Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, zkus i jinou logo. syn ma celkem 3, jednu v uterky na hodinu-pul hodiny prace se synem, pul hodiny mluvime spolu o tom co doma se synem delat (velmi me psychicky podporuje), ve stredy ma dalsi na 30 min tam syn pracuje na 100%, ve ct a pa ma individualni logopedii v logo skolce u ktere nejsem pritomna, ale rika mi jak pracoval a co delali, dela s nim i na PC nejaky cesky logopedicky program an fonematicky sluch.
ALE syn ma smisenou vyvojovou dysfazii-4 roky a nespoji dve slova jen opakuje a pojmenovava veci prvni slabikou ba-balon, po-pomeranc. ted posledni tyden rika i dvojslabicna slova. pro nas je to zazrak
trenovali jsme ze zacatku i porozumenii nekdy ho to proste neba a nekdy dela na 100%. se vsema vim co dela, nejak pracuji vsechny stejne a vsechny tri jsou klinicke logopedky.
tim chci rict aby ses nebala oslovit nekoho jineho. ![]()
Chodime na logo od synova 5 let. Ted mu je 6,5 r a konecne zacal pouzivat vsude, to co se uci 1,5r. Zacinali jsme na,,L,,, pak sykavky. Vse pouzival jen pri nacviku,,,l,, nepouzival v minulem case. Ted se naucil R a najednou jak kdyz mu to sepne, zacal vse vyslovovat jak ma. 1,5r trapeni a najednou tohle. Takze zbyva jen ř.
Proc chodite od 2 let? To syn sotva mluvil. Rozmluvil se az ve 4 letech, ze mu zacali lidi rozumet. Do te doby des.
@Verun83 on ve 2 letech nemluvil, nerozuměl a nekomunikoval. Takže jsme obešli celé kolečko. Na začátku jsme se učili vzájemnou komunikaci.
Synovi bude o prázdninách 5 a cizí lidé se skoro nechytaji.
Se synem chodím na logo od 3,5 roku a skoro od začátku trénujeme hlásky. Mezi tím má cviky na motoriku, na rozhýbání jazyku, pohyby pusy atd. ale i ty hlásky. My jsme teda projeli na logo skoro všechny hlásky, vynechali jsme jen J a L ty se zázrakem na učil sám. Nyní je mu 7 a dolaďujeme sykavky a začneme R Ř, kde už děláme půl roku přípravu.
Dcera začala chodit někdy během 4 roku a taky od začátku trénujeme hlásky, aby do začátku školy měla vše. Nyní jedeme CSZ v 5 a půl roce.
Mam tri deti a se dvěma starsima jsem chodila a chodim na logopedii. Nejmladsi bude mit tri a taky nas to asi ceka, ale uvidíme.
Kazdopadne na logopedii jsme zacali chodit kolem tretiho roku. Se starsim synem jsme rozvoj reci, gramatiku, slovni zasabu atd delali asi do 4,5let, mel diagnostikovanou VD. Pak se k tomu pridala i naprava vyslovnosti. Spoustu hlasek naskočilo samo během procvicovani a trenovani mluveni (K, G, J, H, CH atd) zacali jsme s mekcenim, pak sykavky a nakonec R a Ř. V 6,5letech jsme ukončili logopedii ale i tak mel odklad.
Mladsi syn taky logopedie od necelých tri let, tam pouze OVR. Naprava vyslovnosti taky od tech 4,5let. U neho taky hodne nakocilo samo i mekceni. Zacali jsme az sykavkama nejdrvie tupe pak ostre. Ted ma cerstvych 5let a začínáme resit R, Ř (naskočilo samo) a sykavky už jen automatizujeme v řeci.
Do urcité doby není potřeba vyslovnost uplne tak resit. Procvicovanim slovni zasoby a věci kolem toho naskoci docela dost. Ale v predskolnim roce uz by ta naprava vyslovnosti mela prijit. Prece jen pokud to chcete do skoly zvladnout je nejvyšší cas.
Pokud jste s logopedkou spokojeni, promluvila bych si s ni co si o tom mysli a jake ma zamery do budoucna.
![]()
@aknah31 když jsem se ptala, tak mi řekla, že syn je drobný (je nejvyšší z děti ve školce), a že je letní, takže bude mít odklad, takže na to máme dvě roky. Jinak jsem spokojená. Je to poprvé, co cvičíme i pusu, dělá s ním grafomotoriku a nenadava mu, že je nepozorný.
@Anonymní píše:
@aknah31 když jsem se ptala, tak mi řekla, že syn je drobný (je nejvyšší z děti ve školce), a že je letní, takže bude mít odklad, takže na to máme dvě roky. Jinak jsem spokojená. Je to poprvé, co cvičíme i pusu, dělá s ním grafomotoriku a nenadava mu, že je nepozorný.
Me přijde teda skoda davat odklad kvuli tomu ze je letní. Syn je koncem kvetna a narozdil is bráchy, ktery je v dubnu u nej o odkladu neuvažujeme. Logopedie je hodně komplexní a opravdu vse souvisí se všim. Hruba i jemná motorika je důležitá.
U nas logopedka taky dela vse, Grafomotorika, jazykové uvědomování, sluchova diferenciace atd vlastně taková komplexní predskolni příprava. Ale uz děláme i tu nápravu výslovnosti, protože neni nic horšího nez napravovat zlozvyk a špatne zafixovánou výslovnost ![]()
@Anonymní píše:
@Verun83 on ve 2 letech nemluvil, nerozuměl a nekomunikoval. Takže jsme obešli celé kolečko. Na začátku jsme se učili vzájemnou komunikaci.
Synovi bude o prázdninách 5 a cizí lidé se skoro nechytaji.
Pro upřesnění, nerýpala jsem s otázkou, proč logoped od 2 let.
Můj syn nemluvil ještě půl roku po tom co nastoupil do mš.(resp. mluvil, ale cizí mu nerozuměli) To mu bylo víc jak 3,5 roku. A ani mě nenapadlo hledat logopeda. Já jsem se s ním domluvila i znakovkou.
Logopedii nám doporučili až teď v lednu (neuměl sykavky, R, Ř) a jelikož nechtěl spolupracovat, po třech sezeních jsem ho stáhla a učili jsme ho doma. Teď mu bude 5 let a chybí mu jen Ř
U Vás to bude zřejmě nějaký jiný problém
@aknah31 tato taky dělá vše, já jsem v tomto spokojená. Dřív jsme chodili jen pro papíry a nic s ním nedělala. Jen ho napomínala, jak nespolupracuje a je nepozorný.
@amazon syn byl ve 2 letech takový mimoněk, že jsme to museli nějak řešit. U něj šlo hlavně o to, že nerozuměl.
@Hořec to bych chtěla, aby každa dělala něco jiného. Přijde mi mimo, že po víc jak 3 letech logopedie děláme pořád totéž. Žádná významná změna nenastala ani se změnou logopedky. Ta poslední tedy zařadila i cviky na tváře a na jazyk, ale stejně mi přijde, že nemůžeme za rok stihnout 6 hlásek. Něco jsme sami naučili doma, ale na složitější věci si netroufam.
Kolem mě děti od 4 let napravují výslovnost a syn nic.
Bojím se, jak bude mluvit ve škole. Se starším nám 2 hlásky zabraly rok.