Linux a winrar - postup pro blbe

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
8297
19.8.10 15:20

Linux a winrar - postup pro blbe

Ahoj, uz druhy den rostu z Linuxu, doted mi neprislo, ze mam blbej OS, ale ted mam chut ho zprovodit do horoucich pekel.

Potrebuji rozbalit .rar. A ono to umi jen .zip.
Takze se snazim nainstalovat neco, co by to umelo, ale instalace cehokoli troskota bud na tom, ze bezostysne je v navodu nejaky driver, ktery ma koncovku .exe, takze je pro linux nepouzitelny, ted jsem nasla winrar pro linux, pokousim se to instalovat, ale navod rika, ze mam z rozbaleneho winraru nakopirovat soubory do /usr/sbin, ukol snadny, ale ono to nejde :cert: Mohl by mi nekdo nejak krok za krokem vysvetlit, jak to na ten linux instalovat? Uz jsem fakt v koncich a Linux momentalni silene nenavidim :zed:

Jeste teda poznamka, mam Linux na asus eee 4G, nevim, jestli je v tom nejaky rozdil, ni prijde ze jo :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8651
19.8.10 16:48

Jakou máš distribuci? Snad pro všechny by měl být v balíkách unrar, tak si ho doinstaluj a bude. Pokud používáš Ubuntu, tak si raději povol Multiverse repozitáře (pokud už jsi tam neučinila dřív), protože je možné, že ten unrar je v nich, nejsem si teď jistá.

Toť vše a používat pak můžeš z příkazové řádky i přímo ze souborového manažeru, kde by se ti to mělo objevit v nabídce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
19.8.10 16:50

Jo a teď mi došlo, že vlastně nevím, jak jsi pokročilá uživatelka a jestli vůbec umíš něco instalovat z balíků :))Tak kdybys nevěděla, doplním info.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
19.8.10 18:30

Pro blbe. Jako uplne pro extra hodne zaostale prosim. Ve windiws jsem se pohybovala jakz takz, ale tady jsem uplne mimo. A hlavne mam pocit, ze pro ten netbook je OS nejaky osekany, vubec nevim, kde bych si mela povolit to, co jsi psala :oops:

Me by bohate stacil nejaky unrar, ale vubec nevim, kde to vzit a jak to nainstalovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
19.8.10 18:39

No určitě to bude nějaká osekaná verze něčeho plnotučného (mohlo by být třeba Ubuntu, Debian, Fedora…), ale těžko říct čeho, to se musíš zeptat toho, kdo ti to instaloval. Zkus někde v „nabídce Start“ vyklikat něco jako Správce softwaru, Spávce balíků nebo tak, bude to někde v kategorii Systém. Tam už se zorientuješ a dej hledat balík „unrar“, když ho to najde, tak mu řekni instalovat, mělo by to být jednoduché klikací. Možná to bude chtít heslo, buď tvoje (to když to bude mluvit o „sudo“) nebo rootovské.

Konkrétněji ti bohužel poradit nedokážu, když nevím, jakou máš distribuci :( A psát ti návod na to, jak to zkompilovat ze zdrojáků, by ti akorát zkomplikovalo život.

Příspěvek upraven 19.08.10 v 18:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
19.8.10 18:39
čičinka píše:
Pro blbe. Jako uplne pro extra hodne zaostale prosim. Ve windiws jsem se pohybovala jakz takz, ale tady jsem uplne mimo. A hlavne mam pocit, ze pro ten netbook je OS nejaky osekany, vubec nevim, kde bych si mela povolit to, co jsi psala :oops:Me by bohate stacil nejaky unrar, ale vubec nevim, kde to vzit a jak to nainstalovat.

Aspon co mas za distribuci… tedy jaky linux. Pak se pohneme dal ;)

• Citovat
  • Upravit
Any11
19.8.10 18:40

Tak jsem vygooglila ze alza dava do asus xandros ;)

• Citovat
  • Upravit
Any11
19.8.10 18:45

Tak neco jako hlavni nabidka, asi neco jako prislusenstvi a pak terminal

a tam dat: sudo apt-get install unrar

akorat nevim jak to mas tady se sudo heslem..

• Citovat
  • Upravit
8651
19.8.10 19:43
Anielkha píše:

Což jí bude nahouby pokud nemá debianovskou distribuci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
19.8.10 19:48
ivuska.h píše:
Anielkha píše:

Což jí bude nahouby pokud nemá debianovskou distribuci…

vzhledem k tomu ze jsem si nasla ze umi xandros debiani baliky… nevidim duvod proc nepouzit apt-get, jinak nevim, muzu ji hodit odkaz na deb balik.

• Citovat
  • Upravit
8297
19.8.10 20:09

Holky, jste hrozne hodne, ale asi to nebude k nicemu, protoze ja mam ten system rozdeleny na polozky internet, prace, zbava a nastaveni. V tom nastaveni mam add/remove software, tam jsou zase podle tech zalozek nejake zrejme baliky, ale nic z toho se netyka cehokoliv, co by souviselo s rarem.
Do nejakeho prikazoveho radku se vubec nedostanu :zed:
Asi budu muset zacit strit na nejaky normalni OS :pocitac:

Jo a xandros to bude, ale asi to k nicemu nebude.
OS tam byl uz nainstalovany, kdyz jsem tu vec koupila, mela jsem oznost koupit i s Windows, ale chtela jsem usetrit :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
19.8.10 20:14

Dobre, zmena, nasla jsem pres file manager nejakou console a kdyz jsem tam napsala ten prikaz, tak i to napsalo, ze rar uz je nainstalovany, nejnovejsi verze.
No ale kde? soubory s .rar koncovkou mi to neotevre.
Naskoci mi tam nejaka tabulka, ktera keca o nejakem „bug“. To je asi chybova hlaska. Toz to jsem v loji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
19.8.10 20:21
čičinka píše:
Holky, jste hrozne hodne, ale asi to nebude k nicemu, protoze ja mam ten system rozdeleny na polozky internet, prace, zbava a nastaveni. V tom nastaveni mam add/remove software, tam jsou zase podle tech zalozek nejake zrejme baliky, ale nic z toho se netyka cehokoliv, co by souviselo s rarem.
Do nejakeho prikazoveho radku se vubec nedostanu :zed:
Asi budu muset zacit strit na nejaky normalni OS :pocitac:Jo a xandros to bude, ale asi to k nicemu nebude.
OS tam byl uz nainstalovany, kdyz jsem tu vec koupila, mela jsem oznost koupit i s Windows, ale chtela jsem usetrit :oops:

Hrozne rada bych ti pomohla, linux neni spatny, ale xandros je proste orezana verze. :(

Ja to jeste hledam, kdyz na neco prijdu, napisu to. Ale jak se nedostanem k prikazove radce, jsem bezradna. Kdybych mela ten notebook u sebe, treba bych neco vymyslela, ale takhle je to pro mne neco, co jsem nikdy nevidela.

Hodila bych odkaz na deb balik pro unrar, ale pravdepodobne to bude mit nejake zavislosti a ja bych to jeste zhorsila. :(

• Citovat
  • Upravit
Any11
19.8.10 20:22
čičinka píše:
Dobre, zmena, nasla jsem pres file manager nejakou console a kdyz jsem tam napsala ten prikaz, tak i to napsalo, ze rar uz je nainstalovany, nejnovejsi verze.
No ale kde? soubory s .rar koncovkou mi to neotevre.
Naskoci mi tam nejaka tabulka, ktera keca o nejakem „bug“. To je asi chybova hlaska. Toz to jsem v loji

Nemuzes mi ji zkopirovat? :)

• Citovat
  • Upravit
Any11
19.8.10 20:23

Pro jistotu prosim zaktualizuj system (nekde tam musi byt aktualizace) a restartuj (u linuxu se vetsinou nemusi, ale pro jisotu)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová