Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Terezxx dle me je nejlepší koupit veeelikou sadu kostek a podložku a využít fantazii
Ty sady jsou krasne (samozřejmě máme dom) ale postavis jednou a pak je z toho stejne pelemele Dle me žádné dítko nevydrží mit neco postaveného déle než den.
A nezapomeňte koupit i postavičky atd
Na mimibazaru se prodávají i samostatne
Hezké vanoce
Tak my jsme začali prvnímu dítěti kupovat asi ve dvou letech, mladší umí postavit komín už od necelého roku, takže věk je podle mě naprosto ok.
Z vlastní zkušenosti vím, že nejlepší je sehnat od někoho nějaký pytel všeho možného a pak dokupovat dle zájmu dětí. Dokud jsme totiž měli jen dvě, tři velké sady, nešlo z toho skoro nic postavit. Postupem času jsme dokupovali, Vánoce, narozky, babičky atd. a teď máme myslím asi 6 nebo 7 různých sad a konečně se z toho dá stavět tak, že to baví obě děti (4 a 1,5)
Jo a malý dodatek, kdybyste to nevěděli, na duplo pasuje i klasické lego, takže my teď se synem stavíme fakt zajímavé věci ![]()
@unuděná píše:
Jo a malý dodatek, kdybyste to nevěděli, na duplo pasuje i klasické lego, takže my teď se synem stavíme fakt zajímavé věci
Jo jo
![]()
@unuděná Díky, to jsem nevěděla. Já mu chci právě k Vánocům koupit to Hubelino, co už holky zmiňovaly. Ale teď si hrál v obchodě s vystaveným klasickým legem a manžel už vymýšlel, jak mu radši koupí normální malé lego.
Tak jsem ráda, že to do budoucna bude sedět. ![]()
@Šmušmu píše:
@unuděná Díky, to jsem nevěděla. Já mu chci právě k Vánocům koupit to Hubelino, co už holky zmiňovaly. Ale teď si hrál v obchodě s vystaveným klasickým legem a manžel už vymýšlel, jak mu radši koupí normální malé lego.Tak jsem ráda, že to do budoucna bude sedět.
My taky přemýšlíme nad Hubelinem, starší by to postavil, mladší může pouštět kuličku. Ideální sourozenecká spolupráce ![]()
@unuděná No malý si právě minulý týden postavil kuličkovou dráhu s dětma na pískovišti a moc se smál, jak ta kulička frčela dolů. Takže pro mě jasná volba. ![]()
Ahoj, přidám se k těm co doporučují Lego Duplo co nejdříve (k prvním narozeninám). Je to drahá
hračka, která se musí postupně dokupovat. Takže když se využije každá příležitost a každý ochotný příbuzný, tak se doma kolem třetího roku dítěte sejde super sestava stavebnice, která ho bude moc a moc bavit ještě dlouho.
A pokud se doma setkáš s unikátem, kterého to nebude bavit (stejně jako mého syna až do 4,5 let), tak to v pohodě prodáš s minimem ztráty. Dcera do roku vytahuje figurky a hlavně zvířátka. Syn vzal stavebnice na milost až když jsem koupila figurku T-rexe.
U nás lego duplo má též velkou oblibu (4 roky a 2,5 let). Dcera si s tím hraje teda méně - musím u ní být a hrát si s ní - pak zapojí i fantazii a z kostek se staví leccos, co jí napadne, syn si s ním hraje hodně často a i sám (máme mašinku, traktoristu, autobus, farmu). Letos už je pro ně koupené letadlo a pro dceru aby jí to víc bavilo domeček pro panenky…takže se těším. Ráda tyhle věci kupuju, protože i z praktického hlediska je to fajn koupě - musím říct, že syn má tendenci dost věcí zničit, neúmyslně, ale je to ničitel a tohle krom toho, že pořád hledáme kostičky se nerozbila jediná kostička…super pro mě! Tak jen do toho, užije se to, věřte mi ![]()
@Terezxx Dcerka dostala první velký balík kostek a první vláček na vánoce, když měla 10 měsíců. Hned se naučila pouštět ten vláček, v roce už stavěla první kostky na sebe, pochopila to dost brzo. Stavěli jsme doma věže, hrady, co se dalo. Dokoupili jsme postupně další vláček a koleje, pak nějaké další kostky, auta, u babičky má domeček pro holčičky.
Už máme doma i normální Lego, občas si hraje s normálním, občas ještě vytáhneme vlaky. Takže za mě vláčkama nic nezkazíš. Koupila jsem 10507 Můj první vláček a pak postupně dokoupila na bazaru spousty kolejí.
Duplo je bezva v tom, že ho pak i dobře prodáš, neztrácí to svojí cenu.
@Silwinka87 No moje dítě to třeba absolutně minulo. Bavily ji vláčky a zvířátka ze ZOO, ale jinak stavět vždycky musel tatínek
Čili vedle se DÁ šlápnout.
Osmnáctimesíční to myslím neocení, ale třeba mašinky časem taky užije.
@Slečna Ferka píše:
@Silwinka87 No moje dítě to třeba absolutně minulo. Bavily ji vláčky a zvířátka ze ZOO, ale jinak stavět vždycky musel tatínekČili vedle se DÁ šlápnout.Osmnáctimesíční to myslím neocení, ale třeba mašinky časem taky užije.
Tak ze začátku to u nás vypadalo tak, že my skládali a děcka rozkládaly, bořily.
Skládat začaly děcka tak ve dvou letech..
@Silwinka87 Dceři je pět a furt ještě je ve fázi kibicování, jak druhý staví
Ale já to teda chápu, mě taky nikdy nebavilo stavět „jen tak“, stavěla jsem podle návodu, ale na to je ona i v těch pěti ještě malá… postaví něco, pokud s ní sedím a hlídám ji, aby opravdu dala tu kostičku tam, jak je namalované, správně otočenou atd.
Holky nevite zda musim pro 16 mesicni kupovat i podlozku duplo, pokud jsem koupila duplo moje prvni kostky (sada 80 kostek na skladani) , nebo to je az pro starsi deti ta podlozka? Diky