Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý odpoledne. prosím o radu zkušenych. Začala jsem jezdit na koni do jizdarny a ted jsem si nasla soukromeho konika, ktery je, ale hrozně lekavy..bojí se vseho..dnes jen toho, ze mi podavala helnu ze zeme. Nevim jak to mam zvladnout, kdyz jsem skoro temer zacatecnik, ale je to pro me prijemnejsi..ale jinak je moc hodny.. dekuju za odpovedi.
Začátečník na lekavého koně nepatří. Nadělá víc škody, než užitku. Nehledě na to, že i tebe může dost vážně zranit. Nejprve se nauč pořádně jezdit, nauč se s końmi pracovat a potom se věnuj koním, co mají problém.
No jo to bych taky chtěla a snažím se, ale ono je docela jizdarna dráha..a když teď tam chodit nebudu tak nebude čekat až se naučím..Achjo ![]()
@berry4 máš pravdu, @kudrnka89 najdi si jiného pohodového hodného koně ale hlavně hlavně kvalitního trenéra! S lekavým koněm má plné ruce práce i zkušený jezdec.
Způsob, jak omezit lekavost je dát koni blinkers. Ale těžkou soudit, netuším, čeho všeho a v jakých situacích se kůň leká.
@Anonymní píše:
No jo to bych taky chtěla a snažím se, ale ono je docela jizdarna dráha..a když teď tam chodit nebudu tak nebude čekat až se naučím..Achjo
Ty jsi asi mladý elátko, co se rozhodlo jezdit a ted´ naráží na cenu… Ony jsou ale i jízdárny, kde tě za práci a pravidelnou docházku jezdit naučí. A k tomu vše okolo koní. Jen to chce investovat svůj čas, energii a být trpělivá. Tohle je na roky, jezdit, ani zacházet s ko´mi se nenaučíš za měsíc.
Takto si koleduješ o vážný úraz, dopředu je mi líto koně. Už tak je traumatizovaný, ty mu ještě přitížíš.
@berry4 No telatko bohužel nejsem. Ano jsou jízdárny, kde můžeš makat a dají ti hodinu, ale za prvé bohužel nechtějí začátečníkům..a za druhé je to časově náročné a bohužel si nemohu dovolit tam být celý dny. Tak moc alternativ. ![]()
@kudrnka89 Taky jsem jeden čas jezdila ne lekavým koni. A nedoporučuju. Sama potom budete nervózní a tak se učit jezdit nedá. Určitě by bylo fajn, kdyby byla možnost jezdit na koni učiteli. I Vy budete mít lepší pocit, budete více uvolněná a půjde vše snadněji.
@Anonymní píše:
@berry4 No telatko bohužel nejsem. Ano jsou jízdárny, kde můžeš makat a dají ti hodinu, ale za prvé bohužel nechtějí začátečníkům..a za druhé je to časově náročné a bohužel si nemohu dovolit tam být celý dny. Tak moc alternativ.
a východiskem je lekavý kůnˇ
Heled´ dívám se na to očima člověka, co měl takové koně pod sebou, ví, co je to občas za nervy takového koně udržet, viděl jiné, kterým se splašil a vezl je do do nemocnice. Na koně, co není jiný, než vyrovnaný a klidný bych začátečníka neposadlila. Následky mohou být fatální.
A jestli se leká, plaší, tak se jezdit správně určitě nenaučíš, ba naopak se naučíš všechno, co být nemá. A sama budeš nervní nevyrovnaný jezdec.
@Anonymní píše:
@berry4 No telatko bohužel nejsem. Ano jsou jízdárny, kde můžeš makat a dají ti hodinu, ale za prvé bohužel nechtějí začátečníkům..a za druhé je to časově náročné a bohužel si nemohu dovolit tam být celý dny. Tak moc alternativ.
no teda promiň, já souhlasím s @berry4 začátečník na lekavého koně nepatří, jedna věc je, že na jaře víceméně jsou koně celkově veselí hlavně když se vyjede ven, většinou přes celou zimu díky terénu chodí pouze na jízdárnu, ale to tvůj případ nebude pokud to dobře chápu. Ty jako chodíš někam na jízdárnu kde tě nechají jezdit zadarmo, nebo ho máš možnost koupit?? To jsem nějak nepochopila, v obou případech pryč od toho, akorát si přivodíš trauma z ježdění a úraz
@kudrnka89 píše:
Dobrý odpoledne. prosím o radu zkušenych. Začala jsem jezdit na koni do jizdarny a ted jsem si nasla soukromeho konika, ktery je, ale hrozně lekavy..bojí se vseho..dnes jen toho, ze mi podavala helnu ze zeme. Nevim jak to mam zvladnout, kdyz jsem skoro temer zacatecnik, ale je to pro me prijemnejsi..ale jinak je moc hodny.. dekuju za odpovedi.
Souhlasím s ostatníma, na lekavého koně začátečník nepatří. Také jsem viděla pár úrazů, nějaký úraz mám i sama za sebou a jediné, kam vede ježdění na lekavém koni je, že přestaneš jezdit úplně! Párkrát spadneš, důvěra už nebude a ty se budeš bát znovu nasednout, protože budeš vědět, že támhle v tom koutě se zase lekne a ty možná poletíš. Je to jen na tobě co od ježdění očekáváš, ale toto je stres pro všechny. Nevím, co očekáváš, že ti napíšeme
.
Co znamená, že je lekavý? Cukne sebou nebo se splaší a začne vyhazovat? Podání helmy se mi lekli i jinak klidní koně. Důležité je, jestli má dost pohybu ve výběhu i pod sedlem a je správně krmený. Kůň, který pravidelně nepracuje, je lekavější.
Prošla jsem mnoha oddíly a každý kůň měl nějaké mouchy, chápu tě.
Tak jinak, pokud opravdu hledás radu jak dal s timto konem, bude té to stát spoustu práce, vzdelavani a zadne ježdění. Zacala bych od nuly, žádné jezdeni, chodila bych s konem do rusneho prostredi, pracovala že zeme, zkus si zjostit něco o přirozeně komunikaci a praci že zemw. Našla bych si kvalitni kurzy a dojela tam, klidne bez koně. Da se donluvit, že trenér prijede k tobě, neni to tak drahe. Zvládla jsem to i já a to jsem na tom fonancne byla dost bidne. Takže jestli do toho chces jit, tak ano, ale je to dtina. Jezdit e treba nenaucis, ale mas možnost se naucit věci daleko důležitější a to je komunikace s konem.
Ne já koupit toho koně nemůžu. Přes net jsem se seznámila se slečnou co toho koně ma. A já ze jí budu pomáhat a tím i jezdit. V boxu je moc hodný i na lonzce..jenže, když třeba přijede auto tak se lekne ne ze by vyskakovat jen uskoci. Semnou dneska zatancoval poprvé jinak je pod sedlem hodný, ale nikdy nevím čeho se zrovna lekne. Je to plasan ale zakerny není. Je mu 5let tak i je mlady. Myslím, ze právě bude i problém vtom, ze nemá tolik pohybu. A slečna ho za vše uplacy. Jedna paní co tam ma koně tak, říká ze je rozmazleny, ze to chce pevnou ruku.
Všichni koně jsou lekaví. Ale mladý kůň a nedostatek pohybu nezní moc dobře. Chodí do výběhu? Jezdí na něm někdo denně?