Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
K zubaři sami od 5-6 let. Ale děti s tím nemají žádný problém. Byli dlouho úplně bez kazů, jedno mělo první v 9 letech, další skoro v 6. Sestra mi navíc vždy hlásí, když něco objeví a má se plombovat. K praktikovi chodím s nimi, i se 14 letou. Tam to jednak lékařka chce a jednak mám vždy nějaké dotazy. Na vyšetření, které neznají chodím také s nimi ( kardio, nefro). Když v nemocnici chtěli zavést dítěti (1 rok) kanylu, tak mě posílali pryč, že to není hezká podívaná a někteří rodiče to špatně nesou. To jsem odmítla, že to nesu dobře a dítě jsem v klidu se sestrou přidržela, napíchnutí šlo na poprvé jako po másle.
@BlueFox píše:
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, od jakého věku necháváte chodit děti samotné do ordinace. Stalo se mi teď během týdne, že mi zubař řekl, že mám počkat na dceru (9) v čekárně, než provede zákrok a nyní sedím u logopedky, kam jsem přišla se synem(6) a řekla, že minule byl už vevnitř sám, když šel s manželem, tak ať ho nechám jít samotného. Jak to máte vy? Já se tedy necítím moc dobře, ale třeba je to tak běžné, jako součást procesu osamostatňování?
Díky za názor!
Pokud by mě o to lékař požádal, šla bych. Ale nikde se mi to nestalo.
@Fiducia píše: Řídím se dětmi. Pokud chtějí jít bez doprovodu, jsem s tím v pohodě. Pokud mě vyhazuje personál, uplatňuji §28 zzs
Mám mladší děti a zatím jsem v této situaci nebyla, ale postupovala bych stejně.
Jen teda u toho logopeda bych přítomná být chtěla, pokud by dítě nebylo vyloženě proti, pro mě by bylo důležité vědět, co a jak s dítětem trénovat.
Ty jo, to koukám jak máte statečný děti. Jako já chodil k většině doktorů sám tak od 11, jakože ne do ordinace, ale úplně jen s papirkem se souhlasem k ošetření. Myslím takový ty věci jako prevaz, sundání sadry, očkování, preventivka, kontrola po nemoci atd.Ale k zubaři fakt ne. V 9 jsem ještě určitě seděl mámě na klíně, později mě držela už jenom za ruku, ale fakt si nedovedou představit, že by tam nebyla se mnou. Vždycky jsem se strašně bál a bojím do dnes. Teď už to teda zvladam, ale stejně se bojím
. A to mi nikdy nic nedělali. Ale jestli to vaše děti zvládají samy, tak tím líp
.
Mám 9 letého syna a zatím nebyl nikde sám. Na logopedii jsem chodila vždy s ním. Logopedce jsem do toho nemluvila, jen jsem upřesnila, když potřebovala jak něco je. Ale chtěla jsem být u toho, abych slyšela jak ho ona trénuje a mohla jsem to nakoukat. K zubaři s nimi taky chodím a vím, že moje děti jsou se mnou klidnější, nemám hysterky, které by se předváděly před mámou a bez mamy byly hodné.
@Matt 02 píše:
Ty jo, to koukám jak máte statečný děti. Jako já chodil k většině doktorů sám tak od 11, jakože ne do ordinace, ale úplně jen s papirkem se souhlasem k ošetření. Myslím takový ty věci jako prevaz, sundání sadry, očkování, preventivka, kontrola po nemoci atd.Ale k zubaři fakt ne. V 9 jsem ještě určitě seděl mámě na klíně, později mě držela už jenom za ruku, ale fakt si nedovedou představit, že by tam nebyla se mnou. Vždycky jsem se strašně bál a bojím do dnes. Teď už to teda zvladam, ale stejně se bojím. A to mi nikdy nic nedělali. Ale jestli to vaše děti zvládají samy, tak tím líp
.
To já začala na prevence k zubaři chodit sama někdy od 6. třídy, ale u mě to bylo, že koukla na zuby, pochválila a nashle za půl roku. První kaz jsem měla až skoro ve 30.
Chodim vsude s detmi, akorát u psycholozky byly sami, tak by to bylo kontraproduktivní.
Logoped se da pochopit, zubař a jiní lékaři v žádným případě do té doby než si dítě řekne samo.
K logopedce bych klidně poslala dítě samotné, ale jde o naše dítě a naši logopedku
Chodí tam třetí rok každých čtrnáct dní a rozhodně se nebojí nebo tak. Akorát teda já přece potřebuju vědět, co a jak cvičit, tak si myslím, že to není vhodné spíš kvůli tomu.
K zubaři by mě dítě ani nenapadlo poslat samotné
Leda by bylo nějak speciálně ostřílené a zvyklé, ale to dítě u zubaře snad být nemůže, je to dost stresující a nepříjemná záležitost a každý týden se tam obvykle taky nechodí.
U zubařky jsem vždycky s dětmi. Jelikož chodím se všemi třemi, tak je to praktické hlavně pro ni. A vždycky si popovídáme.
K logopedce chodím taky, protože chodíme k ní domů. Tam bych ale nejraději nechodila.
Tak mě ke konci sezení logopedka zavolala, aby mi sdělila pokroky/ co cvičit, řekla mi, že si myslí, že pokud dítě neprotestuje, je lepší ho nechat u cvičení samotné. U toho jejího hodnocení jsme se docela neshodly, tvrdila, že „L“ není ještě zcela v pořádku. Tak jsem řekla synovi ať řekne nějaké slovo a znělo to normálně. Kdybych u toho byla, tak mě mohla upozornit, protože zrovna u „L“ žádný problém nepozoruji.
Mně možná vadí taky obecně to - ač jemné, přesto vykázání z ordinace od mého dítěte na chodbu. Jsem hodně kontaktní rodič a mám potřebu být nablízku, kdyby „něco“. Nejsem hysterická a taky jsem schopná i ochotná třeba držet ruku při odběru, kdyby to bylo potřeba.
@BlueFox Tak snad pokud nechci, tak se vykázat nenechám, ne?
K zubaři chodí každý sám i nejmladší poslední dva roky. Ale záleží podle situace. Když jde některý trhat zub, tak se jde s nima, když chtějí. Když jdou pouze na preventivku, tak jde každý sám.
Muž a děti mají rok nového zubaře. Takový milý, mladý kluk. Umí to s děckama i ta jeho sestřička. Takže si poradí bez doprovodu.
Na oční taky chodí bez doprovodu, když si vyšetřuje zrak. Až na konzultaci se přidáme.
A k dětské chodíme společně. Ale to jdeme opravdu společně celá rodina. My tam naštěstí často nechodíme. Když tam jdeme, tak má některé dítě preventivku a zbývající děti se ukáží, ať je po roce taky vidí. Takže tam jdeme 1× za rok. Řeknou si, jestli potřebuji doprovod nebo nechtějí.
Děti mají skoro 13r., 10r. a 8r.
@BlueFox píše:
Mně možná vadí taky obecně to - ač jemné, přesto vykázání z ordinace od mého dítěte na chodbu. Jsem hodně kontaktní rodič a mám potřebu být nablízku, kdyby „něco“. Nejsem hysterická a taky jsem schopná i ochotná třeba držet ruku při odběru, kdyby to bylo potřeba.
No tak si příště normálně řekni ![]()
Doktorka to zkusila (asi k tomu měla své důvody) a Ty jsi souhlasila - není přece věštec, aby věděla že Ti to vadí. Kdybys normálně v klidu řekla, že zůstaneš, bylo by vyřešeno ![]()