Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak listovka se doporučuje v raném stádiu těhotenství, protože je tam prokazatelný pozitivní vliv (menší množství rozštěpů u žen, které braly listovku), který v dalších stádiích už žádné studie nepotvrzují. Určitě ale neuškodí ani poté. To, že se po vitamínech rodí velké děti, už je prý zastaralá info (dříve prý mohl mít vliv nadbytek vitamínů skupiny B, po kterém se „tloustne“, ale teď už jsou vitamíny mnohem vyladěnější). Žádoucí je určitě železo (většina žen v pozdějších stádiích těhotenství trpí nedostatkem), hořčík proti křečím (ale ten vynechat pár týdnů před porodem, aby se tělu nebránilo v žádoucích kontrakcích), a u žen s poruchou štítné žlázy hlídat jód (ten většinou zdravou stravou nenaženeme, protože málokdo jí mořské ryby 3× týdně).
Takto mi to radil můj lékař.
@Ebepan píše:
Podle mě je to zbytečné. Pokud na něčím takovým uvažujete, tak to naznačuje, že nejíte vyváženou stravu. Vyváženou stravu nahrazovat chemií je na nic. A pokud jíte vyváženě, tak to nepotřebujete. Šetřit na kvalitě jídla aby měl člověk na chemii je na nic.
Ona si občas těhotná žena moc vybírat nemůže, když jsou třeba jen dvě jídla, po kterých nezvrací jako alík.
@Ebepan píše:
Podle mě je to zbytečné. Pokud na něčím takovým uvažujete, tak to naznačuje, že nejíte vyváženou stravu. Vyváženou stravu nahrazovat chemií je na nic. A pokud jíte vyváženě, tak to nepotřebujete. Šetřit na kvalitě jídla aby měl člověk na chemii je na nic.
Zkus si jist vyváženou stravu když je ti přes pul tehotenstvi zle… Ja se s prominutím problila k 46 kg
@Ebepan píše:
Zkus si jist vyváženou stravu když je ti přes pul tehotenstvi zle… Ja se s prominutím problila k 46 kg
Ahoj, jen k tomu zelezu, co beres- vrele doporucuji vymenit humus Aktiferin, cili chemii z lekarny, za naprostro prirodni pripravek Ferogreen Plus. Je mi velice lito, ze jsem to nevedela v tehotenstvi. Doporucila mi kamaradka, ktera je nemocna a nemuze do sebe tlacit moc chemie, takze musi jen prirodni latky. Zkusila jsem, opravdu super. Je to sice drazsi, staci ale 2 lahvicky za sebou a pak par mesicu vynechat. Aktiferin je treba brat dlouhodobe- koukni schvalne o letaku, je to tam i napsany, jelikoz je to chemie, a narozdil od Ferogreenu, se spatne do krve navazuje. Navic to zpusobuje casto zacpy. My to ted delame doma tak, ze si vsichni dame na jare a na podzim po jedne lahvicce jako prevenci /obsahuje to i stop. prvky, takze takova kura pro telo/.
@Pam12 píše:
já když si vzpomenu na první čtyři měsíce, tak se mi chce brečet ještě teď… fakt od rána do večer, i 8× zvracení… fuj… další dítě jedině s náhradní matkou. Kupodivu ten třetí trimestr byl pro mě asi nejlepší, ale ted s tím druhým si to vyžírám víc než u prvního, celkově jsem nějaká KO, asi i kvůli tomu, že člověk už skáče kolem dalšího dítka. Když jsem byla těhotná s prvním, tak jsem prostě jen spala a zvracela a nic jinýho mě nezajímalo
Přesně tak, já ty tři první měsíce v sobě udržela max. pomeranč. šťávu a to ještě pouze večer! Jediné co jsem měla v hlavě bylo „Hlavně to nějak přežít!“ a také jsem vážila 48 kg. Nacpala jsem do sebe na večer alespoň ty vitamíny pro miminko, banán, rohlík a pomeranč-jen večer. Druhý den ráno už byla připravena sklenice vody na umyvadle, abych jí mohla vypít a vyhodit-samotné šťávy by mi snad rozežraly krk..
Ale jakmile to šlo už jsem jedla normálně.
@Ebepan píše:
Ale já jím vyváženou stravu.. To se tu nemůžu zeptat, jestli k vyvážené stravě není zbytečné jíst i vitamíny?? ![]()
@Pam12 píše:
A ještě když se člověk dočte, jak je to skvělé období to těhotenství
Já nemůžu z toho, že všichni o tom, jak je člověku zle mlčí-to asi z důvodu, že by ty ostatní ženy si pak dítě dvakrát rozmysleli. To by bylo něco, kdyby se říkalo, že pokud otěhotníte, počítejte s tím, že vám bude šíleně zle, jako když máte každý den kocovinu, do toho samozřejmě přiberete a vaše sexy tělo bude jedna velká koule, břicho se vytahá, naroste vám prdel, prsa vám klesnou, budete náladová tak, že přítel bude chtít skočit z okna, budete brečet, smát se a v depresi během 5ti minut a až vaše dítko povyroste, samozřejmě vám bude kopat do vnitřností, ale JINAK, je to nádhera!!
![]()
@neonka Já beru železo Sorbifer Durulex, ale já si ho půlím
Protože mi přijde zbytečně moc, co obsahuje..
@zrcadlo souhlasím ![]()
@TeriiTerii píše:
A ještě když se člověk dočte, jak je to skvělé období to těhotenství![]()
Já nemůžu z toho, že všichni o tom, jak je člověku zle mlčí-to asi z důvodu, že by ty ostatní ženy si pak dítě dvakrát rozmysleli. To by bylo něco, kdyby se říkalo, že pokud otěhotníte, počítejte s tím, že vám bude šíleně zle, jako když máte každý den kocovinu, do toho samozřejmě přiberete a vaše sexy tělo bude jedna velká koule, břicho se vytahá, naroste vám prdel, prsa vám klesnou, budete náladová tak, že přítel bude chtít skočit z okna, budete brečet, smát se a v depresi během 5ti minut a až vaše dítko povyroste, samozřejmě vám bude kopat do vnitřností, ale JINAK, je to nádhera!!
![]()
![]()
hahaha
přesně moje slova. pět měsíců hlava svěšená do umyvadla, jakmile jsem přestala zvracet, na břichu mi vyskočilo něco, co se nedalo ani jako břicho nazvat, pak mi nohy otekly do rozměrů, že by se za ně nemusela stydět ani slonice, pod žebrama neustále modřinu, jak mi tam kopal, 2 dny šíleného porodu ukončeného akutní sekcí… al jinak je to fajn
![]()
@Pam12 teda 5 měsíců špatně no to je šílené!!
Tak hlavně, že už to máš za sebou!! ![]()
@TeriiTerii píše:
![]()
![]()
Přesně, přesně. Při prvnim mi bylo taky 5 měsíců zle. No a při druhym 7
Teda ty dva měsíce navíc už jsem nezvracela, jen mi bylo zle. No a když mě to konečně trochu přešlo, začalo pálení žáhy
Se tak člověk těší, jak si dá v těhotenství, na co má chuť-a já nějak nikdy nemám chuť na nic ![]()
@TeriiTerii píše:
![]()
![]()