Logoped pro dvouletého

37131
14.10.18 09:57

Já to měla podobně, naše dr to do 3 let vůbec neřešila, malej až kolem toho 3 roku začal trochu srozumitelně povídat, víc se rozmluvil teď když nastoupil do školky mezi děti. Taky je víc nadaný na pohyb, je chytrý a šikovný jenom do toho mluvení prostě dospěl až v těch 3 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
32124
14.10.18 09:57

Můj syn do tří let nemluvil vůbec, všechno bylo káka :mrgreen: . Rozmluvil se až ve školce. Tvůj syn mi přijde ještě hodně malej, ještě bych počkala, rozumí, mluvit se mu nechce :) Doktor mi přijde mimo ;) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16991
14.10.18 10:00

Mám to stejně, jen dítě o pár měsíců starší (únorové). A žijeme v ČR. S prvorozenou chodím na logo a ta říkala, že jediné čím můžu pomoci je dávat EYE Q - rybí tuk. A že ve 3 to začneme řešit víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1436
14.10.18 10:06

Dítě v bilingvní rodině začne mluvit o poznání později, to je normální. Jen si pohlídej, aby měl možnost pochytit češtinu i z jiného zdroje než jen od tebe (resp. jen od žen), jinak pak bude mít problémy s mluvnickým rodem :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
14.10.18 10:09

Já zkušenost nemám, ale kamarádka je češka žijící s němcem ve Švýcarsku… holčička začala mluvit později, ve dvou letech neříkala prakticky nic, u těhle dětí je to normální :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
466
14.10.18 10:13

@Jar Jar
Díky za typ, my jezdíme dost často do čech, tak snad to taky pomůže. Navíc je v okolí spolek čechů, co organizují pro děti jednou za dva tydny českou „skolku“,aby so deti rozvíjeli slovní zásobu a mluvili. Ale na to jr ještě drobet malej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
14.10.18 10:21

Já bych to neřešila, u nás se mluví jenom česky a trochu srozumitelně se syn začal vyjadřovat po třetím roce, od dvou a půl jsem mu rozuměla jenom já a něco málo manžel, a teď už si krásně popovídá s kýmkoli, sice ten rozhovor nedává moc smysl, protože syn si po dvou minutách začne vymýšlet, ale je to legrace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26860
14.10.18 10:34

Ten nas se taky rozmluvil az ve skolce. Tam uz musel ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12327
14.10.18 11:16

Mám syna stejně starého, mluví o trochu víc než tvůj jak píšeš. Já pomalu logopedii využiji, ale hlavně z důvodu, že tam chodí starší syn, tak se mě na něho taky logopedka koukne. Nevím jak u vás, ale u nás platí pojištovna logopeda 1× za 14dní na 30min, takže bych to klidně už využila. Logoped si dítě proklepne a ukáže jak sním pracovat jak si sním hrát formou logopedie, doporučí i třeba nějaké hračky, které budou zábava. Ale je potřeba najít dobrého logopeda. Stejně s dítětem musíš pracovat sama, takže bych si žádanku klidně vzala omrkla to a jak píšu, je to nachvilku jednou za čas a aspon už teď si nakoupíš vhodné hračky, které se k tomu dají využít ptž s tak malým dítětem to jde zatím jen formou hry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12327
14.10.18 11:17

A ještě dodám, že pokud dětská dá už teď žádanku a ráda, tak bych to taky využila, ptž tady v čr dětští vůbec nechtějí dávat žádanky pomalu před 4 rokem a každý dobrý logoped řekne, že s dítětem je nejlepší už pracovat před 3 rokem právě tou formou hy a až pak se jede pořádná vyslovnost atd…teď jen slovní zásoba, barvy, hmat atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
14.10.18 11:20

@alilauter Syn začal mluvit až ve 2,5 letech. Do té doby používal tak do 20 citoslovců a posunky. Ažijeme v ČR, takže neměl hlavu zamotanou nějakým dalším jazykem.
Když jsem ve dvou a čtvrt mluvila s klinickou psycholožkou, jestli bych to neměla začít řešit, tak mě uklidnila. Do tří let se vyvíjí řečová centra. Pokud nejsou připravená, s dítětem nic nehne a mluvit nebude. Až se mu to v mozeču propojí, tak pak teprve může rozvíjet řeč. Některým dětem to sepne už třeba v roce, jiným až v těch třech. Ale pořád jsou v normě (jen pro okolí je to náročnější).
Samozřejmě za předpokladu, že dítě evidentně slyší, reaguje přiměřeně na pokyny a nejeví žádné jiné zvláštnosti.

Edit: A málokteré dítě pod tři roky je stejně schopné nějak kloudně spolupracovat co se týče logopedických cvičení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
466
14.10.18 11:29

@Petruskabmw díky, taky jsem říkala, že to prubnu a uvidím. Uškodit logoped nemůže, třeba to bude malýho bavit. A já se dozvím, co víc můžu dělat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16244
14.10.18 12:27

@alilauter plne souhlasim s @Petruskabmw logopedii bych se nebranila. Tech 30min jednou za 14dni neni az tak velka casova obet a dobry logoped dokaze zaujmout a pracovat i s takto malymi detmi. Ukaze, poradi motivuje. Deti to vetsinou bavi. Logoped je stejne jen aby spravnym smerem vedl rodice, radil, motivoval a podporoval. Zbytek je na domaci praci
Syn mel v zari dva, taky toho moc nerekne pro.zmenu je kazdy zase mami a mama.
Logopedii zvazuji po novem roce, zatim je porad takove mimino.
Mam jeste dva starsi.syny oba v peci logopeda od necelych tri let (logo vady) takze nechci cekat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
16.10.18 23:40
@Svistice píše:
@alilauter Syn začal mluvit až ve 2,5 letech. Do té doby používal tak do 20 citoslovců a posunky. Ažijeme v ČR, takže neměl hlavu zamotanou nějakým dalším jazykem.
Když jsem ve dvou a čtvrt mluvila s klinickou psycholožkou, jestli bych to neměla začít řešit, tak mě uklidnila. Do tří let se vyvíjí řečová centra. Pokud nejsou připravená, s dítětem nic nehne a mluvit nebude. Až se mu to v mozeču propojí, tak pak teprve může rozvíjet řeč. Některým dětem to sepne už třeba v roce, jiným až v těch třech. Ale pořád jsou v normě (jen pro okolí je to náročnější).
Samozřejmě za předpokladu, že dítě evidentně slyší, reaguje přiměřeně na pokyny a nejeví žádné jiné zvláštnosti.Edit: A málokteré dítě pod tři roky je stejně schopné nějak kloudně spolupracovat co se týče logopedických cvičení.

Já moc děkuji taky za vaši diskuzi o zkušenosti moji dceři je 2 roky a 2 měsíce taky řekne jen pár slovo asi tak 20 pořád si mluví tou svou japonštinou nechce se jí mluvit ale rozumí
Já jsem česká a přítel Slovák moje dcera se narodila v Čechách teď jsme na dovolené na Slovensku mluvím od jejího narození na ni napůl český a napůl slovenský a rozumí mluví na nás taky někdy na půl jinak zná celé své tělo na cokoliv se jí zeptám kde má nos, o i, čelo, pusu, tváře atd… I oblečení záda atd… Vše mi ukáže kde co má
Ale nechce se jí mluvit někdo mi říká že je vše v pořádku že se rozmluví až ve škole a někteří zase že na ni málo mluvím protože ve 2 letech už měla dávno rozpravat atd… Byla jsem s toho vynervovana. Ale dosli jsme k závěru s přítelem že ji nebudeme nutit do mluvení a že počkáme do 3 let co bude a ten váš příběh mi moc pomohl děkuji :potlesk: :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
17.10.18 09:29

@Pajuska88 To jsem ráda, že to pomohlo. :-)
Ještě mi ta logopedka říkala, že rozhodně nedělat, že dítěti nerozumíte, ani nevyžadovat opakování či do něj hučet „Řekni …“ či „Dokud si o to správně neřekneš, tak ti to nedám.“. Akorát ho tím zbytečně frustrujete, protože kdyby mu to šlo, tak mluví. Protože člověk je inteligentní komunikativní tvor, takže pokud je schopen verbální komunikace, tak ji používá. U toho dítěte to tedy není o nechtění nebo lennosti, ale že to prostě fakt ještě nejde.

Druhý extrém je, pokud dítě blbě mluví nebo používá svou řeč a rodič adekvátně nereaguje. Zrovna nedávno jsem zaznamenala v čekárně u doktorky asi tří až čtyřletého chlapečka, který mluvil fakt hrozně (pár slov, špatná vyslovnost, agramatismy, vůbec mu nebylo rozumět). A tatínek na jeho pokusy o komunikaci reagoval jen :" Hmm, jo, jasně." To má do značky ideál taky daleko. Dospělý má v takovém případě zopakovat po dítěti tu větu správně: „Ano, to je ale hezký pejsek.“ Aby dítě melo možnost naposlouchat, jak to má být správně a při dalším pokusu se tomu vzoru co nejvíce přiblížit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí