Má 2,5letý v jídle moc cukru?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Lizzi
2.5.15 14:22

Syn 27m - snídá pečivo s máslem nebo lučinou nebo žervé se šunkou, sýrem, paprika, rajče nebo mrkev
svačina jen někdy ovoce, většinou jí snídani celé dopoledne
oběd polívka (hodně zeleniny) a masitý oběd (s omáčkou plnou zeleniny nebo orestovanou nebo podušenou zeleninou) jako příloha brambory, rýže, pohanka, kuskus, jáhly, červená čočka…
svačina jogurt, banán, buchta…)
večeře kaše (pohanková, krupičná)
občas mu dám Brumíka, sušenku, oplatek, nějakou sladkost, ale jen když si dávám i já.
Podle mě má cukrů taky až dost, ale zeleninu většinou v jiném stavu než v omáčce nebo v polívce nejí, tak to řeším takhle.. a s ovocem to taky žádná sláva není.
pije jen vodu a kakao.. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
767
2.5.15 14:55

Tak ja bych se s nasim jidelnickem musela jit odstrelit. Do roku a pul celkem v pohode, pak zlom a ja jsem dneska rada, ze neco zere. Abych jeste bazirovala na tom, aby mela denne zeleninu… jeblo by mi. A to mam v rodine prezdivku „vyzivovy poradce“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
994
2.5.15 15:19

Dobrý jídelníček…u nás by se žilo jen z jogurtů a lipánků :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
2.5.15 15:39

@merde já jsem pro zdravé stravování vsema deseti, což jsem chtěla zavést i u mého dítěte, no a ta mi to vysvětlila raz dva, ma alergii na mléčnou bílkovinu a bílek, v téměř dvou letech nemá ani deset kilo, jí jako vrabec a nejvíc jí samozřejmě jede to, co já nerada vidím, ale aby vůbec něco snědla, povolila jsem hodně hranice, necpu jí horem dolem sladkým nebo smaženým, ale denně dostane kousek hořké 52% čokolády, pije jen granulované čaje pro děti :roll:, zelenině moc nedá, ovoce jen jahody a broskve a někdy maliny, takže přes zimu horor, občas sní kousek syrové mrkve a to jen když ji jím já. Jinak jí jen omáčky, vařím je sice já, ale základ na prepustenem másle nebo sádle, smetanu teda používám mandlovou nebo jinou rostlinnou, mouky dávám do jidel nebo na pečení převážně elozrnné, masu, luštěninám moc taky nedá… A jsou dny, kdy přežívá na křupkách a té čokoládě, asi to nezní tak hrozně, ale když u babičky sní chleba se sadlem a přidá si, jsem spíš ráda, než že bych se hroutila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
2.5.15 18:37

U nás taky hodně sladkýho, nutno dodat, že za to může v drtivé většině tatínek, který dělá rychlé svačiny typu musli do misky, piškoty apod. :roll:
snídaně: kakao/mlíko
svačina: ovoce, zelenina např. štangle okurky a rajčata
oběd: obyč, jednou těstoviny, jindy rýže, ryba, ostatní maso, sladký oběd,…
svačina: jogurt
večeře: pečivo, nejradši mají jen s máslem. K pití voda
Do toho průběžné denní „dožírky“ tu krajíc chleba, tam sušenka, bonbon, polystyrenový chlebíky, venku zmrzlina, loupák, banán..
Jsme asi střed, řekla bych, polotovary nekupuju, šunku vysokoproc., žádný bujony nebo instantní jíška apod., knedlíky domácí, buchty taky, občas upeču pečivo, to jenom já jsem dobytek a sežeru všechno, děti ještě víceméně držím :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jajvy
3.5.15 08:05

Tak at sem hodi Merde jejich jidelnicek ne? At muzem posoudit.Dle jejich reakci to musi mit ukazkove :lol:

• Citovat
  • Upravit
788
3.5.15 08:11
@Jajvy píše:
Tak at sem hodi Merde jejich jidelnicek ne? At muzem posoudit.Dle jejich reakci to musi mit ukazkove :lol:

jo taky by mě zajímalo co u @merde v domácnosti dávají dětem a ty to reálně konzumují…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12330
3.5.15 08:17

Mladší jí vše co mu dám, akorát zeleninu a ovoce občas plive, za to u 4 leťáka jsem ráda, že za den vůbec něco sní :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12330
3.5.15 08:18

@Ya-ya a u vás se jí co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2591
3.5.15 08:30

Já mám tedy dva jedlíky, nikdy s jídlem problém nebyl, občas musím i krotit :roll:
Snídaně kukuřičné lupínky/vláknina/nesquik s plnotučným mlékem, o víkendech domácí buchta, palačinky, míchaná vajíčka, ovesná kaše.
Sváča jablko/hruška/banán/hrozno.
Oběd klasika, snažím se dělat často zeleninu, maso 3-4× týdně, luštěniny, jinak od každého něco (zapečené těštoviny, brambory, omáčky) smažené nedělám skoro vůbec (nebaví mě obalování) :lol:
Odpolední sváča bílý jogurt, někdy s lupínkama co snídají.
Večeře buď co zbyde od oběda, nebo pečivo s máslem, lučinou + čerstvá zelenina, u nás jede nejvíc rajče, okurka, paprika, mrkev, ředkve.
Během dne, občas lízo, zmrzka, kousek čokolády. Jinak sladkosti nekupuju vůbec, máme,,šílenou" babičku, která při každé návštěvě doveze každému horu sladkého a já to pak schovávám ve špajzce, máme zásobu pro celou školku :mrgreen:
Pijou čaj s medem, vodu nebo ředěný džus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
merde
3.5.15 09:04

@Jajvy jak ji nase nemladsi (5 let) to radsi ani nechtej vedet :mrgreen: ale garantuju ti, ze rozhodne bez cukru, ale to je extrem, jenze ona tak jist musi, ma specialni lekarskou dietu kvuli sve nemoci.
Ja ti vysvetlim, jak to tvoje sestra myslela. Cukr neznamena pouze cukr, ktery koupis v obchode. Strava se sklada z bilkovin, tuku a sacharidu a sacharidy se rovnaji cukry. Strava dnesniho zapadniho cloveka (ted se omlouam jiznim zemim, protoze ty tam jeste nastesti nepatri, tam jeste vladne rozum), se sklada prevazne z tech sacharidu a to jeste prumyslove upravenych (bily chleb, ryze, testoviny, lupinky, detske kase). Deti potrebuji pro svuj rust bilkoviny (mimochodem moc jich u tebe nevidim a i kvalitni tuky ). Jak se ji u nas doma? Jednoduse vem talir a na polovinu dej zeleninu, na ctvrtinu bilkovinu a na ctvrtinu sacharidy, k tomu pridej kvalitni tuk.(oleje lisovane za studena, maslo, sadlo)
Sacharidy se snazime jist ve zdravejsi podobe, bilou mouku nepouzivam vubec, bilou ryzi vyjimecne a pouze basmati( ma vyssi obsah bilkovin a nejnizsi GI) a rizotovou. Z priloh jime hlavne brambory, ryzove celozrne testoviny, jahly, polentu, pohanku)Samozrejme zarazuji lusteniny. Sladke pecu, tak jednou do tydne, ale jen pro rodinu, ja to nemusim, misto sladkosti mame ovoce, orisky, raw med, nebo kvalitni zmrzlinu, cokoladu.
A ted si rozebereme tvuj jidelnicek. Takze snidane, nevim jakou buchtu mas presne na mysli, ale obecne je to zrrejme z bile mouky =sacharidy, cukr=sacharidy + tuky = cukry plus tuky = docela vrazedna kombinace.
Svacina ovoce = sacharidy
obed maso= konecne bilkovina, priloha =sacharidy = cukry a zrejme i nejaky tuk
svacina -ovoce = sacharidy =cukry
druha svacina -chleba =sacharidy= cukry s necim? tajne doufam, ze s nejakou bilkovinou
vecere!!!kase z mleka a nejake obiloviny, obilovina = sacharidy, mleko = zaplat panbuh trosku bilkovin, ale minimum, ale pozor opet obsahuje sacharidy + zrejme je kase i oslazena, ze?
Varianta 2. jogurt s ovocem - opet jogurt ma vic sacharidu nez bilkovin - ovoce opet sacharidy+ rohlik!!opet sacharidy, samozrejme i tuky v jogurtu a rohliku, tam pak zalezi jaky jogurt davas, cim min tucny, tim vic sacharidu obsahuje.
A presne takhle to myslela, tvoje sestra.
A pak mi tu maminky pisi, ze jejich deti nemaji zkazene zoubky kvuli vyzive, ale protoze to maji dedicne. Blbost a to si vem, ze tyhle prazdne sacharidy, z bile mouky, ryze atd. maji latky, ktere zabranuji vztrebavani mineralu, takze i tu trosku, co tvoje dite prijme, jeste dokazi odbouravat!!

Příspěvek upraven 03.05.15 v 09:39

• Citovat
  • Upravit
verulicek
3.5.15 09:15

@Jajvy Přidat zeleninu (klidně i místo ovoce) jinak jídelníček dle mého v pohodě ;)

• Citovat
  • Upravit
merde
3.5.15 09:24

Za me pridej zeleninu ke kazdemu chodu, ovoce staci jednou denne a rozhodne pridej bilkoviny, kde je treba vajicko? To je uplne super potravina navic levna, doda bilkoviny, tuky. A ty sladke vecere bych odbourala, to je jidlo, ktere da jen prazdnou energii a odboura mineraly. To uz mas lepsi treba brambor s dusenou zeleninou ( :) nektera zelenina ma docela super podil bilkovin), plus treba to vajicko. Nebo kdyz nechces varit, opet kvalitni pecivo, vejce a treba zelenina za studena

Příspěvek upraven 03.05.15 v 09:35

• Citovat
  • Upravit
merde
3.5.15 09:30

A k tem bilkovinam, dite potrebuje mnohem vic bilkovin nez dospely clovek!!!
Ma petileta dcera ma presne rozpocitano kolik musi prijmout denne bilkovin, aby rostla a vychazi to na 4 vejce denne, pokud by je nepokryla jinak treba masem nebo syrem, plus trosku ze zeleniny. A takhle uz to ma od tri let

• Citovat
  • Upravit
1017
3.5.15 10:01

Tak já si myslela, že naše malá má hrozný jídelníček, ale teď jsem v klidu :mrgreen:
Je jí 19m a jídelníček je následující:
ráno - sunar
sváča - pečivo (většinou tmavé, nebo slunečnicový chleba, kváskový chleba, rohlík vyjímečně), k tomu máslo, domácí marmeláda/kvalitní šunka/tvrdý sýr - ementál/lučina se strouhanou mrkví/ pomazánka - rybičková, tvarohová s kapií, vajíčková/vejce na tvrdo, k tomu ovoce - jakékoli, nebo zelenina
oběd - maso, většinou hovězí, nebo telecí, občas králík, jehněčí, nebo krůtí. Kuřecí a vepřové jíme minimálně. 1-2× týdně má rybu, většinou pečenou a 1× týdně bezmasý oběd - vaječnou omeletu se špenátem, krupicovou kaši, zeleninovou polévku.
Sváča odpoledne - většinou bílý smetanový jogurt, občas si do něj přihodí pár sušených brusinek, nebo pár mini piškotů ( narazila jsem na ně v lidlu, mají asi 1cm, takže jsou fakt prťavé ), občas dostane lipánka.
A večer zase Sunar.
Zeleninu samozřejmě přidávám ke každému obědu, tepelně zpracovanou, nebo syrovou formou oblohy. Baští bez problémů.
K pití má dětský čaj od Hippu, neslazený, nebo vodu.
Slazené pití je nejhorší, co se týče kazivosti zubů, dítě ho pije celý den, takže zuby jsou v kontaktu s cukrem celý den. Čokoládu dávám 70% kakaa a malé chutná. Občas Kinder vejce - tam je té čokolády minimum.
Buchty moc nepeču, ač je máme rádi, ale nechci ji na to učit, není to nic zdravého. Vím, jaký jsem měla sama problém se tyto věci odnaučit a žít zdravěji. Z domova jsem byla zvyklá na uzeniny, pečivo apod. Jedla jsem minimum ovoce a zeleniny, tak nechci, aby měla v budoucnu stejný problém :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí