Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky,
chtěla bych se zeptat na zkušenosti moje mala 3 měsíce na všechno šaha spíše levou ručkou ikdyž ji hračky nabizim i do prave tu levou ma aktivnější to stejne nožky levou zveda výš a tu pravou dotahuje.
myslite, že to může byt už tak brzo znamka toho, že bude levak?
Ještě bych se chtěla zeptat jak ma vypadat spravne paseni koniku ve 3m? mala je nekdy opřena o předlokti, ale nekdy natahne ručky a je opřena o dlane.
Dekuji moc za zkušenosi
Mám doma knížku, ve které je napsáno, že kolem 39.týdne věku se už dá poznat, jestli dítě bude levák nebo pravák, ale zároveň píší, že je spousta dětí, u kterých se to ještě nepozná. Moje dcera používá obě ruce a můj pětiletý synovec taky.
Myslím, že ne. Děti v tomto věku často preferují jednu stranu. Ale není to dáno dominancí hemisfér. Ale spíš se to odvíjí od polohy v děloze. Jedna strana je jakoby napřed, rychleji se rozvíjí.
@Lama Lama s tím bych souhlasila, malý byl v bříšku natlačenej vlevo a zatím preferuje levou stranu, i když pomalilinku se to začíná vyrovnávat, myslím, že by to poznal nějaký odborník, ale sama asi ne
U nás má tedy po kom být levák, tak uvidíme ![]()
Taky bych řekla, že ve věku 3m se nedá říct vůbec nic…lateralita se u dětí ustaluje až kolem 3. roku věku.
Ja jsem taky nekde cetla, ze se to da poznat az tak kolem tri let.
U trimesicniho si myslim, ze jeste urcite ne.
Cauky, nas malej taky neco dela levou a neco pravou, je nam 16 mesicu..A taky nevim co bude, ja a muj muz jsme oba pravaci, a vubec vsichni v rodine jak v moji tak u muze v rodine jsou pravaci, jen teda vyjimka muj strejda je levak ..Ale nas malej taky nekdy neco dela vice s levou rukou, a nebo i nekdy vykroci levou nohou..Ale zavery nedelam, necham to na nem, ono je jedno zda bude levak nebo pravak, na tom nezalezi, jsou dulezitejsi veci.
![]()