kluci meli 1B a 1B a porad nam psal siroke baleni, ja ho nedavala jednomu (byl po operaci, cerstva jizva na brise) a druhemu ano. Dalsi nalez meli oba ok
takze bych s tim nesilela
akorat se jim poti prdelky ![]()
neco jineho jsou trmeny atd. ale co jsem hledala info, tak je pouze 1% deti, ktere maji v zivote problem s kycli, v zahr. se tohle vubec nekontroluje prave kvuli nizkemu vyskytu problemu. To je jako Vojtovka, taky ji tu dostane skoro kazdy..
Ahoj,taky jsme měli po narození IIa,po šesti týdnech Ib,a dávali jsme široké balení.Ale mělo by se to upravit,myslím,že 6 týdnů je ještě krátká doba.Na kontrolu kyčlí + jadérka jsme chodili do 10-ti měsíců.Pokud ortoped doporučil široké balení,tak ho dávej,dokud se mimi nepokouší nějak pohybovat.
Pokusím se oživit starou diskusi svým novým dotazem.
Dívala jsem se na tabulku hodnot, kterou sem dobrá duše PeBa vložila a nesedí mi náš zápis.
Podle instrukcí doktorky na kyčlích máme široké balení = 3 plíny. Mně a asi i malé to dost vadí.
A záhadou je mi navíc toto: Dle zápisu doktorky máme pravou kyčli Ib/IIa a přitom hodnota alfa je 61 a beta 52, tak mi dle tabulky od Peba není jasné, jak se to mohlo vyhodnotit jako Ib/IIa, když dle této tabulky by to měla být Ia!! Druhá kyčle má vyhodnoceno Ib a hodnoty alfa 66 a beta 60, což dle tabulky je v pořádku a označení Ib sedí…fakt té pravé kyčli za mák nerozumím. Jde mi skoro o prt, ale defakto bysme měli být v pořádku a přitom máme balení 3 plín. Malá je v tom jak robot, nemůže se vyprdět, takže řve jak tur. Mně zas přebalování o to déle trvá. Na další KO jdeme za 3 týdny.
Dobrý den maminky,
měla vaše dítka stejný nález na ortopedickém vyšetření kyčlí v šesti týdnech věku? Co vám ortoped doporučil? Děkuji.