Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky děvčata, chtěla jsem se zeptat vás,kterým takto staří drobečci ještě nelezou, řeší to vaši lékaři? Naše to neřeší s tím,že když nechce lézt doma, nebude ani na rehabilitaci spolupracovat. Rehabil.sestra mi po konzultaci sdělila, že v tomhle věku už mi má prošmejdit celý byt, ale rehabilitovat s ním nebude,když to nechce naše doktorka,že by to pak bylo jako proti ní. No na palici.
Je tu jediná spec.sestra,která cvičí s dětma. Tak mi alespoň na doma ukázala cviky,tak uvidím. Ale je mi děsně. A jestli jste tu nějaké mamky s podobně nelezoucíma tvvorečkama, co stím děláte?věrka ![]()
ahoj Věrko:)
Vítek je cca o měsíc mladší, sice se už plazí, ale před týdnem naši dr. zajímalo především to, zda se otáčí na břicho a zpět a přitahuje se do sedu…Jak to tak čtu, tak přístup lékařů je všude jiný. Nicméně myslím, že ta rehab.sestra trochu přehání, spousta dětí v tomto věku ještě se enplazí, natož leze. Myslím si, že můžeš být v klidu, Tvůj prcek je asi pohodář a nikam nespěchá:)
K.
No jo,jenže on se ani neplazí človíčku,jenom max.rotuje po ručičkách dokolečka na dece. Nikam se nedoplazí,ani nedoleze.Přetáčet se umí,to jo,ale taky nesuduje,sedí fakt pěkně,ale sám se taky nepo:,–(í. No děs ![]()
Ahojky tak dlé mé pediatričky by mělo každé dítě lézt, je to zkrátka správný vývoj dítěte, který má několik fází a fáze lezení je u dítěte důležitá k posílení svalů, které v budoucnu drží páteř atd. Dětičky které tuto fázi přeskočí samozřejmě budou chodit, ale mohou mít problémy v budoucnu s páteří, bolestí zad atd. V tomhle věku co máš ty chlapečka už je asi trošku na rehabilitaci pozdě, ale i tak bych to zkusila a možná bych se i poohlídla po jiné pediatričce,jestli je to tam kde bydlíš reálné. Já se svým chlapečkem taky na rehabilitaci chodila a tam právě vím o tom, že dítě lézt má, a když jsem tam namítla, že mojí kamarádky holčička nelezla a její pediatr jí řekl, že to nevadí, tak mi zdělila, že se ten její pediatr dál nevzdělává a jede si bohužel podle starých norem, ale věda je už prý dál. Takže já bych se o ty rehabilitace zajímala. Lenka a Péťa(22 m)
Ahoj, klid. Názory na motorický vývoj dětí se různí. Naše malá nepásla koníky ve 3m, tak jsme šupajdili na neurologii, otočila se pak sama hladce ve 4m. Její malá sestřenička bydlí o pár set km dál, na Moravě, bude jí 8m a ještě se sama neotočí!!! A jejich doktorka to neřeší… Takže asi tak. každé dítě je holt jiné. Pa, Ziza.
dítě by mělo lézt, ale myslím, že není až tak moc důležité, kdy se to stane. Naše malá furt nechtěla a potom najednou přišla na ten pohyb a začala se plazit. Byla to otázka pěti minut. Nemyslím, že je nějakej velkej problém, že dítě v 8,5 měsících neleze. Každé dítě má svůj rytmus a některé prostě leze později. Tak jako některé chodí v 10 měsících a jiné až v roce a půl, tak je to i s tím lezením, případně plazením. Trochu mi vadí, že se dneska všechno porovnává s tabulkama a jak dítě není podle tabulek, tak je to špatně. My jsme byli s malou na neurologii ve třech měsících, protože špatně zvedala hlavičku. Paní dr. říkala, že má prostě jiný rytmus, měli jsme trošku posilovat a za týden pásla hříbátka a děsně se jí to líbilo. Taky není podle tabulek. Třeba zítra začne lézt .......... Ivča_K
Ahojky, můžu Tě uklidnit, naše malá začala lézt (a to ještě ke všemu po zadku) až v 11 měsících a je naprosto v pořádku, akorát hrozně líná. Doktorka je v pohodě a vysvětlovala mi, ať ji hlavně s nikým neporovnávám, že každé dítko je jiné a šikovné na něco jiného. Dnes je jí 15 měsíců a zatím chodí kolem nábytku, sama ještě ne (chodit by prý měla umět do konce 18. měsíce, takže má ještě čas, vždyť se ještě v životě nachodí!
). Nic si z toho nedělám, nikdy jsem ji k ničemu nenutila, abych ji neodrovnala psychicky. Samozřejmě jsem zkoušela různé cviky, ale ona si to stejně dělá podle svého
. Důležité je, že je zdravá.
Jediné, co je na tom nepříjemné, jsou otázky příbuzných typu: „Jak to, že ještě neleze?“, „Jak to, že leze po zadku a ne po kolínkách?“, „Jak to, že ještě nechodí?“, „Je normální?“ Ale to už jsem dávno hodila za hlavu.
Jinak si myslím, že právě dr., kteří hned posílají na rehabilitace, jedou podle starých norem - to tenkrát platily tabulky, co kdy přesně má mimi umět, teď už je to jiné.
Ahoj,
já si taky myslím, že je to v pohodě a opravdu má ještě čas. My také chodíme na neurologii (na rehabilitaci ne), protože naše malá nechtěla pást koníky. Neuroložka říkala, že se opravdu plazit nemusí a možná bude rovnou chodit (prý záleží také na tom, jak jsme se vyvíjely my jako děti). Její názor je, že se to s rehabilitacema u nás dost přehání a pak se dává za úspěch, když k tomu vlastně dojde vývojem dítě samo. Samozřejmě jsou případy, kdy je to potřeba.
Ta naše treperenda se zatím taky plazit nehodlá a sedět už teprve ne, ale nechávám tomu volný průběh.
tak neboj, u vás bude taky za chvíli prošmejděno
Meda
Tabulky a normy…ta dvě slova mne fakt děsí.
Jestli mimi ještě neleze, prostě nechce, netrap se tím, však jednou to nebudeš čekat a bude to. Náš malý se sice plazil, ale vůbec si nestoupal, natož nějaké chození podél nábytku. A pak ti jednou si takhle stoupl a v naprostém klidu přešel celou kuchyň, vzal si hračku, kterou jsem držela a zase odkráčel. Jen jsem koukala a doteď se tomu smějeme.
A opožděný nijak není, právě naopak, ale každému dítku se chce to či ono dělat prostě až se k tomu rozhodne.
Držím pěstičky a držte se
Ahoj, neboj, naša malá tiež ešte nelezie
Dr. nás zatiaľ len objednala na jednu návštevu u nej naviac - normálne je poradňa až za dva mesiace, ale my sa ideme za mesiac pochváliť, čo už umíme…
podľa toho, čo okolo seba počujem si tiež mysoím, že sa to s tými rehabilitáciami preháňa… ![]()
Ahoj,
taky bych se nebala. Opravdu je to otazka chvile. Mala teprve pred 14 dni zjistila, ze muze delat blbosti na kolinkach, najednou koukam a ona si sama sedla. Asi taky sama prekvapena
. no, a opravdu, behem 2 dnu, po pilnem trenovani, leze o 106. Taky jsem si rakala jak jsme pozadu, a ejhle je to tu. Chce to cas. misa
Ahoj Veverka, tiez si myslim, ze 8,5m dieta este nemusi lozit.
Hlavne ho nechavaj co najviac na brusku a nepo:,–(zuj ho!! Jasne, ze potom nema motivaciu, ked sa pohodlne hra v sede s hrackami! A nepostavuj ho tiez, nechaj vyvoj na nom. On sa rozlezie ked sa bude na tom brusku nudit ![]()
Este mate cas, mozno patri medzi deticky, co sa ucia veci narazovo, najprv dlho dlho nic a potom zrazu za tyzden zacnu lozit,
at si a stat.
Prajem pevne nervy a z vlastnej skusenosti ti vravim bud rada, za kludne dieta!! Ono nie je bohvie co, ked ti 7m dieta obchadza nabytok a este moc neuvazuje a nedava na seba pozor, ako to bolo u nas ![]()
Tak náš Matýsek v osmi měsících se akorát přetáčel ze zad na bříško (z bříška na záda jenom omylem) a péroval v kolínkách na čtyřech, ale to jsme mu na ty čtyři museli trochu pomoct. A pak najednou v osmi a půl měsících začal lézt, týden na to si stoupal u nábytku, v devíti měsících zkoušel první samostatné krůčky a v deseti nám běhal po baráku. Takže ještě v osmi měsících to vypadalo, že je opožděnej a už se mluvilo o nějaký rehabilitaci a potom to vzal hopem. Prostě u každýho dítěte je to jinak, každý má svůj čas a svoje tempo.
No to nevim, ktera rehabilitacni ti to tvrdila. Zdrave dite leze v 8 ci 9ti mesicich. Nektere trochu driv a nektere trochu pozdeji. Myslim tim lezeni po 4. Po dlanich a kolinkach. Jsem take rehabilitacni a dite pri Vojtovce teda rozhodne nespolupracuje. Spis naopak. Protipracuje. Aspon v tomhle veku a kdyz neni zvykle.