Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
ahojky nemáte někdo nějaký lehký recept na dort chtělabych upéct švagrové ale s dorty nemám moc zkušeností tak mě napadlo že se vás zeptám díky moc
Co takhle dort za studena s tvarohem a ovocem, nebo pařížský? Oba rychlé, snadné a levné ![]()
já bych se spíš chtěla pustit do něčeho pečeného ona mi totiž taky upekla dort k 18 a tak mi to přijde dobré
Tak ten pařížský je pečený
jinak může být i nějaký lehký piškotový s tvarohem, želatinou, jahodama… ![]()
aha a máš na něho recept prosím pokud by ti nevadilo mi ho sem hodit tak bych byla ráda
Ingredience
těsto: 440 ml polohrubé mouky, 220 ml moučkového cukru, 110 ml oleje, 220 ml mléka, 2 - 3 lžíce kakaového prášku, 1 prášek do pečiva, 3 vejce
krém: 400 - 500 ml smetany ke šlehání (čím víc procent tuku, tím lépe), 2 tyčinky ledové kaštany (po 50 g)
na posypání: 1 kokosová tyčinka Margot (100 g), čokoládová poleva, nebo posypané kakaem…
Postup
Smetanu nalijeme do rendlíku, postavíme na plotnu a zahříváme. Do teplé rozlámeme kaštany a za stálého míchání chvíli povaříme. Musí se asi minutu vařit. Odstavíme, necháme vychladnout a dáme do ledničky do druhého dne - důležité, jinak nepůjde ušlehat dotuha!
V míse smícháme všechny sypké suroviny. Přidáme všechno ostatní a elektrickým šlehačem rozšleháme na hladké těsto. To nalijeme do dortové formy. Pečeme asi 20 minut při 180°C. Necháme vychladnout.
Z ledničky vyndáme smetanu svařenou s kaštany a elektrickým šlehačem (na nejvyšší obrátky) ušleháme hustý krém (trvá to asi pět minut). Tento krém rovnoměrně rozetřeme na vychladlý moučník a dáme závěrečnou vrstvu.
Ahoj já dělala tenhle a měl velký úspěch www.mimibazar.cz/recept.php?…
lucenka píše:
Ahoj já dělala tenhle a měl velký úspěch www.mimibazar.cz/recept.php?…
Téééda ten vypadá dobře…zítra ho zkusím ![]()
4 vejce + 200 cukru + 10 lžic horké vody + 150 g hladké mouky + 1 prášek pudinku + prdopeč
žádné dělení na bílky a žloudky není nutné ale i tak rozděluju a dám méně prdopeče
vymazaná forma a 180 C v elektrické troubě
recept od švagrové, která peče na zakázku a nikdy nikdo nereklamoval
i mě se povedl hned naporpvé a to jsem packal
krém dle chuti
Já dělala piškotovej, promáznutej marmeládou, navrch a okolo tvarohovej krém, ovoce, želatina. Můj první dort a celkem to je jednoduchý. Korpus parádní, vláčnej, vydrží (lze použít i na plech a třeba něco ala míša řezy atd.):
Suroviny:
200 g polohrubé mouky
200 g cukru moučky
10 lžic oleje
4 vejce
10 lžic vlažné vody
1/2 prášku do pečiva
Postup Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a upečeme při 170 - 180°C.
Tipy
Před vložením formy do trouby strčit do dvířek např. vařečku, aby tam zůstala malá mezera – na 2-3 minuty. Pak teprve troubu zavřít. Korpus vyběhne pomaleji a pak „nepadá“.
Teplota pečení by neměla být moc vysoká, cca 150-160 stupňů.
Po vytažení z trouby otočit formu dnem nahoru, tím se tam udrží déle teplo. A po pomalém chladnutí se korpus nesrazí. Otáčet se nemusí, stačí přikrýt a nechat pomalu chladnout.