Snědla jsem něco zkaženého. Listerióza?

3138
20.9.10 07:54

listerioza??

ahoj všichni mam takovou prosbu,no nevim zda nejak neplasim,ale dnes rano jsem delala pomazanku,dostala jsem od mamky,kus kvalitni veprove sunky primo z vyrobny ,kterou ona otevrela ve ctvrtek,no nevim porad jsem vahala zda nejde uz „citit“ a pak se mi zdalo ze ne a dala jsem ji do pomazanky,nakonec jsem jen trocha ochutnala a pak radsi celoou pomazanku vyhodila,ale ted mam z toho spatne svedomi,nevim kdy ji mamka dostala jestli pred tydnem vakuove zabalenou,no jsem kus vola ,a nevim zda bych nemohla chytit listerii ,nevim zda uz musi v potravine byt nebo se muze treba pomnozit posleze,jestli mam teda stresovat nebo cekat ze se maximalne po… dekuji za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Karlickaa
20.9.10 08:01

Nestresuj nic ji neni :-) Klidek,pohoda jen strasi lidi porad a tak to dopada! :pocitac: :zed: :cert: Vim o cem mluvim.

• Citovat
  • Upravit
15674
20.9.10 08:03

Pomnožit se může, ale myslím, že kdyby byla stará, že bys to poznala (zvlášť v těhu :D ).

Držím pěstičky, zkus vydržet v klidu. Ale rozumím ti, já jsem stejná - v těhu jsem nejedla nic „rizikového“, až se mi všichni kolem vysmívali ;) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10178
20.9.10 08:07

Já bych neplašila, já toho za celé těhotenství sežrala, že bych ji snad musela mít aspoň desetkrát. Vždycky jsem zjistila, že bych něco jíst neměla až už bylo pozdě. Myslím, že pokud ti nebude špatně, tak se nic neděje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
20.9.10 08:13

no ona se mi zdala ze nejak nevoni uz v patek ale bylo mi receno ze ji nic neni ze je vcera otevrena,porad jsem si nemohla urovnat zda je citit nebo to tak ma byt,no jsem asi strelena ,moc jsem ji nesnedla ale trosku ano ,mela jsem ji celou dobu v lednici,spatne trocha uz mi bylo vcera odpoledne,ale taky jsem si mozna vsugerovala ze je to z toho no nevim ted me to desne stve!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1853
20.9.10 08:26

jestli ti zatím nic není -tak to neřeš .Kdyby jsi zvracela nebo měla teplotu tak jdi za doktorem ,ted ,když už jsui to snědla už stejně nic neuděláš tak se ještě zbytečně nenervuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
20.9.10 08:30

Katy, mamka by ti určitě nedala špatnou šunku, ona by to poznala. Já takhle plašila, když jsem snědla lžičku koprové polévky a pak jsem zjistila, že ji vařila ségra a dala tam staré mlíko, které měla strašně dlouho v lednici (ona byla kyselá, takže to v ní poznat tolik nebylo).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
20.9.10 08:50

Určitě to bude v pořádku, myslím, že dnes je navíc propracovaný systém kontroly potravin, takže stejně než vypustí nějakou potravinu na trh tak musí projít mikrobiologických screeningem. No a pokud by jsi měla opravdu velke pochybnosti a náhodou se do 14ti dnů objevily příznaky připomínající chřipku tak jen doktora na tuto skutečnost upozorni, aby se s tím počítalo. Každopádně nepředpokládám, že poté co jsi ji jen ochutnala a pak vyhodila, by byla případná infekční dávka natolik vysoká aby si s tím tělo neporadilo. Ale ta šunka určitě infikovaná nebyla… Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
20.9.10 09:37

Ahoj Kkatty listerie ma inkubační dobu cca 3 týdny než se ti projeví potíže,ale myslím, že můžeš být klidná. Nejvíce je ve zrajících sýrech - niva, hermoš a tak. Myslím, že můžeš být v klidu. Pokud je šunka i vakuově balená tak by tam nic být nemělo. Vím, že se bojíš ohledně těhu,ale lépe se nestresovat :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
20.9.10 11:58
Tutunka30 píše:
Ahoj Kkatty listerie ma inkubační dobu cca 3 týdny než se ti projeví potíže,ale myslím, že můžeš být klidná. Nejvíce je ve zrajících sýrech - niva, hermoš a tak. Myslím, že můžeš být v klidu. Pokud je šunka i vakuově balená tak by tam nic být nemělo. Vím, že se bojíš ohledně těhu,ale lépe se nestresovat :palec:

Jen si dovolím nesouhlasit, bohužel vakuově balené potraviny jsou paradoxně velmi dobrou živnou půdou pro listeriózu (fakultativně anaerobní bakterie, množící se právě v ledničkových teplotách za nižšího přístupu kyslíku, nebo i za žádného). Tím jen chci naznačit že radši nakupujme čerstvé potraviny než vakuově balené..... ale jak už jsem psala to bude v pohodě. já si ve svých dvou těhotenstvích vsugerovala listeroózu i z eidamu :mrgreen: (profesionální deformace - jsem vystodovaný mikrobiolog)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
20.9.10 13:48
zimovka píše:
Tutunka30 píše:
Ahoj Kkatty listerie ma inkubační dobu cca 3 týdny než se ti projeví potíže,ale myslím, že můžeš být klidná. Nejvíce je ve zrajících sýrech - niva, hermoš a tak. Myslím, že můžeš být v klidu. Pokud je šunka i vakuově balená tak by tam nic být nemělo. Vím, že se bojíš ohledně těhu,ale lépe se nestresovat :palec:
Jen si dovolím nesouhlasit, bohužel vakuově balené potraviny jsou paradoxně velmi dobrou živnou půdou pro listeriózu (fakultativně anaerobní bakterie, množící se právě v ledničkových teplotách za nižšího přístupu kyslíku, nebo i za žádného). Tím jen chci naznačit že radši nakupujme čerstvé potraviny než vakuově balené..... ale jak už jsem psala to bude v pohodě. já si ve svých dvou těhotenstvích vsugerovala listeroózu i z eidamu :mrgreen: (profesionální deformace - jsem vystodovaný mikrobiolog)

Jo pravda, už jsem to nastudovala, omluva veliká, já jen žila tedy v nějakém bludu :mrgreen: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.9.10 18:45

Kkkatty, soucítím - mám dnes velmi podobný problém, ráno jsem si otevřela vakuovanou zauzenou šunku, zapekla si s ní toast. Teď večer se mi zdálo, že už trochu smrdí, ale jen tak trošinku (jenže mě teď (jsem 12 tt)smrdí skoro všechno, takže se na to nemůžu spolehnout) a snědla jsem jedno kolečko s chlebem…Teď mě hryže svědomí, aby to taky nebylo nějaký infikovaný, kdovíjakou bakteríí…

Jak se to pozná? Díky.

• Citovat
  • Upravit
215
20.9.10 21:09
Anonymní píše:
Kkkatty, soucítím - mám dnes velmi podobný problém, ráno jsem si otevřela vakuovanou zauzenou šunku, zapekla si s ní toast. Teď večer se mi zdálo, že už trochu smrdí, ale jen tak trošinku (jenže mě teď (jsem 12 tt)smrdí skoro všechno, takže se na to nemůžu spolehnout) a snědla jsem jedno kolečko s chlebem…Teď mě hryže svědomí, aby to taky nebylo nějaký infikovaný, kdovíjakou bakteríí…
Jak se to pozná? Díky.

Bohužel na potravině nebude vůbec vidět jestli je nebo není porostlá listeriózou. Bohužel většina bakterií vytváří mimo kultivační půdy pouze nepratné, mikroskopické kolonie, které i mnohdy nemění charakter, vůni ani chuť potraviny. Plísně jsou v tomto ohledu k nám milosrdnější. Každopádně jak se listerióze vyhnout je opravdu jíst jen tepelně upravené potrvaviny, sýry z pasterizovaného mléka atd. myslím že to každej zná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
27.3.12 08:43

Ahoj, mám problém. Včera jsem na oslavě neodolala a snědla trochu hermelínového salátu :zed: :zed: Nechápu co to zase bylo za zkrat, okamžitě jsem si to začala vyčítat. Salát byl normálně koupený v lahůdkářství, nebyl balený, vypadal čerstvý. No samozřejmě mám strach, jsem 23tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31386
27.3.12 08:51

@Vera111 strach chápu, já byla hrozná hysterka a nejedla jsem v těhu skoro nic :mrgreen: …ale úplně netěhotně střízlivým rozumem Ti teď řeknu, že riziko nákazy je minimální, tak neboj :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí