Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou
Mgr. Pavla Hájková
Tak to je dobře, ono je toho několik stupňů. S těmi malými se nic nedělá, jen sleduje, jestli se to nezhoršuje a kdyby jo, tak pak už se to musí řešit. Že moč odtéká neznamená, že překážka není, ona na to malé městnání stačí jen malá zůženinka, což na sonu vidět není. Kdyby to tam bylo ucpaný úplně, tak by jste rozhodně nevydrželi ani den.
Urologové asi budou chtít vědět kde je problém, takže asi nějaký to vyšetření proběhne s tím, že se to zatím řešit nebude a budete chodit na ultrazvuky. Že má čistou moč bez nálezu je velmi pozitivní, ale každé městnání zvyšuje riziko zánětu ledviny. Takže určitě vám doporučí dávat pozor na prochladnutí a pitný režim a pak podle toho, jaká je příčina.
A fakt se neděs, já to mám taky od dětství a na žádné operaci jsem nebyla. Sice mi už hrozili, když se mi to před pěti lety trochu zhoršilo, ale já to tak dlouho odkládala, až se to samo zase upravilo (teda aspoň už potíže nemám)…
PUDLO---ja NEPANIKAŘÍM,to bys už mohla vědět:-)
AD AUTORKA:
To je dobre,ze je moc cista,to je dobra znamka,jak uz s e tady psalo!
Holky děkuji moc za odpovědi,vůbec jsem nic takového nečekala jsem hrozná hysterka,ze všeho mám strach.Martasajo můžu se zeptat jaké jsi měla problémy a jaká vyšetření ti dělali a od kolika to máš let?
No já to mám asi od narození, jen se to nevědělo, nebyly žádný potíže. Pak až kolem puberty mě začalo občas pobolívat v jednom boku (taková tlaková bolest), pak to bylo častější a častější, nejvíc třeba když jsem něco vypila, myslím alkohol, když se prostě zvedl průtok ledvinami, a to jsem teda i víc močila. No a jednou jsem si dala kafe s rumem a celou noc nespala, a byla i zimnice a pořád musela čurat. Vždycky to rychle přišlo a rychle odešlo. Tak jsem šupajdila k doktorům a na UZV zjistili, že mi městná ledvina, I.stupeň. Pak mi udělali moč, ta byla čistá a IVU. Tam zjistili, že mám špatný odstup pravého močovodu z ledviny a že se občas jakoby zalamuje. Měla jsem jít ještě na scintigrafii, kde se vyšetřuje funkčnost ledvin, ale tam už jsem nebyla. Ono se to pak zase uklidnilo, tak proč, že?
Vím, že mi říkali, co jsem už psala, kontroly a neprochladnout. Ozývat se to začalo asi až před pěti lety, moč byla pořád čistá a na UZV zhoršení… No dobrovolně k doktorům nepudu, to ne. A ono se to zase nějak samo urovnalo. Ale tohle je moje blbost, že se bojím doktorů a nesnáším čekárny, vím, že riskuju, že to ta ledvina jednou vydržet nemusí. Taky jsem se bála v těhotenství, aby se to nezhoršilo, ale dobrý…
Takže se neboj, takový věci člověk nikdy nečeká, ale nejde o nic neřešitelnýho. Jestli je tam opravdu městnání, mělo by se zjistit proč, aby se dalo odhadnout, jestli se to nebude zhoršovat, anebo naopak zlepšovat. To fakt může být jen nějaká blbost, co oni spraví během chvilky a malá bude mít pak klid. Psalas, že chodíte na nefrologii, proč?
Na nefrologii me poslala dětská dr. s tím častým čůráním.Jinak by se to asi ani nezjistilo.Já mám největší strach z té urologie,měla jsem taky problémy s močákem pořád záněty od 18 let,tak mě taky poslali a jednou mě protahoval moč.trubici a od té doby jserm tam nebyla,protože mě to stačilo,a zátím dobrý od porodu mám zatím klid.A brala jsi někdy nějaký léky na tu ledvinu?
Martasajo ještě se dívám že jsi z Brna taky tam máme jet ty jsi chodila taky dětskou urologii nebo už pro dospělé?
Nebrala jsem nic, ledvina fungovala dobře, nikdy žádný nález v moči. Jediný co, že když jsem jednou měla cystitidu, tak ač nejsem moc zastáncem ATB, to jsem se pro jistotu kryla. On pak fakt zánět ledviny v městnavém terénu je hodně nepříjemná věc. Je to čistě technický problém, tady žádný prášky nepomůžou.
Ono je rozhodující jednak stupeň městnání, velikost vlastní tkáně ledviny (tzv.funkčního parenchymu), který tím, jak se pánvička a kalichy rozšiřují se naopak ztenčuje a pak funkčnost té ledviny a ta se zjišťuje scintigrafií. Pokud je dobrá funkce a dost parenchymu, stačí to jen sledovat.
Vidíš, Ty jsi vlastně měla něco podobného, akorát níž. Taky nejspíš stenoza (zužení)močové trubice, tím se zhoršil odtok moči z měchýře a byly záněty…no a když byly problémy, museli to řešit…a máš klid.
Oni dneska děti na všechno uspávají anebo přitlumí, rozhodně by z toho neměla mít doživotní trauma…ale chápu, že jsi vyděšená. Ale je to potřeba, tak se musí. Ani jedno z těch vyšetření (IVU, i scintigrafie)vůbec nebolí. Jde tam jen o rentgenování a potřebu, aby bylo dítě chvíli v klidu…
Tak uvidíš, co Ti urologové řeknou, ale s nějakým dovyšetřením bych fakt počítala…
Já jsem v Brně teprve posledních 6 let, takže to jsem řešila ještě jinde…
Ještě když tě tak otravuju tak to první vyšetření je tou kontrastní látkou?A to druhé se dělá jak?
A ještě prosím jak asi dlouho to vyšetření trvá naše malá má hrůzu z doktorů i na ultrazvuku vyváděla tak si to neumím představit.Nezlob se že tě tak otravuju.
Jinak hrozně moc děkuji za uklidnění jsem fakt hrozná hrozně se všeho bojím představuji si hned to nejhorší.
IVU trvá tak půl hodiny až hodinu. Dělá se několik snímků, aby se zjistilo, jak ta kontrastní látka postupuje ledvinou a dále močovodem do měchýře…Mezitím se musí ležet na tom stole a nehýbat se. Chodí se na lačno a je tam premedikace antihistaminikem (já dostala Dithiaden) a děti se z toho důvodu trošku přispí, aby vydržely a taky si pak nic nepamatujou…
scintigrafie je vstříknutí radioizotopové látky zase do žíly a s odstupem zase opakované RTG. Postup je hodně podobný, ale tady se narozdíl od IVU sledují i prokrvení ledvin a přímo to, jak ledviny filtrují a postupně vylučují látku z těla…tedy jejich funkci a ne jen stav dutého systému (kalichy, pánvičky, močovod, měchýř) Jak přesně to trvá nevím, ale taky bych počítala s tou půlhodinkou až hodinkou…
Hmm, to asi každej vidí hned černě… ale uvidíš, že tak strašný to nebude… spíš na Tvou psychiku…
hele, už si to moc nepředstavuj a počkej, co řekne urolog. Třeba to vážně máte tak maličký, že řekne, že zatím to nechá tak a počká jen kdyby se to mělo zhoršovat…
ono se na to stejně budete objednávat, tak budeš mít když tak dost času se na to psychicky připravit ![]()
@Martasaja Můžu se zeptat? Čeká nás vyšetření IVU u syna 18mesicu. Jak to probíhá prosím? Už jsem pochopila že musí ležet na stole, ale.. opravdu musí? Mám hrozně hyperaktivní dítě, on nevydrží ležet ani minutu na tož minut hned několik..
děkuji za odpověď.