Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj dnes jsem dělali masové kuličky do omáčky z mletého masa, trvandlivost do 5.1. Moc často mleté maso nedělá ale moc mi nevonelo nazelenale nebylo. Kuličky jsem uvařila a jednu ochutnala. Teď né to špatně štve mám strach z listerie. Kuličky jsem vařila min. hodinu. Kdyz by bylo zkazene mohla jsem se nakazit listerii?
@Jana.49 nic přece to byla vařený ne? uklidni se a užívej si těhotenství každou chvíli zakládáš hysterické diskuze, dej si čokoládu a uklidni se
@Jana.49 já tě chápu ale fakt se zblázníš dej si čokoládu u té tě nic nemůže napadnout ![]()
@Jana.49 Neboj, je to vařené, tak se nic nestane. Ale tu svou úzkostnou poruchu řeš s odborníky, nepodceňuj to. Chodíš k někomu? Je dost možné, že po porodu se ti ještě zhorší, vlivem hormonů. Ať se nedostaneš do stavu, který pak budeš řešit léta
![]()
@ka2ka píše:
@Jana.49 já tě chápu ale fakt se zblázníš dej si čokoládu u té tě nic nemůže napadnout
Čokoláda na úzkostnou poruchu fakt nepomáhá
![]()
@majki.r to vím znám a chápu, ale tam snad listeriozu hledat nebude ![]()
Ano na úzkosti se lecim uz pres 3 roky v tehu se stav zhoršil.
@Jana.49 píše:
Ano na úzkosti se lecim uz pres 3 roky v tehu se stav zhoršil.
V těhotenství je to těžké, je třeba to vydržet, ale kdo nezažil, nepochopí. Sama mám s úzkostí zkušenosti. Za mě, jestli ti pomůže založit i padesát diskusí, tak je založ. Jestli se ti po tom ujištění uleví, pak zkus ignorovat negativní komentáře (které budou, protože lidé, co si tím neprošli, neví, o co prostě jde) a zaměř se jen na ty, co ti odpovídají bez rejpání. Držím ti moc palce, kdybys chtěla, klidně napiš SZ. ![]()
Omlouvám se za hloupý dotaz, ale je možné chytit listeriózu z takové té balené šunky?
Dnes jsem snědla šunku, která má ještě do konce data spotřeby 5 dní, nesmrdělo to, nic… Jen z toho zpětně nemám dobrý pocit… Maso během těhotenství vždy ještě tepelně upravuji, teď jsem to neudělala.
Pro ty, co by třeba chtěly rýpat: ano, mám úzkostnou poruchu a ano, aktivně s tím něco dělám.
Děkuji a hezký večer všem…
@Anonymní píše: Více
Ano, v balené šunce, zejm. kuřecí nebo krůtí se listerie vyskytovat skutečně může. Zrovna dnes bylo oznámeno, že v takto balené krůtí šunce listerii našli v Tescu a Globusu (výrobce Le&Co).
@Anonymní píše: Více
Ahojky, já to řešila celé těhotenství co jíst a nejíst. A abych se zbytečně nestresovala vynechala jsem veškeré šunky, salámy, sýry kromě eidamu, lučiny. Prostě všechno co by potenciálně mohlo být nakažené listerie. Jo a i točenou zmrzlinu jsem si odpustila.
Teď s čistou hlavou bych řekla že je málo pravděpodobné že by si se nakazila. To by fakt musela být smůla.