Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@ep14035 píše:
@mattule jak máte starou doktorku???to je snad rozhpdnutí na rodičích- mamince co dá a nedá svému dítěti a né hned kvuli tomu prudit
Jsem chtěla napsat jestli je jí 25 nebo 100
![]()
@MarieOVMUC hele, já nejsem vyloženě proti použití papírovek, jestli je chce někdo používat, at je používá, neodsuzuju, myslim si, že je to každýho věc a je dobře, že je možnost volby
@mattule Haha, tak tvoje dr. je ještě vtipnější, než ta naše. Malého = 19m částečně látkuju, na noc má jednorázovky (min 3×přebaluju, ale po látce se paradoxně v noci oprudil), ve dne má plenky Anavy. Na břicho se otočil ve 4 měsících, z břicha na záda v 5m, sám se postavil v 7,5 m, v 8m lezl, v 8,5m se sám posadil (předtím jsem neposazovala) a chodí od 13 měsíců, takže jeho motorický vývoj je myslím i v látkové pleně naprosto normální
Jediné, co mu nejde je učit se na nočník, vůbec mu mokrá látka nevadí, ale jednorázovku hned hlásí, že chce přebalit jak se nacucne (probudí se a neusne do přebalení). A příkrmy jsem vařila i když naše dr. také „doporučovala“ jenom kupované skleničky.
![]()
@mattule ne, nezažila jsem. Všichni doktoři, se kterýma jsme se zatím setkali, tak se k látkovkám postavili velice příznivě, naopak, pochválili mě, pochválili syna, že „to je ten chlapeček, co má ty hezký plenky“, ortoped to vyloženě kvitoval s nadšením a rhb ani neuroložka nenamítaly vůbec nic, jen se jim taky obdivovaly, že „za nich“ takový moderní pěkný pleny nebyly. Vůbec bych si z toho nedělala hlavu ![]()
edit: ad motorický vývoj. Syn sice měl diagnostikovanou středně těžkou CKP (upravilo se vojtovkou, chodí od 19m a neurologicky je již naprosto v pořádku), ale látkovkami to určitě nebylo. Od 6m do 12m jsem je nedávala (prostě mi to nedalo, i když mi všichni tvrdili, že je to blbost a za CKP možná může leccos, ale látka to není), ale bylo to úplně stejný, zkrátka zlepšoval se, to ano, ale až díky cvičení, vůbec s tím druh plen neměl co společného.
Příspěvek upraven 20.04.13 v 22:37
@mattule píše:
@MarieOVMUC hele, já nejsem vyloženě proti použití papírovek, jestli je chce někdo používat, at je používá, neodsuzuju, myslim si, že je to každýho věc a je dobře, že je možnost volby
Já nepsala nic proti ani jednomu způsobu. Ani jsem nepsala, co používám. Prostě každé dítě je jiné a sama musíš vypozorovat, co ho omezuje a co mu nevadí. Toť jádro mého předchozího příspěvků.
Já si z toho nic nedělám, jen sem taky spíščekala tu pochvalu… doktorka je sice starší, ale jinak fajn, snaží seject hodně přes bylinky a až pak teprve léky, což se mi zamlouvá. právě proto mě od ní tahle reakce překvapila. že sem se s ti msetkala u pár známejch, beru, je to moje věc, když se mi chce „zbytečně prát“,ale stará doktorka sem naopak čekala, že se mnou bude souhlasit
No tak to je sekec, já teda jedu na jednorázovkách, ale každýmu co vyhovuje, ale docela mě šokoval přístup tvé doktorky, i co se týče vaření… ![]()
@MarieOVMUC píše:
Já nepsala nic proti ani jednomu způsobu. Ani jsem nepsala, co používám. Prostě každé dítě je jiné a sama musíš vypozorovat, co ho omezuje a co mu nevadí. Toť jádro mého předchozího příspěvků.
však já to pochopila úplně stejně ![]()
@mattule používám toho víc, ale k dr. něco víc repre
tuším měl zrovna PopIN bambusovou, už je to nějaký pátek, ale ten lékař znal i konopí no vážně mi vyrazil dech. U prvního si pamatuju že každému radil čtvercovky, tak buď toho od té doby poznal víc maminek co látkují nebo že by nové vnoučátko
![]()
@gala-dali píše:
No tak to je sekec, já teda jedu na jednorázovkách, ale každýmu co vyhovuje, ale docela mě šokoval přístup tvé doktorky, i co se týče vaření…
já si spíš myslim, že je zvyklá, že jsou matky líný vařit, a že kupujou skleničky, že to tak nák bere. amozřejmě pak řekla, že domác strava je lepší, ale stále si myslim, že naše dtě neni první u ní v ordinaci, který používá látkovky
Setkala jsem se s tím. Naše doktorka nadšená.
Zastupující doktorka naprosto zděšená, že se to ještě používá, že je to nehygienické, děti smrdí, nebude chodit, bude mít špatné kyčle (jedině jednorázovku a abdukční kalhotky, i když měl kyčle ukázkové), bude věčně opruzený… No a nic z toho se nestalo.
Obě doktorky jsou stejný ročník…
Doktorka je asi nějak mimo. Ale jinak chápu, jak to může fungovat - moje dcera látkovky nesnesla tak od 4 měsíců, prostě ječela a byla v nich nespokojená, jí to vadilo, že má větší zadeček (měly jsme AIO a kapsovky, nic obřího). Ale pokud je dítě spokojený, tak bych to vůbec neřešila… leda možná zvážila jinýho dětskýho doktora ![]()
Já teda taky nelátkuju, na to jsem příliš líná. Zvlášť u starší doktorky bych takovou reakci nečekala. Ona snad vyrůstala v jednorázovkách? Nestresuj se tím a dělej jak myslíš. ![]()
@karolina_a_betuska Jak jsi zjistila, že jí to vadí? Já jsem teď malému (2 měsíce) vrazila látkovku, protože už mě ty jednorázové hnusky fakt přestávají bavit a to byl řev a řev a řev než jsem mu ji sundala a dala zase hnusku
Tak moc nevím, co s tím ![]()