Majitel bytu - dotaz

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
20.8.12 10:25

Majitel bytu

Dobrý den,

mám dotaz. Přeúvěrovávali jsme hypotéku na byt, která je nyní psaná na manžela, já jsem na MD. Následující rok by si ji manžel chtěl nechat odepsat z daní. Je nutné, aby byl uveden na katastru jako majitel nebo postačí pouze trvalé bydliště. Byt jsem kupovala ještě před uzavřením manželství a je psaný na mě.
A ještě se zeptám, nevíte-li někdo, jak je to s případným dědictvím, je-li v životní pojistce uvedena obmyšlená osoba. Jsou-li peníze vyplaceny pouze těm, kteří jsou uvedeni v pojistce nebo to spadá do řízení o dědictví.

Děkuji za váš čas.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101542
20.8.12 10:37

S hypotékou neporadím, ale pojistka je vyplácená pouze osobám, které jsou tam uvedeny a v poměru v jakém je tam uvedeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
893
20.8.12 10:39

Tak co se týče životní pojistky, tak pokud máte uvedené obmyšlené osoby, tak peníze z životky jdou přímo jim a tím pádem pojistka do řízení o dědictví nespadá. U té hypotéky a odpočtu na daních si myslím, že je potřeba, aby osoba, která si uplatňuje odpočet by v katastru napsaná být měla. Vím, že to letos při podání daňového přiznání na mě požadovali. Ale nevím, jestli v případě, že jste manželé tam třeba není vyjímka. Nejlépe to bude vědět osoba buď na mzdové účtarně, která bude manželovi dělat přiznání daní a nebo pokud si podává sám, tak na finančním úřadě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101542
20.8.12 10:42

Jo, ještě u té hypotéky bývá rozdíl, jestli to bylo na koupi bytu, tam myslím, že by měl být majitel, kdežto, pokud to bývá na rekonstrukci, tak povětšinou stačí, když tam prokazatelně bydlí.
Nicméně nejjistější je se zeptat přímo na vašem FU, nebo to prostě uplatnit a když je jim to nebude líbit, tak to z toho škrtnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2736
20.8.12 10:53

Pokud si chce manžel uplatnit odpočet na úroky z hypotéky, tak by měl být majitelem on a nebo by byt měl být ve společném jmění manželů. Pokud je byt psaný na tebe, tak od na odpočet nemá nárok.
Při dědictví životní pojistky dostane celý obnos obmyšlená osoba, proto se to tam do té smlouvy uvádí. Tak mi to alespoň bylo řečeno letos když jsem ŽP uzavírala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.8.12 10:53

Děkuji za bleskové odpovědi!

• Citovat
  • Upravit
1214
20.8.12 11:05

Myslím si, že manžel musí být v katastru zapsán aspoň jako spolumajitel, pokud chce uplatnit ten odpočet. My jsme taky řešili podobnou situaci. Já jsem napsána v katastru, mamka splácela úvěr a odpočet uplatnit nemohla :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3400
20.8.12 11:45

Také jsem musela k odpočtu dokládat výpis z katastru + při prvním Smlouvu o hypotéce :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8503
21.8.12 15:26

Tak jak psala @j.a.n.i1 . Důležité je, jaký účel je uveden ve smlouvě o úvěru. Jiné podmínky jsou pokud se jedná o hypotéku za účelem koupě bytu, převod členských práv k bytu nebo pokud jde o hypotéku za účelem rekonstrukce. U něčeho je podmínka vlastnictví a trvalé bydlení, u jiného stačí trvale bydlet. V žádném případě ale nestačí napsané trvalé bydliště, podmínkou je trvale bydlet!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6160
2.8.13 07:44

nový přírůstek do rodiny

Bydlíme v nájmu, majitel je v pohodě, všechno klape jako idea. Má k nám důvěru, takže už necelý rok se ani nebyl podívat dovnitř, naposled jsme se s ním viděli, když nám dodával novou troubu, což bylo cca před tím necelým rokem.
Jde mi o to, že čekáme miminko, mám tento fakt majiteli napsat třeba mailem nebo nemusím? Nebo jak? Já jen aby se pak nedivil, že v bytě budeme bydlet najednou tři (já, chlap a mimino). Je to jen detail, vliv na nájem nebo tak něco to podle mě z jeho strany mít nebude.
A bylo by mi blbý mu psat, že čekáme miminko z toho důvodu aby si nemyslel, že snad po něm očekáváme nějaký dar :lol: nebo gratulaci nebo tak něco, kvůli tomu mu psát nechci :P
Jde mi jen o to, jak je to v zákoně nebo tak? Jestli se mimino počítá? Jsem děsný trdlo, vím :lol: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8142
2.8.13 07:46

@zvědavá borůvka
Jé mám pocit, že může navýšit platby za služby pro 3 osoby, ale nevím to jistě…Ale majitel by měl vědět, že tam bude někdo navíc. Prostě mu asi napiš, že budete mít miminko a že jako majitel by to měl vědět… :)

Příspěvek upraven 02.08.13 v 07:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
2.8.13 07:51

Ano, měla bys oznámit změnu počtu osob, které v bytě bydlí… nevím, jak to je u dítěte, ale neoznámení další osoby v nájmu může být i předmětem ke skončení nájmu.. ale předpokládám, že je to stejné jako u každé jiné osoby…
Mimo to by to asi chtělo navýšit zálohy, nebo se pak při vyúčtování budete divit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
2.8.13 07:55

My tedy bydlíme po vlastním, ale po narození dítěte nám přepočítávali zálohy- různé takové ty společné poplatky typu výtah, úklid, odpad se rozpočítávají podle osob, které v bytě bydlí. Takže vaší povinností je narození potomka nahlásit majiteli, on by to měl také nahlásit družstvu, nebo společenství vlastníků jednotek, na základě toho bude asi platit něco málo navíc a možná to bude i pro vás znamenat nějakou tu platbu navíc.
Každopádně bych mu to napsala, myslím, že to nebude vypadat jako prosba o dar k narození potomka. Je to jeho byt a má právo vědět, co se v něm děje- a že přítomnost dítěte není jen tak nějaká drobnost, která by se ho vůbec netýkala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11370
2.8.13 07:59

My třeba ve smlouvě máme napsáno 2+1, dva dospělý a dítě… byt jsem sháněla když jsme byla těhotná a hned jsem to nahlásila. No hlásit jsme nemusela, bylo to vidět :D ale mám tam dovětek, že jakmile se změní počet osob, který obývají byt, tak musím neprodleně informovat majitele, jinak si majitel naúčtuje pokutu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
2.8.13 08:06

@zvědavá borůvka napiš mu. Já za dítko platím 500 kč navíc.. Prostě za sebe standart, dítko peníze navíc - udělat to může, ale taky nemusí. Ale když vycházíte dobře, tak mu to dejte vědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák