Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý večer,
všude se můžeme dočíst, jak je kyselina listová před otěhotněním a během 3 měsíců důležitá pro vývoj miminka. Mě by ale zajímalo, zda když už je vyvinuté a pouze „roste“, je ta kyselina tak nezbytná a hlavně PROČ? Snažím se jíst vyváženou stravu, jím ovoce, zeleninu, jogurty, maso a dodatečně i v tabletkách železo, jód, magnesium a vitamin C. Dnes jsem si ještě koupila kyselinu listovou zvlášť v balení, nicméně jsem se dozvěděla, že to je celkem pekelná dávka- 800ug, když se přeci doporučuje kolem 400 denně.. Nepřipadá vám to zbytečné? Tedy, já tu kyselinu brala v 1. trimestru, ale teď budu začínat brzy 3. a mám zkrátka obavy, aby dítě nakonec nebylo velké..
![]()
Poradíte prosím? ![]()
Mně to zbytečné připadá. Moje lékařka doporučuje v 1.trimestru a před otehotněním tu listovku, jinak nic, akorát další chemie. Já s tím souhlasím, radši si koupím čerstvé ovoce a zeleninu.
Mě bylo řečeno do ukončení 1. trimestru…pak to je zbytečné a nemá to vliv na dítko
@Tereza1986 píše:
Mně to zbytečné připadá. Moje lékařka doporučuje v 1.trimestru a před otehotněním tu listovku, jinak nic, akorát další chemie. Já s tím souhlasím, radši si koupím čerstvé ovoce a zeleninu.
Tak to jsme nyní dvě.. Já někde četla, že je vhodné brát po celou dobu těhotenství, ale jaksi jsem se nikde nedočetla proč. bere se přeci kvůli růstu zárodečných tkání u miminka.. Ale jako vzorná matka jsem si jí stejně koupila
Jen jak říkáš teď mi to možná přijde přehnané.. ![]()
@Sinquinita píše:
Mě bylo řečeno do ukončení 1. trimestru…pak to je zbytečné a nemá to vliv na dítko
aha, tak jsem asi zbytečně kupovala
Ježiš, to je rozkošná kočička v tvém avataru! ![]()
Já s prvním nebrala vůbec nic a syn úplně v pohodě. Pak jsem měla zamklý těhotenství, takže jsem si koupila femibion a zobala, ale já jsem na tohle strašná, zjistila jsem, že třeba týden to nebereu… ted končím druhý trimestr a furt dobírám tu co jsem si koupila někdy v září ![]()
co se týká tý vyvážený stravy… ne každý to tak má, já pět měsíců fakt dennodenně prozvracela, nemohla jíst skoro nic (u obou těhotenství).
jestli mají vitamíny nějaký vliv na váhu mimča, neposoudím. Já u toho prvního nejedla fakt nic a prcek se narodil skoro se 4,5 kg ![]()
ale překvapuje mě, že do sebe tlačíš tolik věcí co píšeš a pak se zamýšlíš nad listovkou, myslím si, že jedním vitamínem na víc asi moc neovlivníš ![]()
Kysleina listová je nezbytná pro rychle se dělící tkáně. Buňky ji využívají při syntéze nukleových kyselin (genetická informace). Takže je důležitá i pro růst mimina, nejen pro zakládání tkání. Pro těhuli je pak nutná pro dostatečnou tvorbu krvinek. Jedna z forem chudokrevnosti (i u dospělých) je způsobená právě nedostatkem kyseliny listové.
Navíc je to vitamín rozpustný ve vodě, přebytek se vyčůrá. Takže doporučuju zobat po celou dobu těhotenství.
@Pam12 píše:
Já s prvním nebrala vůbec nic a syn úplně v pohodě. Pak jsem měla zamklý těhotenství, takže jsem si koupila femibion a zobala, ale já jsem na tohle strašná, zjistila jsem, že třeba týden to nebereu… ted končím druhý trimestr a furt dobírám tu co jsem si koupila někdy v září![]()
co se týká tý vyvážený stravy… ne každý to tak má, já pět měsíců fakt dennodenně prozvracela, nemohla jíst skoro nic (u obou těhotenství).
ale překvapuje mě, že do sebe tlačíš tolik věcí co píšeš a pak se zamýšlíš nad listovkou, myslím si, že jedním vitamínem na víc asi moc neovlivníš
jestli mají vitamíny nějaký vliv na váhu mimča, neposoudím. Já u toho prvního nejedla fakt nic a prcek se narodil skoro se 4,5 kg
Já je do sebe netlačím-jsem chudokrevná a dostala jsem železo na předpis, jod od obvoďačky, magnesium jsem zas dostala po odběru plodovky a taky když mám bolesti břicha-malá dost kope. Takže za mě jen Céčko ![]()
@Jahru píše:
Kysleina listová je nezbytná pro rychle se dělící tkáně. Buňky ji využívají při syntéze nukleových kyselin (genetická informace). Takže je důležitá i pro růst mimina, nejen pro zakládání tkání. Pro těhuli je pak nutná pro dostatečnou tvorbu krvinek. Jedna z forem chudokrevnosti (i u dospělých) je způsobená právě nedostatkem kyseliny listové.
Navíc je to vitamín rozpustný ve vodě, přebytek se vyčůrá. Takže doporučuju zobat po celou dobu těhotenství.
Takže to vypadá na zlatou střední cestu - jedna listovka za týden ![]()
@TeriiTerii píše:
Já je do sebe netlačím-jsem chudokrevná a dostala jsem železo na předpis, jod od obvoďačky, magnesium jsem zas dostala po odběru plodovky a taky když mám bolesti břicha-malá dost kope. Takže za mě jen Céčko
aha
já u prvního měla železo a magnésko, ale zvracela jsem po tom, takže jsem to stejně brala tak jednou za čtrnáct dní ![]()
@TeriiTerii píše:
Takže to vypadá na zlatou střední cestu - jedna listovka za týden
jj, takže to dávkuju dobře ![]()
@Pam12 píše:
ahajá u prvního měla železo a magnésko, ale zvracela jsem po tom, takže jsem to stejně brala tak jednou za čtrnáct dní
Teda, ty jsi to holka neměla vůbec lehký s tou nevolností! Je teda fakt, že já ty první tři měsíce taky prozvracela
Ale pak jako mávnutím kouzelným proutkem: NIC. Najednou chuť k jídlu a všechno o. k. Zatím jsem 2.trimestr, ale obávám se toho 3., prý je plné neduhů a do toho se ta zvracivost někdy dokonce vrací!
Já taky dávkuju podle svého těla, samozřejmě že ty vitamíny nejím úplně ukázkově každý den, ale tak třeba ob den, a někdy ob dva dny ![]()
@TeriiTerii Děkuji
jinak já jsem v 1. trimestru a beru 800ku.
@TeriiTerii píše:
Teda, ty jsi to holka neměla vůbec lehký s tou nevolností! Je teda fakt, že já ty první tři měsíce taky prozvracelaAle pak jako mávnutím kouzelným proutkem: NIC. Najednou chuť k jídlu a všechno o. k. Zatím jsem 2.trimestr, ale obávám se toho 3., prý je plné neduhů a do toho se ta zvracivost někdy dokonce vrací!
Já taky dávkuju podle svého těla, samozřejmě že ty vitamíny nejím úplně ukázkově každý den, ale tak třeba ob den, a někdy ob dva dny
já když si vzpomenu na první čtyři měsíce, tak se mi chce brečet ještě teď… fakt od rána do večer, i 8× zvracení… fuj… další dítě jedině s náhradní matkou
. Kupodivu ten třetí trimestr byl pro mě asi nejlepší, ale ted s tím druhým si to vyžírám víc než u prvního, celkově jsem nějaká KO, asi i kvůli tomu, že člověk už skáče kolem dalšího dítka. Když jsem byla těhotná s prvním, tak jsem prostě jen spala a zvracela a nic jinýho mě nezajímalo ![]()