Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojda holky, sice těchto diskuzí je tady asi mraky, ale hledat to ani nemám moc náladu. Malému je dneska devět měsíců a ještě ani neleze a ani nesedí. Přetáčí se, pase, otáčí se na i na ručkách a občas skrčí i nohy, jako by chtěl lézt, ale nic víc. Nevím, jak ho mám pořádně motivovat, hračky furt dávám před něj, snažím se je měnit. Chodíme cvičit i plavat jsme chodili, ale malej byl furt marod, takže teď jsme přestali. Co se týče zubů nemá ještě ani jeden… Začínám mít z toho docela strach, aby s ním bylo vše v pořádku. Pediatrovi jsem to řekla a dotyčná doktorka mi řekla, že pokud se otáčí na ručkách, tak je to v pořádku, že každý má své tempo. Chodíme na neurologii, zítra jdeme znova a mám z toho docela hrůzu, co řeknou. tam. Co si o tom myslíte a máte s tím někdo zkušenosti. Malej je docela i vzteklounek a když není po jeho, tak to je také špatně.
![]()
@AndreaR1 proč ta neurologie? Mi se mladý rozlezl a rozseděl až 10 m, tesáky mu rostou teď a to má 18 m
když vidím stejně stará dítka s pusou plnou zubů, tak si říkám, že je fakt zaostalý
neřeš, fakt je každé dítko jiné, pokud umí ty věci, co píšeš, bude ok ![]()
@AndreaR1 Na tom, že v devíti měsících neleze ani nesedí a nemá ani jeden zub, není vůbec, ale vůbec nic divného. Ono mu nic neuteče, vše má svůj čas, vydrž ![]()
Naše malá začala lézt až v 11 měsících. Předtím jen „píďalkovala“. Chodit začala taky dlouho, ale vše dohnala…takže neměj strach… ![]()
Jestli chodíte na neurologii, tak buď v klidu, jste sledováni, kdyby něco, hned sena vás slétne dostatek odborníků
Syn v devíti měsících taky nelezl, ani nepivotoval, zuby si nepamatuju, ale taky s nima nespěchal ![]()
Dcera na tom byla v 9 mesicich uplne stejne jako Tvuj syn. Zacala lezt ze dne na den asi tyden po 9 mesicich, najednou ke mne neco prilezlo z obyvaku do kuchyne
.
(edit preklepu)
Příspěvek upraven 16.02.16 v 12:48
@AndreaR1 píše:
Ahojda holky, sice těchto diskuzí je tady asi mraky, ale hledat to ani nemám moc náladu. Malému je dneska devět měsíců a ještě ani neleze a ani nesedí. Přetáčí se, pase, otáčí se na i na ručkách a občas skrčí i nohy, jako by chtěl lézt, ale nic víc. Nevím, jak ho mám pořádně motivovat, hračky furt dávám před něj, snažím se je měnit. Chodíme cvičit i plavat jsme chodili, ale malej byl furt marod, takže teď jsme přestali. Co se týče zubů nemá ještě ani jeden… Začínám mít z toho docela strach, aby s ním bylo vše v pořádku. Pediatrovi jsem to řekla a dotyčná doktorka mi řekla, že pokud se otáčí na ručkách, tak je to v pořádku, že každý má své tempo. Chodíme na neurologii, zítra jdeme znova a mám z toho docela hrůzu, co řeknou. tam. Co si o tom myslíte a máte s tím někdo zkušenosti. Malej je docela i vzteklounek a když není po jeho, tak to je také špatně.![]()
Ahoj,
zuby malé lezly až po roce. Jinak byla pohybově vlemi zdatná, takže to určitě nesouvisí. My jsme měli opačný problém - hlava chtěla a tělo nestíhalo. Takže občas něco i vynechala a nebo provedení nebylo takové, jak mělo být. Ve 3 měsících se jí projevila mírná asymetrie, takže jsem hodně řešila celkovou manipulaci a motorický vývoj.
Co pomohlo mě: měla jsem knížku od Evy Kiedroňové - rozvíjej se děťátko, byla jsem i na jejím kurzu manipulace (to už je ale v 9 měsících doela pozdě) a pak jsem se objednala na individuální pozouzení motorického vývoje. Jednou kolem 4 měsíce a jednou právě kolem 9. Vše mi vysvětlili, případně uklidnili, abych zase vše nebrala doslova, že žádné dítě neprovádí vše 100 %, ale zároveň vypíchli to důležité, co je třeba hlídat, jakou dopomoc zvolit v našem konkrétním případě…
Nevím, jaké možností máš nebo odkud jsi, ale stačí pogooglovat na baby klub Kenny.
Všechny děti mají své tempo…no, my máme opačný problém, malý má 6 měsíců a 6 zubů, sedí, po čtyřech vyloženě lítá a stojí u nábytku…je na to moc malý a občas sebou pěkně práskne, když nezvládne nějaký pohyb.Co bych za to dala, kdyby chvíli poležel
Ale co, hlavně, že jsou zdraví lumpíci.
@mišule4 Tak tak, já měla děti spíš pomalejší a jsem ráda. Lezli a chodily opatrněji. Když měl někdo šikovnější děcko, tak za ním pak lítal na hřišti, kam padne, nebo zakopne a já byla v pohodě. @AndreaR1 Sice nevím, proč máte neuro, ale celkově se mi malý zdá OK. Ono se ti to teď zdá, ale on může za týden lézt po čtyřech
Klid…
@AndreaR1 : Dcera i syn měli první zub tesne před prvními narozeninami. Docela mě dostalo, když jsem byla v jeho 15m na očkování a byl tam taky 15m chlapeček a už měl všechny zuby
, Kuba měl 4
, hele, každé dítě je jiné, kamarádky holčička i syn se rozlezli až kolem 10 měsíce.
@AndreaR1 nikam nechoď, jen ho budeš tahat po doktorech a sebe stresovat. mě okolí taky dávalo pořád blbé otázky. Některé děti opravdu mají svoje tempo. Malá se nám plazila do 10ti měsíců. vozila jsem ji v hlubokém, taky neseděla. Zkoušela jsem všelijaké motivace, dávala jsem jí misku na bříško pod bodyno aby ji to tlačilo a šla na čtyři, marně. Ale zkoušela jsem pořád dál, až se mi v těch deseti měsících na čtyři pomalu zvedla. Počítej s tím, že bude v motorice celý posunutý. (jinak mě se poprvé na čtyři zvedla, když jsem před ní začala míchat v takové vyšší misce lžičkou a ona do toho chtěla vidět…tak jsem jí to oddalovala..ale asi náhoda). Do stoje šla poprvé v roce (musela jsem se schovat do vany aby se přitáhla). První zub měla ve 13ti měsících - to neovlivníš. Z toho stoje si postupně začala sedat na paty, jiný sed ani nedělala, až v 15ti měsících seděla s nohama dopředu. Chodit v prostoru začala taky v těch 15ti měsících a teď bude mít dva roky a lítá jak čertík. Je ale víc opatrná než ostatní děti. Tyto děti, které začínají později chodit, jsou takové. V hlavě už mají následek, a tak zkouší vše opatrněji - slézání z patníku, schody, zase jsem měla výhodu, že mi nikdy nikam neutíkala, u všeho co nezná počkala, chodí za ruku, je to ok. Taky se s tím může táhnout i opožděnější řeč..nám malá začala opakovat teprve 14 dní zpět (používala doteď všelijaké výrazy a gesta), už jsem z toho byla nervózní (protože s ní hodně mluvíme, čteme a vůbec..) ale už se to zlomilo. Jsem šťastná, protože je to teď fakt sranda, opět věřím, že to dožene a za půl roku nepoznáme rozdíl s ostatníma dětma. Pasivní zásobu má obrovskou. Takže nenech se znervóznit, je nás tu takových víc
tabulky jsou šíleně stresující a taky když vidíš ostatní děti kolem, které jsou stejně staré…neboj, bude to ok ![]()
Syn v 9 měsících taky nedělal nic, jen se přetáčel. Na neurologii nás poslali cvičit Vojtovku a to ho rozhýbalo. V 10 měsících si sedl a začal se plazit, v 11m lezl po 4, v roce stoupal a obcházel nábytek, ve 14m začal dělat první krůčky a v 15 měsících chodil v prostoru.
@AndreaR1 : a neboj, zuby s motorickými vývojem vůbec nesouvisí.
Tak naše malá je na tom 3 dny po 9měsíčninách podobně, jen se 14 dní plazí, ale zatím jen rukama, cvičíme jeden cvik Vojtovky, protože přepíná záda a má slabé břicho. Snad se to zlepší. Jen těch zubů má malá šest a zdá se mi, že ji ten jejich růst trochu přibrzdil. Vždycky se musím nadechnout, abych neplašila a říct si, že to dožene
.