Lacna glukóza 5,7

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2598
18.11.20 15:36

@Wilík
Cukr v moči mají v těhotenství i mámy bez cukrovky. Lačná ti mohla vyskočit nevyspanim, stresem, nemoci. Uvidíš na ogtt.

@hulala
Jak píšou výše, cukrovku máš, inzulínu se neboj. Lacnou můžeš ještě srovnat dietou, uvidíš. Měříš se doma?
Jinak, inzulínu se neboj, přes placentu neprostupuje a navíc je pro tělo přirozený ;)
Ještě koukni do fb skupiny tehotenska cukrovka + vhodné recepty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
19.11.20 18:14

Já tohle upřímně moc nechápu a dost mě to vytáčí… Je to sice k horní hranici, ale přesto ještě v normě.. Absolutně nechápu, proč by těhotné měli mít jiné přísnější normy… Je to jen jiný fyziologický stav, ke kterému je naopak zapotřebí mnohem víc energie… Pokud ještě půjdete na další odběr, tak bych držela dietu i den před… Žádné sladké, žádné ovoce… Což chápu, že je na prd.. Já jak chvilku nejím, je mi strašně zle a ovoce mě dost zachraňuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2598
19.11.20 18:39

@Nick0000
Dieta den před zkreslit výsledky a test může vyjít falesne negativně. Přísnější normy jsou proto, že už tyto nižší ovlivňují zdravý vývoj dítěte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
19.11.20 19:03

@Mediula ano, ja vím proč je to tak dané. Ale nesouhlasím s tím. Podle mě je smerodatne, jaká byla glukóza před tehu… A podle toho porovnávat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9770
19.11.20 19:07

Proč se bojíš inzulinu? Jednak tvoje hodnoty vůbec nemusí znamenat, že na něm skončíš. Druhak i kdyby, tak je to jen mírná nepříjemnost, žádná tragédie. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68995
19.11.20 19:09

@Nick0000 protože těhotné tělo prostě funguje jinak. Hospodaří s cukrem jinak. Plod se na mechanismu spalování cukrů podílí. Stačí kouknout na to, že běžný diabetik mívá maximální glykémii cca 2 hodiny po jídle, zatímco těhotná má metabolismus zrychlený a vrchol je už po hodině. Sama jsem koukala, jak moc se mi tělo vyrovnávalo s cukry jinak před těhotenstvím (DMII), zpočátku těhotenství a někdy po půlce. Dr. specializovaná na těhotenskou diabetologii jen říkala, že je to dost běžné, že v době, kdy se začíná projevovat těhotenská cukrovka, se prostě tělo chová jinak. Včetně toho, že jako netěhotné mi nic nedělaly mléčné potraviny k snídani a v těhotenství najednou vadit začaly.
Další věc je, že tady nejde jenom o ženskou, ale hlavně o to dítě. A nové normy byly stanoveny po dlouhodobém sledování, co ještě vliv nemá a od jaké hranice to negativní vliv mít začíná.
Nebo myslíš, že jsou všichni ti doktoři blbí a nejde jim o nic jiného, než ženský stresovat a nutit jim zbytečný diety, když o nic nejde? Že oddělení běžné a těhotenské cukrovky je blbost, že jsou doktoři, co se specializují přímo na tu těhotenskou, jsou úplně zbyteční, protože to prostě je jedna a ta samá nemoc? Není. Leccos má společného, ale chová se jinak. Sama jsem viděla, jak se problémy „běžně“ snažil vyřešit můj „normální“ diabetolog a jak je řešila doktorka specializovaná na GDM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
19.11.20 19:18

@ugluk ano, v podstatě jste to trefil/a.

Samozřejmě nejsem takový extremista. Ale myslím, že když se něco moc pozoruje, vždy se najde jaký to má negativní dopad. A to, že pro jednoho je něco norma, neznamená, že to je i pro druhého. Pokud to nejsou nějaké extra hodnoty. A jak říkáte, tělo těhotné hospodaří s cukrem jinak. Ale asi pro to má důvod. A opravdu si myslím, že to ženám a tím i jejich dětem přidělavá jen vrásky. Zrovna mě na gynekologii varovala dr, že to nesmyslne pořád snižují a pak je každý rizikový. A stejně nás to učili i na VŠ… Doufám, že u nás brzo bude trendem, že ženy jsou v péči převážně PA…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4612
19.11.20 19:22

@Nick0000 Tak za me je naopak dobre, ze je to prisne a ze to zprisnuji nez aby to brali na lehkou vahu. Nehlede na to, ze diky diete tam mimcu posilam to nejlepsi, co mu muzu dat - spoustu zeleniny, zdravych tuku, primerene mnozstvi sacharidu a dostatecne bilkovin, zadne zpracovane potraviny. Je to narocny, zejmena pro nas, kterym to bylo diagnostikovano uz v prvnim trimestru, ale motivace nemuze byt vetsi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
19.11.20 19:24

Buď v klidu, proč hned myslet na inzulín, ze začátku třeba postačí dieta a pak se uvidí. Třeba po porodu se dá vše zase do pořádku. Moje dcera onemocněla cukrovkou 1. Typu nedávno, je jí 8 let a má to do konce života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
19.11.20 19:26

@Luminance ale tak to je dle mého normální racionální stravování… Jistě, že pokud žena ji tafli čokolády denně, zaji to mekacem a zapijte kolou, tak bude mít vyšší glykemii a je třeba dieta… Ale to i u netehotnych…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68995
19.11.20 19:29

@Nick0000 no a protože se tělo chová jinak, jsou pro to jiné chování stanovené jiné hodnoty :nevim:
Teď nevím, jestli jsem měla na doktory štěstí nebo smůlu, když mi místo varování před nesmyslnýma hodnotama normálně vysvětlili, proč k tomu snížení došlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
19.11.20 19:33

@ugluk jak říkám, nás to takto učili i ve škole. Zbytečně mnoho žen pak spadá pod rizikove a tak je s nimi zachazeno. Spíše by měly být edukovany o nějakém vhodném stravování, zdravém životním stylu atd a ne hned vyhrožovat riziky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68995
19.11.20 19:46

@Nick0000 no ano, souhlas, ženy by se měly stravovat vhodně, a to nejen v těhotenství a nejen ženy. Realita je taková, že se tak rozhodně vždy neděje, takže mi přijde na místě je informovat, že jsou rizikové a pokud své stravování nezmění, může jim hrozit to a to. Zda to dodržovat budou či nikoliv, už je na nich, ale přijde mi trochu úsměvné počítat s tím, že když se každé těhotné na začátku dostane poučení o tom, jak zdravě vyváženě jíst, pít a hýbat se, že to bude mít nějaký výrazný efekt. Kdo o to stojí, v dnešní době se není nejmenší problém tím řídit, kdo ne, díky za to, že se mezi nimi ty rizikové vytipují.
Pardon, končím konverzaci, dvě děti potřebují jít spát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4612
19.11.20 19:52

@Nick0000 tak ja se zdrave stravuju uz nekolik let a denne mam nejakou pohybovou aktivitu.. a joo, i tak mam cukrovku.. takze ono to opravdu neni pouze o zdravem zivotnim stylu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2598
19.11.20 19:54

@Nick0000
Tak naštěstí ty pravidla neurcujes ty, ale česká diabetologicka společnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí