Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, chtěla bych se zeptat jestli každé miminko prožívá růstový spurt?
Náš synek má 3. měsíce tak jsem očekávala, že to přijde. V šesti týdnech jsem si s ním pěkně užila
Ale teď zatím nic.
Bojím se aby si nastartoval dobře zvýšenou tvorbu mlíčka na další období.
Máte zkušenosti? Díky za všechny odpovědi.
Ahoj, prvni dcera nemela zadny, aspon jsem to tedy nezaregistrovala a druha mela jen jeden zato poradne vyzivny
, takze myslim, ze nemusi ![]()
Ne.. Já nikdy nepozorovala, že by chtěla kojit častěji. Přibírala vždy raketově, ty časy byly pořád podobné, jednu dobu se dokonce v noci ani zas tak moc nebudila.. Takže možná byl, ale já ho fakt nezaregistrovala ![]()
Ty doby na růstový spurt jsou pouze uváděné jako typické, takže ne, nemusí mít spurt. Ale stejně tak se růstový spurt může vyskytnout ve 4 měsících, v 5měsícch, jen se tomu říká pro přehlednost laktační krize ![]()
Já teď až se třetím zažila spurt v 6 měsících, předchozí dva ten 6měsíční neměli.
Prvorozený měl zase ve 4 měsících, nepamatuju se, zda měl i ve 3 měsících, vím určitě, že měl ve 3 týdnech.
A někdo nezažije vůbec
Nelam si tím hlavu, hlavně, že víš, že vůbec nějaký spurt existuje a jak se při něm případně chovat, to je nejdůležitější ![]()
Tak u starší jsem mněla spurt asi od narození do cca 4 let furt žrala a neměla dost
.Teď ve 4,5letech skoro nejí takže asi zkončil
Mlatší 4m jsem zatím nic nezaznamenala.
My si ho užili ve 3.týdnu a trval 14 dní, opravdu to bylo dost náročný a moc doufám a modlím se, že další vlna nepřijde! Být tebou buď ráda, nevadilo by mi kdyby se neobjevil ![]()
Dcera měla spurty v těch prvních týdnech, pak už ne
Na kojení to vliv nijak nemělo, kojila jsem plně do půl roka a pak ještě skoro do 14 měsíců, to už se odstavila sama.
Mohl by mi někdo vysvětlit, co to vůbec je, růstový spurt?
Jestli to zase není jenom nějaký terminus technicus. Mám 2 děti a netuším co to je.
@Evaa1974 píše:
Mohl by mi někdo vysvětlit, co to vůbec je, růstový spurt?Jestli to zase není jenom nějaký terminus technicus. Mám 2 děti a netuším co to je.
růstové spurty jsou taková období, kdy miminko rychleji roste a tím pádem vyžaduje častější krmení.
Takže přesně, jak jsem myslela. Další terminus technicus, který vymyslely nějaké chytré hlavičky a některé maminy se toho hned chytnou
Já to tedy taky nějak neregestruju
Jasně, že malá jednou pije míň, jednou víc, ale fakt to neŕeším a hned to neznačnu nazývat nějakým termínem ![]()
@Evaa1974 píše:
Takže přesně, jak jsem myslela. Další terminus technicus, který vymyslely nějaké chytré hlavičky a některé maminy se toho hned chytnou![]()
Já to tedy taky nějak neregestruju
Jasně, že malá jednou pije míň, jednou víc, ale fakt to neŕeším a hned to neznačnu nazývat nějakým termínem
možná jsi měla ještě dodat nějakou nadávku, třeba „ty inteligenti“ ![]()
O růstovém spurtu je dobré vědět, aby matky zbytečně nestrkali dětem UM a kojili podle potřeby dítěte. Hodně žen přišlo při růstových spurtech o mléko, protože si mysleli, že ho mají málo a dali dokrm, zbytečně, dítě si zvyklo na flašku a bylo po kojení. Přitom stačí při spurtu kojit dle potřeb, i třeba po půl hodině, když je to potřeba a nabídka se pak srovná s poptávkou.
Jasně, budu kojit po půl hodině
A nehnu se z domu, ne? Svoje děti miluju nadevše, ale nejsem jejich otrok. Nevidím nic špatného na příkrmech. No nic, jen jsem si chtěla ujasnit dojmy a pojmy. ![]()