Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hele, klídek, jednak s tím teď už stejně nic nenaděláš a jednak ta pravděpodobnost, že mu něco bylo je hodně malá… a hlavně pokud se budeš stresovat, tak si klidně můžeš příznaky i vsugerovat, musíš prostě věřit, že mu nic nebylo.
Jo a listerie může být i ve spoustě jiných potravin, to by člověk nemohl jíst skoro nic.
Hermelín je vyrobený z pasterizovaného mléka, takže tady žádné nebezpečí listerizózy nehrozí. Ale pokud byla v salátu syrová vajíčka (majonéza), tak hrozí salmonela.
Z čeho konkréntě máš vlastně strach?
děkuju za reakce
Strach mám spíš z listeriózy. Byl to prostě zkrat, v minulém těhotenství se mi to stalo taky. Když jsem ještě nevěděla, že jsem těhotná, cpala jsem se tatarákem, pak jsem taky někdy ve druhém trimestru zbodla hermelíňák a hermelínový chlebíček. Malá se narodila v pořádku. No ale stejně mám teď strach.
Když on byl najednou předemnou a říkal „vezmi si mě! Sněz mě!“
Tak to já bych se musela zbláznit. Jím všechny sýry, sem tam si koupím nějakou bagetu, chlebíček. Klidně to může být i v „bezpečných“ potravinách. Ted už se s tím opravdu nemá cenu stresovat. Co se má stát se stane.
Možná ten dotaz zní trochu nejapně, ale první tři děti jsem porodila v době, kdy se o listerióze vůbec nemluvilo. A jedla jsem všecko, včetně sýrů z nepasterizovaného mléka ve Francii atd.
Ale dneska jsou informace fakt rozporuplné. Na jedné straně se dočtu, že nesmím Hermelín, na druhé straně, že všecky naše sýry jsou bezpečné, protože se vyrábějí z pasterizovaného mléka…
Je tu, prosím, někdo, kdo tomu opravdu rozumí a dal by mi kvalifikovanou radu? Díky. ![]()
A. Listerie žijí původně v půdě. Potravním řetězcem se můžou dostat až do masa a dalších živočišných produktů (mléko a výrobky z něj).
B. Bakterii ničí vysoká teplota, tj. dostatečná tepelná úprava (vč. pasterizace).
C. Bakterie se může vyskytovat i na ovoci a zelenině, tudíž se doporučuje minimálně pečlivě omývat, citlivější povahy mohou všechno před konzumací povařit v páře
.
http://listerioza.cz/prevence/
Já mám dvě děti též z doby předlisteriózní, jedla jsem všechno (vč. tataráku a carpaccia) s mírou. Podle mě dodržování základní hygieny (omývání syrových potravin), dostatečná tepelná úprava a omezení konzumace syrových/nepasterizovaných živočišných produktů je dostatečná prevence.
Ahoj holky,
jsem 28.tt,
dnes jsem omylem snědla neumyté rajče, vím, že pravděpodobnost, že by se mi něco „stalo“ je malinká a moje obavy přehnané, ale stejně mi to malinko hlodá…
Nejvíc mě štve, že si celé těhu dávám pozor co jím, a teď taková nepozornost, ale už se stalo.
Zajímá mě, jak by se projevila případná listerióza? Máte s tím někdo zkušenost?
Díky H.
@hanula23 Hani, rajče bude v pohodě, horší by byl třeba salát na kterým by byly částečky neumyté hlíny
ale i tak pravděpodobnost není velká, dávala bych si spíš pozor v létě na saláty z lahůdek
@dalusa díky za odpověď, taky si říkám… ale sem teď v těhu nějak paranoidní ![]()
@hanula23 píše:
@dalusa díky za odpověď, taky si říkám… ale sem teď v těhu nějak paranoidní
já byla taky, jednou jsem usoudila, ani nevím z čeho, že mám toxoplasmosu a letěla jsem k doktorce a říkám jí to a ona na mě, že nemám, že bych vypadala jinak, no takových příhod jsem měla víc ![]()
ta listerióza není tak častá, to by musela být fakt hrozná náhoda
@dalusa taky dobrý
já už si někdy připadám jak cvok, ale nemůžu si pomoct… když si uvědomím, že jsme jako děti jedli třeba jahody rovnou ze záhonku a nikdy se nám nic nestalo…
Zajímalo by mě, jestli s tímto onemocněním máte někdo zkušenost nebo jestli jo to opravdu vzácné „nafouklá bublina posledních let“… popř. jaké byli příznaky, jak se to zjistilo, z čeho jste se nakazili atd.
díky za případné odpovědi ![]()
Ahoj, panikařím, dnes jsem vytahla z lednice mokre rajcata,(jo, musime odmrazit lednici
) podle datumu nakupu tam byly devet dni.ja ted zeleninu v tehotenstvi vubec nejim, tak jsem ani nevedela, ze to tam mame
jenze jsem dostala na to rajce chut, oplachla a pri jezeni mi to rajce prislo „divne“ a takove vymnekle, bez chuti, snedla jsem blbec jeste dva platky, pak to ochutnal manzel a zeptal se, jak takovy hnus muzu jist, vse vyhodil do kose.ja mam ted stres, ze jsem snedla nejake rajce s listerii, ktere si par dni mokvalo v lednici. Nejradej bych si naliskala.
a to si davam takovy pozor na vse, ted takovy zkrat
muze mi tady nekdo napsat at se uklidnim, ze z oplachlych rajcat skladovanych devet dni v lednici se listerie nechyta? Nebo mi aspon vynadat, ze resim nesmysly? Potrebuju zdravy objektivni usudek, diky
![]()