Snědla jsem něco zkaženého. Listerióza?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34
6.2.14 12:29

Jooo a taky jsme meli nekolikrat salat s gyrosem, nevim teda jestli tu zeleninu dobre omyli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14871
6.2.14 14:19

@Andara20 tak zorvna hermelín nevadí, u nás se dělá z pasterizovaného mléka ;), vadil by ti např. francouzský camebert 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
6.2.14 14:47

Tak pokud to je tak, asi to nevadi. Mi fakt nic nebylo, jen to zvraceni, to bylo fakt silene, proto me to zarazilo :think:
a doufam teda, ze se to muze stat kdyz neco nesedne. :roll: jinak ted dost trpim na zacpu, ale to je tim ze jim zelezo. Prujmy jsem mela obcas 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
6.2.14 14:50

Kdysi jsem mela toxoplasmozu, jeste v detstvi a to vim ze jsem mela horecky a bylo mi desne, skoro jsem ani nevidela a byla v nemocnici kde mi davali leky. Snad by se to teda projevilo tou horeckou- myslim ta listerioza :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
6.2.14 14:52

Jinak, jeste dodam to co jsem jedla ja, jedl i muj pritel a tomu nic nebylo. Tak snad se obavam zbytecne :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
6.2.14 14:56

Při listeriore bys měla pořád zvýšenou teplotu, třeba týden, navíc je to docela vzácná infekce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14871
6.2.14 15:09

@Andara20 cituji tady jedné diskuze na emiminu :
Zde odpověď paní doktorky z krajské hygienické stanice středočeského kraje, doufám, že to třeba někomu pomůže… já z toho usoudila, že opravdu není třeba plašit, stačí se jen hlídat a když se objeví nějaké podezřelé příznaky, teprve kontaktovat lékaře, požití něčeho zkaženého asi opravdu není důvod k obavám…

Dobrý den.

Listeriová infekce se při alimentární cestě přenosu nákazy nejčastěji projeví jako febrilní gastroenteritida. Jelikož branou infekce je v tomto případě střevo, předchází mnohdy gastrointestinální symptomatologie před příznaky onemocnění různých tělesných orgánů. Průnik listerií do krevního oběhu může vyvolat necharakteristické horečnaté onemocnění podobné chřipce, může se však rozvinout i v závažnější stav připomínající břišní tyfus provázený zvětšením jater a sleziny a leukopenií s relativní lymfocytózou. Poměrně častým klinickým projevem listeriózy je postižení centrálního nervového systému. Symptomy jsou u infikovaných lidí různé obvykle horečka, bolesti svalů, někdy tomu předchází průjem nebo jiné gastrointestinální příznaky. Pro těhotné ženy bývá typický výskyt horečky a dalších nespecifických příznaků, jako jsou únava a bolesti.

Listerie může vyvolat různé stavy, od latentní infekce a lehké formy až k těžkému septickému stavu. Mladí dospělí jsou poměrně odolní k nákaze, nad 40 let odolnost klesá, vnímavost k nákaze se zvyšuje při oslabení organismu (v těhotenství, u imunosuprimo­vaných osob a starých lidí). Inkubační doba se pohybuje v širokém rozmezí 11–70 dní, nejčastější je 3–4 týdny.

K potvrzení diagnózy slouží izolace původce nákazy z krve a případně z dalších tělních tekutin. Sérologické testy jsou nespolehlivé. Z pomocných vyšetření  – sedimentace je zvýšená, v krevním obraze je leukocytóza, jaterní testy mohou být patologické.

Prevence spočívá v dobrém tepelném zpracování mléka a zvířecích masných produktů, odděleném tepelném zpracování masa a zeleniny. Obecná doporučení pro prevenci nákazy jsou stejná jako doporučení užívaná pro prevenci jiných onemocnění přenášených potravinami. Těhotné ženy musí dbát na to, aby jedly pouze dobře provařenou stravu a řádně pasterizované mléčné výrobky.

Listerie zabíjí pasterizace a tepelná úprava ( dle údajů v literatuře již teploty kolem 60°C ji usmrcují během několika minut), nicméně některé potraviny připravené ke konzumaci jako jsou hot dogy a delikátní masa apod., mohou být kontaminovány po úpravě před zabalením pro spotřebitele. Listerie může růst a množit se i při chladničkové teplotě.
Zdrojem infekce jsou potraviny, nejčastěji nepasterizované mléko, zrající sýry a nedostatečně tepelně zpracované maso zejména lososovitých ryb, krocanů a kuřat.
Dle údajů protiepidemického oddělení nebyl od začátku roku 2012 dosud ve Středočeském kraji hlášen žádný případ onemocnění listeriózou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
6.2.14 15:53

Boudice: dekuji za odpovedi, ja nic zkazeneho nesnedla aspon myslim, jen se cpala salaty, tatarkou a to korejske, jinak mi vazne nic neni… ani teplotu zvysenou jsem v tehu nemela,..
tak jste me trochu uklidnily :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14871
6.2.14 15:56

@Andara20 tak tatarka se taky nedělá ze syrových vajec, to jedině domácí majolka-tatarka :-)¨
Tu listeriozu bys mohla mít teoreticky na všem i na salámu z krámu když by blbě dodržovali hygienu ;)
Chce to trošku nadhled, já se toho taky bála ale jím vše a střídmě, dokonce si dám občas i paštiku, mám na ní chutě :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
6.2.14 15:56

Boudice23: moc jsem nepochopila v te odpovedi od doktorky. Ta nakaza streva, to mas jen prujmy nebo zvraceni a jinak nic?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14871
6.2.14 15:58
@Andara20 píše:
Boudice23: moc jsem nepochopila v te odpovedi od doktorky. Ta nakaza streva, to mas jen prujmy nebo zvraceni a jinak nic?

může to být průjem, zvracení, bolest břicha…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
6.2.14 15:58

No pastiku jsem taky obcas mela, hlavne teleci z globusu. Nakupujeme hlavne tam nebo v tescu a obcas hruska :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
6.2.14 15:59

@Boudice23 no a ja mela bolesti bricha a pak sla zvracet a vyzvracela jsem snad jidlo co jsem pozila za cely den, rano mi hned bylo ale dobre, tak ti nevim :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
6.2.14 16:01

A u zadneho tehu se mi to nestalo… :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14871
6.2.14 16:01

@Andara20 ale po tom bys nezvracela hned lsiterioza má inkubační dobu a né jak si psala ty že jsi zvarcela ještě ten večer ;)

Pokud si nejseš něčím jistá poraď se dr. nebo gynekologem ;) tady to těžko vykoumáme 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí