Logopedie - jak probíhá?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2826
4.5.18 15:54

Logopedie-jak probiha?

Ahoj, muzu se zeptat, jak u vas probiha logopedie?.jak dlouho jste v ordinaci? dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
4.5.18 16:03

@hmonika záleží na logopedce a na důvodu návštěvy. Mám za sebou s dětmi 3 rozdílné zkušenosti.

1. Syn 5 let, špatná výslovnost - chodíme k logopedce/učitelce. Jsme u ní 20-30 minut každý týden, podle toho, jak mu to jde. Posledně jsme byli hotoví za 10 minut, protože všechno uměl. Vyzkouší, co umí, potrénuje nové a zadá práci na příště. Plus trénují postavení pusy, jazyka, různě se na sebe šklebí.
  2. Syn teď 3,5 roku. Má opožděný vývoj řeči. Chodíme od 2 let ke klinické logopece, měnili jsme ve 3 letech kvůli dojezdu a opět klinická logopedka.

U první logopedky jsme byli vždy 30-40 minut, chodili jsme 1× do měsíce. Hrála s ním hry, povídala si s ním a zadala práci na příště.
U druhé logopedky jsme 10-15 minut a jezdíme za 3-4 měsíce. Projede, co umí (2-3 minuty) a zadá novou práci.

• Citovat
  • Upravit
2826
4.5.18 16:31

Moc dekuji za odpoved.My jsme dostali na 5 lete prohlidce zadanku na logopefii(i jsem si ji sama vyzadala),objednala jsem se ke klinicke logopedce(vubec jsem netusila, ze je rozdil mezi normslni a klinickou :? ).V ordinaci jsme ani ne 10 minut, v rychlisti mi ukaze jak ma mit jazyk, jaky slovicka cvicit a jdeme pryc.Ja vedela, ze s nim budu muset hodne cvicit doma, ale myslela jsem, ze se mu bude i trochu venovat ta doktorka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2271
4.5.18 16:41
@hmonika píše:
Moc dekuji za odpoved.My jsme dostali na 5 lete prohlidce zadanku na logopefii(i jsem si ji sama vyzadala),objednala jsem se ke klinicke logopedce(vubec jsem netusila, ze je rozdil mezi normslni a klinickou :? ).V ordinaci jsme ani ne 10 minut, v rychlisti mi ukaze jak ma mit jazyk, jaky slovicka cvicit a jdeme pryc.Ja vedela, ze s nim budu muset hodne cvicit doma, ale myslela jsem, ze se mu bude i trochu venovat ta doktorka.

Tak na to je lepsi normalni logopedka, my chodime se synem od 5 let, jednou tydne, mame pevne dane, ze je to 20 minut. Chpdime kvuli r a ř. Krome reci s nim cvici ruzne ukoly na orientaci v case nebo prostoru, zjistila mu I zkrizenou lateralitu, apod. Ale musime si to holt platit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29510
4.5.18 16:58

Chodily jsme ke klinické logopedce. 1× měsíčně, je tam velký nával. Klinický logoped má atestace a většinou tím pádem jede přes zdravotní pojišťovnu. Dceři se věnovala půl hodiny, ukázala cviky, zadala třeba básničku a dělala s ní různé kartičky na to písmeno, měla tvořit věty, vyprávět pohádku podle obrázků atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2826
4.5.18 17:03

@marin tak nejak jsem si to predstavovala.Tady mi hekticky, rychle vysvetluje jak mu mam spachtli drzet jazyk(ucime se ť, ď, ň)-ze mame rikat ňa, ňi ňau, ale zadny basnicky, nic.
To jsem si mohla na internetu nastudovat, jak se to ucit a ne kvuli 10 min syna odhlasovat ze skolky a jezdit x km daleko :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.5.18 17:14

@Adelka951 ona je klinická logopedka vlastně normální. Má víc zkoušek, atestací, může stanovovat diagnózy.
Záleží na konkrétní osobě. My měli skvělou tu první. Ta byla fajn, teď to je k ničemu. Syn sice udělal posun, ale spíš jen dozrál.
My si nemůžeme vynachválit tu učitelku, ale je jí cca 78 let a učí jen nápravu řeči. Taky u ní neříkáme básničky. Jen opakuje slova. Asi ví, co dělá, protože jsme přeučovali ráčkování, což se povedlo během půl roku, což považuju za velký úspěch.
@hmonika on to je běh na dlouhou trať. Sice to vypadá lehce, ale neodborným přístupem se může stát malér. Takhle se snažila tchýně naučit syna r, až z toho syn začal ráčkovat. Kdyby ho nechala a netlačila do něj, tak by to třeba dopadlo jinak. Kamarádka taky učila syna sama, v první třídě je učitelka nahnala na logopedii a přeučují půlku hlásek, protože je vyslovuje špatně.
Já teď hledám logopedku, kam budeme chodit jako samoplátci, i takoví jsou často kliničtí logopedi. Ti na pojišťovnu jsou často přetížení.

• Citovat
  • Upravit
29510
4.5.18 17:36
@hmonika píše:
@marin tak nejak jsem si to predstavovala.Tady mi hekticky, rychle vysvetluje jak mu mam spachtli drzet jazyk(ucime se ť, ď, ň)-ze mame rikat ňa, ňi ňau, ale zadny basnicky, nic.
To jsem si mohla na internetu nastudovat, jak se to ucit a ne kvuli 10 min syna odhlasovat ze skolky a jezdit x km daleko :(

Ono to není vždy lehké. Kolikrát si i logopedka s dcerou nevěděla rady, u dcery to byl hlavně motorický problém, takže jsme cvičili koníka, čertíka. Špachtličku jsme také měly, tedy tyčku od nanuka, dále i kreslila, protože to je prý s řečí provázané, pak si napatlat třeba pusu marmeládou, nutelou, aby to slízla jazykem z jedné strany na druhou. Mladší dcera je o tři roky mladší a uměla správně r dříve než první dcera. Jí to bavilo a cvičila s ní. To byly kolikrát usměvné momenty. Dcera dva roky uměla čertíka, jen jí starší ukázala cvičení a jí to trvalo dlouho. Opravdu s logopedií jsme si užili svoje. Ale vyplatilo se to. Dcera mluví hezky. Pamatuji si to do dneška, když bylo vysvědčení v pololetí druhé třídy, tak ten den jsme byli naposledy na logopedii. Bylo to opravdu lepší ocenění, než samé jedničky ve škole, protože toto dalo opravdu zabrat. Logopedka na ní zkoušela i takový přístrojek, který měl rozvibrovat jazyk či co, ale to třeba na dceru vůbec nefungovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.6.19 17:48

Zeptám se na Vaše zkušenosti. Chodím se synem od 2 let na logopedii. Už mu je skoro 5 let, od září bude předškolák.
Stále jsme se nedostali na nápravu výslovnosti.
Vím, že logopedi jsou odborníci, ale syn mluví vlastně pořád. Dobře skloňuje i časuje, má správný slovosled.
Přijde mi už zbytečné denně pojmenovávat ty stejné obrázky. Syna to už ani nebaví, děláme to celou dobu. Když máme jít cvičit, tak protestuje a odmlouvá.
Ořijde vám normální, že se takto dlouho čeká na nápravu výslovnosti? Za rok půjde do školy a pořád neumí víc jak 6 hlásek a další sice vysloví, ale jen izolovaně a nepoužívá je ve slovech.
Myslíte, že by byl velký problém, kdybych obešla klinickou logopedku a vzala ho k učitelce, která řeč napravuje?

• Citovat
  • Upravit
4515
1.6.19 18:06
@Anonymní píše:
Zeptám se na Vaše zkušenosti. Chodím se synem od 2 let na logopedii. Už mu je skoro 5 let, od září bude předškolák.
Vím, že logopedi jsou odborníci, ale syn mluví vlastně pořád. Dobře skloňuje i časuje, má správný slovosled.
Přijde mi už zbytečné denně pojmenovávat ty stejné obrázky. Syna to už ani nebaví, děláme to celou dobu. Když máme jít cvičit, tak protestuje a odmlouvá.
Ořijde vám normální, že se takto dlouho čeká na nápravu výslovnosti? Za rok půjde do školy a pořád neumí víc jak 6 hlásek a další sice vysloví, ale jen izolovaně a nepoužívá je ve slovech.
Myslíte, že by byl velký problém, kdybych obešla klinickou logopedku a vzala ho k učitelce, která řeč napravuje?

Já bych klidně zkusila nějakou jinou… mému synovi taky bude v září 5 let… a začali jsme chodit na logopedii…byli jsme teda zatím jen párkrát, ale klidně bych neměla problém začít jezdit od září k jiné…Mám pocit, že nám to taky moc nepomáhá…třeba trénujeme sykavky a ta učitelka mu teda hlídá to S, Z a opravuje ho…ale že v tom slově nebo větě řekne něco jiného špatně, tak to neřeší… Taky teda nevím, jak to chodí jinde, tak jí nechci křivdit…
A jinak to učení doma vymýšlíme všelijak… jednou se učíme z těch papírů přímo z logopedie… podruhé třeba čtu pohádku a chci po něm některá slova zopakovat…pak třeba hrajeme pexeso s písmeny a jak otočí kartičku, tak musí na dané písmenko vymyslet slovo, případně ho vymyslím já (zase aby v tom byly ty sykavky nebo to, co potřebuje pilovat) a zopakuje to… Taky jsme koupili stolní hru „Rozhýbej svůj jazýček“…někdy jí hrajeme celou, jindy si z ní zase jen vyndám daná písmenka… No a samozřejmě ho baví různé odměny… buď třeba bude za odměnu nanuk nebo lízátko ale také i tak, že si třeba vezme hrací desku třeba z člověče nezlob se a figurku (nebo autíčko) a za každé správné slovo si popojede atd… A nebo on neříká první písmeno u předložek (edle, od, ad), tak vemu třeba plyšáka a dávám ho na různá místa a musí mi říct, kde ten plyšák je atd… Zatím jsem ho pokaždé nějak zaujala, ale jak teda říkám, chodíme teprv krátce…když sedíme jen u papírů, tak se taky pořád hemží kolem, pořád musí mít něco v ruce a pořád se ptá, když už to skončí :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9180
1.6.19 18:13
@Anonymní píše:

Můžu se zeptat, proč chodíte na logopedii od 2 let?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.6.19 18:22

@Sněženka25 my chodíme ke čtvrté logopedce. Aktuálně jezdíme víc jak 1,5 hodiny autem. Teď jsem spokojená s přístupem, ale nevím, jestli máme šanci to stihnout.
Začátky slov taky polyká.
My právě řeč vůbec nenapravujeme. Aktuálně pořád děláme cvičení pro rozvoj řeči. Už to stejné děláme vlastně 2 roky. Chápu, že to je nuda.
@amazon bylo to potřeba.

• Citovat
  • Upravit
3608
1.6.19 19:06

Šla bych asi jinam, i když my taky nápravu řeči nijak extra necvičili, semtam dostala pár slov kde bylo co jí dělalo problémy ale logopedka řekla že až dozraje řečové centrum tak to samo naskočí…pak jsme s chlapem seděli a najednou nám došlo že říká L, R a další co jí dělalo problémy takže logopedka měla pravdu naskočilo to zničehonic :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.6.19 19:07

Rozhodně nechci logopedku měnit, ale myslela jsem, že bych syna vzala k logopedce učitelce, kam jsem chodila s prvním, takže u té bychom napravovali řeč a u klinické bychom dál rozvíjeli slovní zásobu.
Ale nevím, jestli by to nepřineslo víc škody než užitku.

• Citovat
  • Upravit
6363
1.6.19 19:14

Jak probíhá výuka? Pozor, aby každá logopedka nechtěla něco jiného.
Děti mi chodily ke klinické logopedce a zároveň i do logopedické třídy v MŠ. Spolupráce s prvním dítětem probíhala bez potíží (mám na mysli, že učitelka v MŠ respektovala pokyny logopedky), ale u druhého už byly komplikace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí