Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, uz druhy den rostu z Linuxu, doted mi neprislo, ze mam blbej OS, ale ted mam chut ho zprovodit do horoucich pekel.
Potrebuji rozbalit .rar. A ono to umi jen .zip.
Takze se snazim nainstalovat neco, co by to umelo, ale instalace cehokoli troskota bud na tom, ze bezostysne je v navodu nejaky driver, ktery ma koncovku .exe, takze je pro linux nepouzitelny, ted jsem nasla winrar pro linux, pokousim se to instalovat, ale navod rika, ze mam z rozbaleneho winraru nakopirovat soubory do /usr/sbin, ukol snadny, ale ono to nejde
Mohl by mi nekdo nejak krok za krokem vysvetlit, jak to na ten linux instalovat? Uz jsem fakt v koncich a Linux momentalni silene nenavidim ![]()
Jeste teda poznamka, mam Linux na asus eee 4G, nevim, jestli je v tom nejaky rozdil, ni prijde ze jo ![]()
Jakou máš distribuci? Snad pro všechny by měl být v balíkách unrar, tak si ho doinstaluj a bude. Pokud používáš Ubuntu, tak si raději povol Multiverse repozitáře (pokud už jsi tam neučinila dřív), protože je možné, že ten unrar je v nich, nejsem si teď jistá.
Toť vše a používat pak můžeš z příkazové řádky i přímo ze souborového manažeru, kde by se ti to mělo objevit v nabídce.
Jo a teď mi došlo, že vlastně nevím, jak jsi pokročilá uživatelka a jestli vůbec umíš něco instalovat z balíků
Tak kdybys nevěděla, doplním info.
Pro blbe. Jako uplne pro extra hodne zaostale prosim. Ve windiws jsem se pohybovala jakz takz, ale tady jsem uplne mimo. A hlavne mam pocit, ze pro ten netbook je OS nejaky osekany, vubec nevim, kde bych si mela povolit to, co jsi psala ![]()
Me by bohate stacil nejaky unrar, ale vubec nevim, kde to vzit a jak to nainstalovat.
No určitě to bude nějaká osekaná verze něčeho plnotučného (mohlo by být třeba Ubuntu, Debian, Fedora…), ale těžko říct čeho, to se musíš zeptat toho, kdo ti to instaloval. Zkus někde v „nabídce Start“ vyklikat něco jako Správce softwaru, Spávce balíků nebo tak, bude to někde v kategorii Systém. Tam už se zorientuješ a dej hledat balík „unrar“, když ho to najde, tak mu řekni instalovat, mělo by to být jednoduché klikací. Možná to bude chtít heslo, buď tvoje (to když to bude mluvit o „sudo“) nebo rootovské.
Konkrétněji ti bohužel poradit nedokážu, když nevím, jakou máš distribuci
A psát ti návod na to, jak to zkompilovat ze zdrojáků, by ti akorát zkomplikovalo život.
Příspěvek upraven 19.08.10 v 18:40
čičinka píše:
Pro blbe. Jako uplne pro extra hodne zaostale prosim. Ve windiws jsem se pohybovala jakz takz, ale tady jsem uplne mimo. A hlavne mam pocit, ze pro ten netbook je OS nejaky osekany, vubec nevim, kde bych si mela povolit to, co jsi psalaMe by bohate stacil nejaky unrar, ale vubec nevim, kde to vzit a jak to nainstalovat.
Aspon co mas za distribuci… tedy jaky linux. Pak se pohneme dal ![]()
Tak neco jako hlavni nabidka, asi neco jako prislusenstvi a pak terminal
a tam dat: sudo apt-get install unrar
akorat nevim jak to mas tady se sudo heslem..
Anielkha píše:
Tak neco jako hlavni nabidka, asi neco jako prislusenstvi a pak terminala tam dat: sudo apt-get install unrar
Což jí bude nahouby pokud nemá debianovskou distribuci…
ivuska.h píše:Anielkha píše:Což jí bude nahouby pokud nemá debianovskou distribuci…
Tak neco jako hlavni nabidka, asi neco jako prislusenstvi a pak terminala tam dat: sudo apt-get install unrar
vzhledem k tomu ze jsem si nasla ze umi xandros debiani baliky… nevidim duvod proc nepouzit apt-get, jinak nevim, muzu ji hodit odkaz na deb balik.
Holky, jste hrozne hodne, ale asi to nebude k nicemu, protoze ja mam ten system rozdeleny na polozky internet, prace, zbava a nastaveni. V tom nastaveni mam add/remove software, tam jsou zase podle tech zalozek nejake zrejme baliky, ale nic z toho se netyka cehokoliv, co by souviselo s rarem.
Do nejakeho prikazoveho radku se vubec nedostanu ![]()
Asi budu muset zacit strit na nejaky normalni OS ![]()
Jo a xandros to bude, ale asi to k nicemu nebude.
OS tam byl uz nainstalovany, kdyz jsem tu vec koupila, mela jsem oznost koupit i s Windows, ale chtela jsem usetrit ![]()
Dobre, zmena, nasla jsem pres file manager nejakou console a kdyz jsem tam napsala ten prikaz, tak i to napsalo, ze rar uz je nainstalovany, nejnovejsi verze.
No ale kde? soubory s .rar koncovkou mi to neotevre.
Naskoci mi tam nejaka tabulka, ktera keca o nejakem „bug“. To je asi chybova hlaska. Toz to jsem v loji
čičinka píše:
Holky, jste hrozne hodne, ale asi to nebude k nicemu, protoze ja mam ten system rozdeleny na polozky internet, prace, zbava a nastaveni. V tom nastaveni mam add/remove software, tam jsou zase podle tech zalozek nejake zrejme baliky, ale nic z toho se netyka cehokoliv, co by souviselo s rarem.
Do nejakeho prikazoveho radku se vubec nedostanu
Asi budu muset zacit strit na nejaky normalni OSJo a xandros to bude, ale asi to k nicemu nebude.
OS tam byl uz nainstalovany, kdyz jsem tu vec koupila, mela jsem oznost koupit i s Windows, ale chtela jsem usetrit
Hrozne rada bych ti pomohla, linux neni spatny, ale xandros je proste orezana verze. ![]()
Ja to jeste hledam, kdyz na neco prijdu, napisu to. Ale jak se nedostanem k prikazove radce, jsem bezradna. Kdybych mela ten notebook u sebe, treba bych neco vymyslela, ale takhle je to pro mne neco, co jsem nikdy nevidela.
Hodila bych odkaz na deb balik pro unrar, ale pravdepodobne to bude mit nejake zavislosti a ja bych to jeste zhorsila. ![]()
čičinka píše:
Dobre, zmena, nasla jsem pres file manager nejakou console a kdyz jsem tam napsala ten prikaz, tak i to napsalo, ze rar uz je nainstalovany, nejnovejsi verze.
No ale kde? soubory s .rar koncovkou mi to neotevre.
Naskoci mi tam nejaka tabulka, ktera keca o nejakem „bug“. To je asi chybova hlaska. Toz to jsem v loji
Nemuzes mi ji zkopirovat? ![]()
Pro jistotu prosim zaktualizuj system (nekde tam musi byt aktualizace) a restartuj (u linuxu se vetsinou nemusi, ale pro jisotu)