Má manžel nárok na daně?

Anonymní
9.4.24 13:02

Má manžel nárok na daně?

Hezký den, zajímalo by mě jak je to s daněmi- je tu někdo kdo tomu rozumí? S manželem jsme spolu žili, spolu hospodařili. Vždy si dával daně na děti on. Já byla celý minulý rok na rodičovské dovolené, v prosinci jsme se definitivně rozešli po tom, co mě napadl. Daně mu dělá jeho máma. Máme dvě děti- dvouleté a sedmiletého, který v září nastoupil do školy. Momentálně od 7.12.2024 bydlí jinde, ale trvalý pobyt má pořád u nás. Návrh skrz děti a rozvod jsem podala dneska. Dnes jsme se viděli a mával mi před očima novým telefonem a hrozně se mi vysmíval. Údajně mu to přišlo z daní, má na ně ale nárok? Omlouvám se za anonym.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11559
9.4.24 13:09

Nešlo by napsat odpočet z daní, nebo tak něco?
Nárok na to má ten, co to uplatní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.4.24 13:12

@Ivan PPZ Pokud si je tedy uplatnil on bez toho abych to věděla můžu to nějak napadnout? Je mi jasný, že já na daně nárok nemám/ celý rok 2023 jsem byla jen na rodičovské, ale opravdu se mi nelíbí, že on si vybere peníze a ještě se mi vysmívá. Manžel na nás nabral půjčky, zbil mě i sedmiletou dceru. Nesplácí nic. Fakt se mi nelíbí že mu vše tak lehce projde..

• Citovat
  • Upravit
11559
9.4.24 13:16

Takže než by to měl ten manžel, tak raději nechat státu? Protože odpočet se musí odpočítat z něčeho. A on to uplatňoval celé roky tajně? Nebo co znamená to, že to uplatnil „bez bvědomí“? Vůbec nemíním řešit rodinnou situaci, tohle je účetní záležitost.
A být celá hyn z toho, že má mobil za úlevu z daní, která mu reálně náleží…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
9.4.24 13:21

Zpětně s tím nic neuděláš. V budoucnu si bude odpisy uplatňovat ten, kdo bude mít děti svěřené do své péče a bude s nimi mít trvalé bydliště.

• Citovat
  • Upravit
10860
9.4.24 13:21
@Anonymní píše: Více

Potrebuje na to tve cestne prohlaseni, ze ty si neuplatnujes. Asi to podepsali za tebe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20893
9.4.24 13:24

Tak hlavně děti si může uplatňovat jen ten, který s nimi žije v jedné domácnosti.

Slevu na manželku, kterou nejspíš uplatnil. Tak k tomu potřeboval tvoje čestné prohlášení. Pokud jsi mu nic nepodepsala, tak mu můžeš zkomplikovat život podáním podnětů na finanční úřad.

Ale žádný peníze ty neuvidíš v každém případě.

Příspěvek upraven 09.04.24 v 13:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
9.4.24 13:25

Má na ne nárok, pokud jste se rozvedli a stěhoval se až v prosinci :nevim: dyt cely rok sdílel s dětmi domácnost a na tebe si je muze uplatnit taky :nevim: až příští rok si je budeš moct uplatnit ty, pokud teda budeš mit z čeho. Co te na tom tak štve? Ty na to na rodicaku nárok nemáš, tak je fuk jestli ty peníze propadnou státu nebo je holt bude mít ex :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4943
9.4.24 13:25

Aby si děti mohl uplatnit, potřebuje potvrzení zaměstnavatele druhého z rodičů nebo tímto rodičem podepsané čestné prohlášení, že odpočet neuplatňuje on. Dodala jsi mu něco takového?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24814
9.4.24 13:45

@Jeremi jasně, jenže ona je na rodičáku
tak je jasné, že žádné potvrzení od zaměstnavatele mu nedodávala, leda by správně měli chtít čestné prohlášení, že si slevu z daně neuplatňuje,
správně to měl spravedlivě udělat tak, že by jí půlku z vyplacené daňové slevy dal, ale vymahatelné to samozřejmě není..
to jsou teda vztahy úplně na pikaču :zed:

stejně s nimi žil a hospodařil fakticky celý rok, tak by byl nesmysl nechat slevu z daně státu a neuplatnit ji…
jak se k tomu postavil je věc jiná a o ničem dobrém to mezi těmito lidmi celkově nevypovídá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.4.24 13:45

@Jeremi nedala jsem mu nic

• Citovat
  • Upravit
101648
9.4.24 13:46
@Jeremi píše: Více

Tak nejspíš tenhle papir uz od zakladatelky zamestnavatele ma, koneckonců ma to zcela oprávněně, když se rozešli az v prosinci. Na rok 2024 uz ne, tam by chtelo dat vedet jeho ucetni, ze již nezije s detmi v domacnosti, i když ono kdo vi, treba bude mit stridavpu peci a nude moct minimálně cast roku uplatnovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24814
9.4.24 13:47

ale asi ti není jasné, že TY bys od státu žádnou vratku nedostala (!)

zrovna tohle bych řešila předem a dohodla se s ním, ať si to klidně uplatní, ale ať se o tu vratku s vámi rozdělí..
je to chyba vaší komunikace a celkově teda máte dost hnusné vztahy :? to není vůbec dobré hlavně pro děti..
mobil mu nezáviď, až půjdeš do práce, koupíš si taky nový
a slevu z daní si už budeš uplatňovat jen ty sama, protože u tebe budou mít děti bydliště a ty budeš pečovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10860
9.4.24 13:49
@j.a.n.i1 píše: Více

Dane mu dela jeho matka.
Je na rodicaku, tam se dava jen cestne prohlaseni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2775
9.4.24 13:50

Tak morální to úplně není, zvlášť, když jak říkáš, vás manžel zadlužil a navíc nesplácí. Jde o daňový bonus na děti a pokud se tedy nemýlím, tak už z titulu vašeho manželství by ti měla připadnout polovina. No poraď se s právníkem, to stejně budeš muset ohledně toho dluhu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák