Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, opakované mám lacnou glukozu 5,7,jsem 9tt.ted jdu z odberovky a jsem docela vyděšená, děsí mě představa inzulínu a vlivu zvýšeného cukru na plod. Máte někdo zkušenost?
Z hodnotou 5.7 na inzulínu nebudeš. Nicméně může se cukrovka zhoršit v dalších týdnech těhotenství. Dodrzuj zatím prisnou dietu.
Cukrovka to je, s inzulínem bych teď neplašila, to je veeelmi předčasné. Vyfasuješ glukometr a bdeš držet dietu, velké většině lidí tohle k dobré kompenzaci stačí. A v nejhorším, i s tím inzulínem se dá existovat na pohodu, těhotným obvykle stačí pár jednotek jednou denně. Takže klid (i to vyděšení může cukr zvyšovat
), čeká tě maximálně 31 týdnů nějakých omezení, ale pokud jsi hlídaná, jsou v těhotenství mnohem horší komplikace, na tomhle je skvělé to, že máš šanci to nějak pozitivně ovlivnit sama.
Já měla u druhého dítěte potvrzenou těhotenskou cukrovku už od 11tt. Doktorka taky varovala, že můžu skončit na inzulínu a nakonec jsem to zvládla s dietou. Přečti si rady na webu těhotenská cukrovka. Cz, objednej se do poradny a uvidíš, jak se to bude vyvíjet. On ani ten inzulin není žádná tragédie. Tohle jsou zrovna věci, které se dají jednoduše ovlivnit a jsou hlídané. Vím, že na začátku to je šok. Ale zvykneš si, najdeš si svůj systém a vyhovující jídelníček a určitě bude vše v pořádku.
Nema cenu byt vydesena
ale chapu, taky jsem to tak mela, mne vyslo 5,38 a na druhym 5,29 ve 12tt, takze jsem byla poslana na diabetologii. Jinak negativni vliv na mimco ma nelecena cukrovka, pokud budes dusledne dodrzovat dietu popr ji kompenzovat inzulinem (i to se v pokrocilem stadiu tehotenstvi muze stat), tak bude mimco v poradku. Doporucuju dukladne prostudovat stranky tehotenskacukrovka a najet hned na dietu, ja zacala uz pred navstevou dia.
@hulala proc hned inzulín? Nejdřív dieta a uvidí se, zda bude stačit
Mám to samý, jen jsem úplně z toho mimo, při odběrech v 11 tt, jsem měla vše v pořádku až na glukózu 5,25.Druhej den jsem šla na další kontrolní odběr na lačno a tam to bylo už 4,.. něco… Takže mudr řekla že to nemám zatím řešit. Jenže mám testovací papírky na moc (kontroluju si kvůli častým zánětům mocaku) a tam je i glukóza a tam mě někdy glukóza vyskočí a někdy ne.. Zrovna včera ráno jsme měla pozitivní glukozu, a dnes ráno nic. Tak jsem dnes volala mudr a ptala se ji na to a ona že sem měla vše v norme, i minulou moc (před 2ma týdny) ale že mám zítra donést. Tak sem z toho zmatená a bojím se že ohrozim dítě nějakou skrytou cukrovkou.Jsem 18 tt.
@Wilík pokud bys chtela mit klid, tak doporucuju poridit glukomer a merit se obcas doma
nebo drzet dietu.. ja treba glukozu v moci nemam kdyz chodim do poradny
@Wilík cukr v moči může značit problém s cukrovkou a nebo taky ne. Já měla u prvního dítěte od začátku cukr v moči, díky tomu jsem šla na zátěžové testy na cukrovku už v 16 TT, které ji potvrdili. I s krásnými hodnotami cukrovky jsem měla cukr v moči celé těhotenství. U druhého dítěte jsem byla na testu na cukrovku už v 11 t a také s pozitivním výsledkem. Moč jsem měla celé těhotenství ukázkovou. Pokud se ti něco nezdá, může tě doktor poslat na OGTT už teď. Ale počítej s tím, že v případě negativního výsledku si test ve 24 TT zopakuješ znova.
@nozu píše:
@Wilík cukr v moči může značit problém s cukrovkou a nebo taky ne. Já měla u prvního dítěte od začátku cukr v moči, díky tomu jsem šla na zátěžové testy na cukrovku už v 16 TT, které ji potvrdili. I s krásnými hodnotami cukrovky jsem měla cukr v moči celé těhotenství. U druhého dítěte jsem byla na testu na cukrovku už v 11 t a také s pozitivním výsledkem. Moč jsem měla celé těhotenství ukázkovou. Pokud se ti něco nezdá, může tě doktor poslat na OGTT už teď. Ale počítej s tím, že v případě negativního výsledku si test ve 24 TT zopakuješ znova.
No mudr tvrdí že ji nemám, když v tom 11 tt z krve na lačno to bylo sice 5,25 ale kontrolní druhej odběr už byl 4,takže prý norma… Řekla jsme ji, že to mám ale někdy v moči pozitivní na tom testovacím papírku a někdy ne, tak zítra pokud to mít v moči u ní nebudu asi me nikam posílat nebude a ja nevím jak dál postupovat…
@Luminance píše:
@Wilík pokud bys chtela mit klid, tak doporucuju poridit glukomer a merit se obcas domanebo drzet dietu.. ja treba glukozu v moci nemam kdyz chodim do poradny
A jsou někde nějaký tabulky jaký by měli být hodnoty při tom měření?
@Wilík lacna pri mereni glukometrem do 5,3 a pak merit po snidani, obede a veceri idealne hodinu od prvniho sousta - hodnota by mela byt do 7,8. Je mozne merit i po dvou hodinach od jidla, ale hodina po je doporucovana pro tehotne a je to vhodnejsi Po dvou hodinach hodnota musi byt do 6,7.
@Luminance píše:
@Wilík lacna pri mereni glukometrem do 5,3 a pak merit po snidani, obede a veceri idealne hodinu od prvniho sousta - hodnota by mela byt do 7,8. Je mozne merit i po dvou hodinach od jidla, ale hodina po je doporucovana pro tehotne a je to vhodnejsi Po dvou hodinach hodnota musi byt do 6,7.
Díky za informaci ![]()