Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Ou Logopedie není jen o mluvení a výslovnosti. Má smysl tam chodit i dříve, pokud má dítě specifické problémy, například hankou.br zmiňovaný rozštěp nebo problémy s polykáním. A mám takový pocit (ale za to ruku do ohně nedám), že v nějakém dokumentu o nedonošených dětech maminka jednoho z nich vyprávěla, že pomocí logopeda uvolňují křeče obličejových svalů. Dítě mělo +- rok.
@Lusybb známá začala chodit k logopedovi z dítětem cca v roce. Měli problém s polykáním. Říkala, že to taky nebylo snadné ho tam dostat, pediatr jim nechtěl dát žádanku, že je času dost, ale takový problém s polykáním je dost nepříjemný, když už má to dítě jíst, tak chodili a hradila si péči sama. Nevím, co všechno tam trénovali, zmiňovala se o „lechtání“ krku peříčkem, vyplazování jazyka a dotýkání se ho lžičkou. A pomohlo jim to prý hodně.
@Terez001 Ne, že bych to chtěla banalizovat, já jsem taky spíš ten typ, co by problémy řešil radši dřív, ale k tomu říkání slabik a oslovení máma, táta: druhý syn začal říkat slabiky až po roce, možná skoro v roce a půl, už přesně nevím. Táta řekl až ve dvou letech, do té doby byl kdokoliv, koho chtěl oslovit máma (i kamarád, sousedka, příbuzný, žena, muž). Babička - učitelka na prvním stupni s logopedickým kurzem - se jednou vyjádřila, že je postižený. Nevím, proč to tak měl a i mně už to začalo být divné, ale v těch dvou letech začal chodit do školky, kam docházela logopedka, tak jsem se s ní domluvila, že kdyby se jí něco nezdálo, dá mi vědět. Jinak ona se mu tam individuálně nevěnovala, dělala tam s dětmi skupinová cvičení. První pořádná slova řekl až kolem 2 a čtvrt (do té doby ani nespojoval slova, ani neopakoval, vůbec): „hodný kluk“ a „mrkev“ , taková typická slova, kterými děti začínají
. Po těch 2 a čtvrt začal opakovat a pomalu se rozmlouvat. Teď má 3,5 a mluví v souvětích, krásně artikuluje, rozumí mu i cizí lidé, má široký repertoár písniček a básniček, jen ještě neumí r, ř a ž. Takže sice standardní vývoj to jeho mluvení nemělo, ale nějaké pesimistické prognózy byly taky mimo.
@Ou píše:
Vtipné to není, blbé to je. Ten kdo vám to poradil se buď dost sekl a nebo má vcelku zásadní neznalosti. Před třetím rokem jsou nějaké cílené logopedické zásahy nesmyslné.
Píšeš nesmysly resp. jsi to naopak Ty, kdo projevuje zásadní neznalosti.
Pomoc logopeda je v mnoha případech opodstatněná už kolem jednoho roku věku - nejen u rozštěpáčků, ale také např. u sluchově či zrakově postižených dětí. Takže je-li podezření, že má dítě třeba vadu sluchu (která se u takto malých projevuje právě nenapodobováním, neopakováním), doporučení logopedické péče je naprosto smysluplné a logické.
@Lusybb píše:
Dobrý den maminky a tatínkové. Chtěla jsem se zeptat jestli máte zkušenost s logopedií už v kojeneckém věku?
Ahoj,
poprvé jsem na logoledii byla s dcerou ve 3 letech a byla jednou z nejmladších dětí, které docházely - sama logopedka se divila, proč jdeme tak brzy (na muj popud)
Ale klidně jdi, uvidíš co se tam dělá a mužeš docházet v rámci hry
Ale nedovedu si uplně tak představit co s takovým prckem se tam dělá (pokud nemáš 3 letého kojence
). Jako, že cíleně - co po něm bude logopedka chtít, když tedy neslabokuje a neopakuje ![]()
@Lusybb dobry den, jak jste nakonec vyřešili? Chodili jste na logopedii nebo se rozmluvil sám? Řešíme něco obdobného
@Veronika72 Dobrý den, malému jsou čerstvě 2 roky. Na logopedii jsme nezačali chodit. Malý se rozkecal sám. Je pravda, že mu je hodně špatně rozumět, tak nevím kdy se pak řeší toto. Nechám tomu čas do 3 let a pak se uvidí.