Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ještě dodám starší syn 3 roky úplný opak velice motorický šikovný, v 10 mes jezdil na odrazedle, v roce chodil sám. Říkal do 15 mes jen mama, pak přidal táta. Taky jsem měla obavy… Ale najednou Od 2 let mluvil ve větách, od 2 let pozná barvy i anglicky, mluví čiste, jen neumí R, umí abecedu, pozná písmenka, umí zpaměti 25 básniček. Takže netřeba to tak brzy hrotit. Ale samozřejmě člověk nikdy neví.
Příspěvek upraven 05.02.19 v 08:05
@Malike píše:
A to už necvičite Vojtovku?
Cvičíme, ale odmítá, to a po 2 min cvičení šíleně řve. Máme cvičit 1× denně, nejde ho udržet. Ale už se snaží rozložit, akorát když posune kolinko, spadne. Uvidíme, je to pro mě taky šok.. Začíná sedět v prekazkovem sedu zatím.
zkusenost nemam, ale v tomto veku mam logoped muze ukazat orofacialni stimulaci, dat rady ohledne piti a krmeni. ![]()
@Terez001 píše:
Cvičíme, ale odmítá, to a po 2 min cvičení šíleně řve. Máme cvičit 1× denně, nejde ho udržet. Ale už se snaží rozložit, akorát když posune kolinko, spadne. Uvidíme, je to pro mě taky šok.. Začíná sedět v prekazkovem sedu zatím.
no to se divím čím dál víc…jednou denně?
Tak jasně že řve,nelíbí se jim to.To se nelíbí ani mému skoro 6 letému a to cvičíme 4× denně..když byl menší tak 5× denně a pokud si pamatuji tak základ je v tom často a pravidelně mu stimulovat body.
@Lusybb píše:
@kajisss Dobrý den, synovi bude 10 měsíců. Zatím neříká žádné slabiky. Jen aaaa a eee. Sice mě také znervozňuje, že ještě neřekl ani jednu slabiku. Ale proto se ptám na zkušenosti. Bylo mi to doporučeno, tak nevím
Nas taky nerikal. A ted mluvi hezky. Zacal mluvit vic az kolem tretiho roku. Ted se nezastavi.
Mladší syn začal nějaké slabiky říkat až kolem roku a půl. Naše doktorka to teda neřešila, říkala, že počkáme do dvou let a pak se případně nemluveni bude řešit. Kolem toho druhého roku začal opakovat slova, teď má dva a čtvrt a složí i větu o 3 slovech, sice hodně komoli, rozumět mu zatím moc nejde, ale kecá pořád. Pokud tvůj syn nemá.jiny problém, než tu absenci slabik, tak bych zatím po doktorech nelitala.
U naší babičky v ulici bydlí logopedka. Babička se jí ptala ohledně dcerky,která mluvila hůře než syn v jejím věku. Dceři byly 2 roky a paní magistra říkala,ať si to šišlání užíváme,že má na správné mluvení ještě spoustu času,a že některé děti nemluví ještě ve 3 letech. Jinak syn mluvil opravdu brzy a pěkně. Jediné,co mu nešlo, bylo ř. Byli jsme u ní asi jen 4× a čučela jsem,jak ty metody jsou úžasné a jak se to syn rychle naučil.
@carola taky jsem chodila na logopedii, když jsem měla doma po matce opakovat tdnka, tdnka a smdček smdček, hleděla jsem na ni s opovržením a říkala jsem jí, ať si to říká sama - a nehlo se mnou nic ani po dobrém ani po zlém, chodily jsme tam v podstatě naprosto zbytečně, protože jsem to sveřepě odmítala, a světe div se, mluvím a vyslovuji v pořádku, ani jednou jsem nespolupracovala
@Lusybb píše:
@lolink bylo nám to doporučeno v psychomotorické poradně. Nepříjde mi to vtipné
Vtipné to není, blbé to je. Ten kdo vám to poradil se buď dost sekl a nebo má vcelku zásadní neznalosti.
Před třetím rokem jsou nějaké cílené logopedické zásahy nesmyslné. Pokud je tam nějaký trabl který zasahuje i mluvení, tak může, kromě trpělivosti a čekání na dozrání, pomoci fyzioterapie - třeba vojtovka a nebo podobné metody. Plus pochopitelně adekvátní mluvení na dítě, vyprávění pohádek (vlastní, naživo - ne přes obrazovku), říkadla a písničky.
Pokud tam nedejbože je nějaký závažnější problém, který je jasný už v tak nízkém věku, tak tam je logoped bohužel zcela bezmocný.
Ten s kým to chcete řešit je především ošetřující pediatr, posléze dětský neurolog a případně fyzuioterapeut.
@Terez001 píše:
Aha… Buď potřebujete znovu nějaký nácvik jak to dělat a jak vydržet to, že to prostě dítěti je nepříjemné - fakt se to musí vydržet pro jeho budoucí dobro a nebo tedy hledat nějaké alterantivní fyzioterapeutciké cesty. Ne na internetu - v ordinaci fyzioterapeutů, co se specializují na děti.
Ale ta Vojtovka je spolehlivá, jen náročná na psychiku toho, kdo s dítětem musí cvičit.
@stinga píše:
@carola taky jsem chodila na logopedii, když jsem měla doma po matce opakovat tdnka, tdnka a smdček smdček, hleděla jsem na ni s opovržením a říkala jsem jí, ať si to říká sama - a nehlo se mnou nic ani po dobrém ani po zlém, chodily jsme tam v podstatě naprosto zbytečně, protože jsem to sveřepě odmítala, a světe div se, mluvím a vyslovuji v pořádku, ani jednou jsem nespolupracovala
To mi připomíná film Báječná léta pod psa. Jak ten Kvido četl ten slabikář „Ema mele maso“ Co je todle za blbost. ![]()
@carola
no když řekneš stokrát tdnka, tak přece z toho musí vyjít trnka, ne
a takových slov tam byly plné kartičky, nevím jestli teď mají jiné metody
@Ou píše:
Aha… Buď potřebujete znovu nějaký nácvik jak to dělat a jak vydržet to, že to prostě dítěti je nepříjemné - fakt se to musí vydržet pro jeho budoucí dobro a nebo tedy hledat nějaké alterantivní fyzioterapeutciké cesty. Ne na internetu - v ordinaci fyzioterapeutů, co se specializují na děti.Ale ta Vojtovka je spolehlivá, jen náročná na psychiku toho, kdo s dítětem musí cvičit.
Ano,souhlasím. Já byla z Vojtovky nešťastná. Dcerka na mě v tělocničně prosebně koukala:Mami,zachraň mě. Křičela,jak když ji na nože berou,mě bolelo srdce,ale ty výsledky byly neskutečné. Já narazila na úžasnou fyzioterapeutku. Dcerce byl čerstvě rok,takže sama fyzio říkala,že s těmi staršími se cvičí podstatně hůře a viděla,že já to doma nedávám,tak mi ji zacvičila vždy u nich. My naštěstí neměly žádný závažný problém. Dcerka byla jen pomalejší v pohybu.
Tak většina perinatologickych center má logopedy v týmu pece o rizikové novorozence a kojence. A ano fakt s nima neřeší Ř.
Pokud nemějte z toho strach ale hlavně vyberte někoho, kdo má zkušenosti s takto malými dětmi… Jde spíše o stimulaci správných návyků.....
@stinga píše:
@carolano když řekneš stokrát tdnka, tak přece z toho musí vyjít trnka, ne
a takových slov tam byly plné kartičky, nevím jestli teď mají jiné metody
Synovi nešlo to ř a měl napsaná v sešitě různá slova,kde se mělo říkat ř,například tříska,ale on měl vyslovovat tríska se sevřenými zuby. Měl u toho i obrázky. Nebo dřevo,měl vyslovovat drevo se sevřenými zuby a takhle se krásně po pár návštěvách naučil ř. Jemu to nevadilo a naučil se to fakt fofrem,takže jsme tam byli opravdu asi 4×.