Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pajuska88 To jsem ráda, že to pomohlo. ![]()
Ještě mi ta logopedka říkala, že rozhodně nedělat, že dítěti nerozumíte, ani nevyžadovat opakování či do něj hučet „Řekni …“ či „Dokud si o to správně neřekneš, tak ti to nedám.“. Akorát ho tím zbytečně frustrujete, protože kdyby mu to šlo, tak mluví. Protože člověk je inteligentní komunikativní tvor, takže pokud je schopen verbální komunikace, tak ji používá. U toho dítěte to tedy není o nechtění nebo lennosti, ale že to prostě fakt ještě nejde.
Druhý extrém je, pokud dítě blbě mluví nebo používá svou řeč a rodič adekvátně nereaguje. Zrovna nedávno jsem zaznamenala v čekárně u doktorky asi tří až čtyřletého chlapečka, který mluvil fakt hrozně (pár slov, špatná vyslovnost, agramatismy, vůbec mu nebylo rozumět). A tatínek na jeho pokusy o komunikaci reagoval jen :" Hmm, jo, jasně." To má do značky ideál taky daleko. Dospělý má v takovém případě zopakovat po dítěti tu větu správně: „Ano, to je ale hezký pejsek.“ Aby dítě melo možnost naposlouchat, jak to má být správně a při dalším pokusu se tomu vzoru co nejvíce přiblížit.